Έρευνα: Τα… 275 μέτρα που θα περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού μετά την άρση της καραντίνας
- 17/04/2020, 09:31
- SHARE
Άγγλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει 275 τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού μετά την λήξη του lockdown.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, των επιχειρήσεων και των ανοιχτών χώρων θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά πρακτικών μέτρων, που ενώ θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι, θα περιορίζουν την κοινωνική επαφή τους, κάτι το οποίο συζητούν οι περισσότερες χώρες.
Οι προτάσεις των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ περιλαμβάνουν απλές προσαρμογές (π.χ. διατήρηση των πορτών ανοιχτών ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να τις αγγίζουν), έως φουτουριστικές (π.χ. χρήση drone για παραδόσεις) ακόμη και ιδιαίτερα «περίεργες» (π.χ. χρήση πλεγμάτων που θα υποδεικνύουν στους ανθρώπους πόσο μακριά πρέπει να κάθονται όταν τρώνε σε ένα εστιατόριο).
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν περιλαμβάνει συστάσεις, αλλά μια σύντομη λίστα με τις πιο κατάλληλες επιλογές για συγκεκριμένες περιοχές και περιβάλλοντα, που θα πρέπει να εξεταστούν ως προς την πιθανή αποτελεσματικότητά τους, το κόστος και την πρακτικότητά τους.
«Μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η ενίσχυση της προσωπικής υγιεινής και η μείωση της μετάδοσης είναι πιθανό να παραμείνουν κεντρικά στοιχεία όλων των στρατηγικών ελέγχου για κάποιο χρονικό διάστημα», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομοτίμους, παραθέτει το εύρος των διαθέσιμων πρακτικών επιλογών για την επίτευξη αυτών των μέτρων, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει τις ιατρικές δυνατότητες (π.χ. screening).
Η επιστημονική ομάδα προτείνει:
-Οι ιδιοκτήτες των καφέ να ανοίξουν αρχικά μόνο τους υπαίθριους χώρους και να σκουπίζουν τα τραπέζια – τα οποία θα βρίσκονται στην απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους – μετά από κάθε πελάτη.
-Η πρόσβαση σε δημόσια πάρκα θα μπορούσε να περιοριστεί σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ανά διαφορετικές ώρες της ημέρας, με τις πύλες να είναι ανοιχτές, ώστε να μην χρειάζεται να τις αγγίζουν. Οι επισκέπτες να υποχρεώνονται να περπατούν στη δεξιά πλευρά του πεζοδρομίου ή δεξιόστροφα όταν πρόκειται για μεγάλους χώρους.
-Τα σχολικά μαθήματα θα μπορούσαν να χωριστούν σε μικρότερες ομάδες, με αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, που θα πηγαίνουν στο σχολείο μόνο μία κάθε τρεις εβδομάδες.
-Οι ασθενείς που έχουν ραντεβού σε ιατρείο να περιμένουν στο αυτοκίνητό τους μέχρι να έρθει η σειρά τους.
Μερικές από τις ιδέες της ομάδας φαίνονται αρκετά λογικές, όμως, άλλες είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν, με ορισμένες εξ αυτών να θέτουν και ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Ορισμένες άλλες προτάσεις:
-Χρησιμοποιήστε βραχιόλι με δονήσεις ή εφαρμογές υπολογιστή για να αποθαρρύνετε τους ανθρώπους να αγγίζουν το πρόσωπό τους.
-Χρησιμοποιήστε την παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου για να ελέγξετε εάν τηρούνται οι περιορισμοί.
-Οι οδηγοί να περιμένουν στο αυτοκίνητο όταν αποβιβάζουν ή επιβιβάζουν άτομα ή αντικείμενα.
-Προσδιορίστε μια χρονική περίοδο (όπως 12 μ.μ. – 2 μ.μ.) στην οποία μόνο τα ευάλωτα άτομα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
– Σχεδιάστε το σύστημα έτσι ώστε οι πόρτες να κλείνουν αυτόματα όταν οι αριθμοί υπερβαίνουν ένα δεδομένο όριο, όπως αυτό θα ανιχνεύεται από τα τηλεφωνικά σήματα.
-Απαγορεύστε το περπάτημα στις κυλιόμενες σκάλες.
-Αποθαρρύνετε τις περιττές ομιλίες στα άτιμα που αναγκάζονται να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από άλλους.
-Απενεργοποιήστε τη μουσική υπόκρουση σε δημόσιους χώρους, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να υψώσουν φωνές ή να πλησιάσουν για να ακουστούν και έτσι να αυξήσουν ενδεχομένως τη μετάδοση.
-Αυξημένη χρήση drones και οχημάτων χωρίς οδηγό για παράδοση.
-Απολύμανση τροφίμων με UV-C (υπεριώδες φως μικρού μήκους κύματος που έχει μικροβιοκτόνο δράση). Φαίνεται αποτελεσματική αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχουν άνθρωποι ή ζώα.
-Εξετάστε ζώα συντροφιάς για λοίμωξη COVID-19 εάν, εάν υπάρχει υποψία μετάδοσης από μολυσμένα κατοικίδια ζώα ή άτομα.
«Ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος μέτρων θα μπορούσε να επιτρέψει την άρση ορισμένων από τους αυστηρότερους περιορισμούς και να μειώσει τη μεταβατική περίοδο», δήλωσαν οι ερευνητές.