Γιατί η Κίνα θα ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού ταχύτερα από τις ΗΠΑ
- 20/04/2020, 14:46
- SHARE
του Clay Chandler
Ο κορωνοϊός έχει «γονατίσει» τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως δείχνουν και τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.
Την Πέμπτη, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ξεπέρασε τα 22 εκατομμύρια – αριθμός μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στην αμερικανική οικονομία τα τελευταία εννιά χρόνια.
Και την Παρασκευή το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της Κίνας ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 6,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Πρόκειται για την πιο απότομη τριμηνιαία μείωση από την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης του Mao.
Φαίνεται όμως ότι οι δύο οικονομίες θα ανακάμψουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Πριν την κρίση, η αμερικανική οικονομία ήταν ισχυρή – η ανάπτυξη ήταν σταθερή, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ήταν υψηλή, η ανεργία είχε φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Κίνας επιβραδυνόταν.
Ο πρόεδρος Donald Trump έχει υποσχεθεί ότι η αμερικανική οικονομία θα «εκτοξευθεί σαν πύραυλος» μόλις περιοριστεί ο ιός. Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν εξαιρετικά μικρή ή και αρνητική ανάπτυξη για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ η Κίνα θα ανακάμψει δυναμικά στο δεύτερο μισό του 2020.
«Νομίζω ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν πιο δύσκολα επειδή αντέδρασαν αργότερα από την Κίνα – σε σχέση με το πότε ξεκίνησε σε κάθε χώρα η επιδημία – και το lockdown που εφάρμοσαν δεν ήταν τόσο ευρύ και συνεκτικό» λέει ο Arthur Kroeber, οικονομολόγος στην GaveKal Dragonomics.
Στην κοινότητα των οικονομολόγων υπάρχει γενικά μια διευρυνόμενη συναίνεση ως προς το εξής: η οικονομία της Κίνας θα ανακάμψει κατά το τρέχον τρίμηνο. Ελάχιστοι προβλέπουν μια ανάκαμψη που θα ακολουθεί το σχήμα V, όπου δηλαδή η ανάπτυξη επανέρχεται τόσο απότομα όσο απότομα εξαφανίστηκε. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι η χώρα θα μπορούσε να αγγίξει τον ρυθμό ανάπτυξης 6% που υπήρχε πριν την κρίση, τους τρεις τελευταίους μήνες του προηγούμενου χρόνου.
Όπως επισημαίνει ο Andy Rothman, στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στη Matthews Asia, τα δεδομένα του Μαρτίου από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται ήδη στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται μικρότερες πτώσεις στις πωλήσεις λιανικής, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, και την επένδυση σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ραγδαία οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Στις 15 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το 2020 θα αυξηθεί κατά 1,2% σε σχέση με πέρυσι, και στη συνέχεια θα εκτοξευθεί κατά 9,2% το 2021. Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5,9% το 2020 προτού ανέβει κατά 4,7% το 2021.
Ο Rothman λέει ότι θεωρεί «υπερβολικά υψηλές» τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και για τις δύο οικονομίες, αλλά πάντως συμφωνεί «με τη συνολική τάση».