Time: Πώς κατάφερε η Ελλάδα να αποφύγει τα χειρότερα
- 21/04/2020, 22:09
- SHARE
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν μια καταστροφή. Μια χώρα που αποτελεί ταυτόχρονα έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό (την χώρα το 2019 επισκέφθηκαν 27.2 εκατομμύρια άνθρωποι) αλλά και το δεύτερο ευρωπαϊκό κράτος με τους περισσότερους ηλικιωμένους (πρώτη είναι η Ιταλία). Αυτά, σε συνδυασμό με ένα “καταπονημένο” σύστημα υγείας και μια “σακατεμένη” οικονομία, ήταν αρκετά για να ευνοήσουν μια έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχές τις χώρας, ύστερα από δραστικές περικοπές στο σύστημα υγείας υπήρχαν μόνο 560 κλίνες στη ΜΕΘ σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων (αριθμός που αναλογεί σε 5,2 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους). Και παρ΄όλα αυτά η χώρα έχει αποφύγει προς το παρόν τα “χειρότερα σενάρια”. Με 2.401 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 121 νεκρούς (στις 21 Απριλίου), αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες της ΕΕ.
Τι έκανε σωστά η Ελλάδα;
Το συστατικό της επιτυχίας στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν ακόμα καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από τον Covid-19, τα καρναβάλια ακυρώθηκαν.
Λίγο αργότερα στις 5 Μαρτίου και ενώ είχαν καταγραφεί μόλις 31 κρούσματα, άρχισαν σταδιακά να κλείνουν τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και ορισμένες επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, καθώς γνώριζε πως διαφορετικά το εθνικό σύστημα υγείας θα δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει.
Όταν στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων μετακινήσεων, υπήρχε ένα τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή. “Δυστυχώς στην Ιταλία, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του ανά δύο λεπτά”, είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την καραντίνα. “Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κοινό μας αγαθό, την υγεία μας”. Τη στιγμή εκείνη στην Ελλάδα υπήρχαν 624 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 15 νεκροί.
Την ίδια μέρα ανακοίνωση ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και η Βρετανία. Εκεί υπήρχαν ήδη 6.650 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 335 νεκροί.
Η κυβέρνηση ανέλαβε την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της κρίσης. “Κάθε απόγευμα στις 6 οι άνθρωποι σταματούν ότι κάνουν προκειμένου να ενημερωθούν”, ανέφερε στο TIME ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επικοινωνιακή πολιτική που τήρησε η κυβέρνηση ήταν εξίσου σημαντική με την επιβολή των μέτρων. Οι πολίτες γνώριζαν πως το αδύναμο σύστημα υγείας είχε ανάγκη την τήρηση των κανονισμών προστασίας, αλλιώς θα κατέρρεε.
Αν και η Ελλάδα κατάφερε συνολικά να κρατήσει χαμηλά των αριθμό των θανάτων, η κρίση του κορωνοϊού θα έχει καθοριστικές συνέπειες στην ήδη “χτυπημένη” οικονομία της χώρας. “Η παραγωγή της Ελλάδας βασίζεται κατά κύριο λόγο σε τομείς που πλήττονται έντονα από την κρίση της πανδημίας όπως οι εξαγωγές και ο τουρισμός”, αναφέρει ο κ. Τσακλόγλου στο TIME.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται παρ’ όλα αυτά να αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα προκύψουν εάν δεν αρούν σταδιακά τα μέτρα. Όπως ανακοίνωσε, στις αρχές Μαΐου σταδιακά η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες για το “αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν”.
Πάνω απ’ όλα για τους Έλληνες πολίτες είναι αυτό. Αίσθημα ευθύνης. Για τον κύριο Στρατάκη από την Κρήτη οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί και ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία. “Κανείς δεν θα συγχωρούσε τον εαυτό του εάν κόλλαγε τον ιό και ύστερα τον μετέδιδε στους γονείς του. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε του χρόνου να γιορτάζουμε το Πάσχα χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα”.
Πηγή: news247.gr