Πώς θα αρθούν οι περιορισμοί- Το τελικό σχέδιο

Πώς θα αρθούν οι περιορισμοί- Το τελικό σχέδιο
Μία ηλικιωμένη γυναίκα που φορά προστατευτική μάσκα περπατάει σε λαϊκή αγορά στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 9 Απριλίου 2020. Κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους θερμοκρασίας των πωλητών και των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές με συσκευές θερμομέτρησης, για πιθανά συμπτώματα του κορονοϊού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και καθημερινά ανακοινώνονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας νέα μέτρα ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού Covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις αρχές της άλλης εβδομάδας ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει πως θα επανέλθουμε στην ομαλότητα βήμα-βήμα καθώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα ώστε να αρχίσει να κινείται πάλι η «μηχανή» της οικονομίας.

Στο τραπέζι αναμένεται να είναι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας το τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία θα γίνει με την άρση των μέτρων απαγόρευσης. Το πράσινο φως για μερική αποκατάσταση της κανονικότητας δόθηκε χθες με τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων και δικαστηρίων και πλέον αναμένεται να γίνουν κι άλλα βήματα στον τομέα της αγοράς αλλά και ως προς την χαλάρωση των μέτρων στις μετακινήσεις.

Το έδαφος προετοιμάζεται ήδη καθώς όπως ανακοινώθηκε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει πως θα επανέλθουμε στην ομαλότητα βήμα-βήμα καθώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα ώστε να αρχίσει να κινείται πάλι η «μηχανή» της οικονομίας. Δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει αναφορά και για τις σχολικές μονάδες και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών για τις οποίες αγωνιούν χιλιάδες υποψήφιοι.

Καμία χαλάρωση για ακόμη μία εβδομάδα

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της δομής στο Κρανίδι και η καραντίνα στην οποία μπήκε η περιοχή είναι ένα πισωγύρισμα, φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν κάποια σταδιακά βήματα, στα πρότυπα άλλων χωρών που μείωσαν τη θηλιά της απαγόρευσης και του «λουκέτου» στην αγορά. Για παράδειγμα από τη Δευτέρα στη Γερμανία άνοιξαν εκ νέου βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα μόδας, καταστήματα ποδηλάτων και αυτοκινήτων καθώς και άλλα, μικρότερα των 800 τ.μ.. Στο Βερολίνο, μερικά σχολεία επέτρεψαν στους τελειόφοιτους μαθητές να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση να φορούν μάσκα και να κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα «μοντέλο» που θα το δούμε και στη Γαλλία και στην Ιταλία, οι οποίες μετρούν χιλιάδες νεκρούς αλλά φαίνεται να υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας.

Το τελικό σχέδιο ακόμη δεν είναι έτοιμο, οι πρώτοι βασικοί άξονες, όμως, είναι εμφανείς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είπε πως τα μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν να ισχύουν πριν τις 27 Απριλίου.

Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει να προφυλάξουν όσο περισσότερο γίνεται τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό το λόγο το πιθανότερο είναι τα μέτρα να συνεχίσουν να ισχύουν για τις ευάλωτες ομάδες. Για παράδειγμα δεν θα αποκλειόταν μια απόφαση να πάνε οι ηλικιωμένοι στα χωριά τους αφού πρώτα εξεταστούν ότι δεν έχουν κορωνοϊό. Ή να είναι περισσότερο περιορισμένη η κίνησή τους σε σχέση με τους άλλους πολίτες.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως και για τους υπόλοιπους η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι εύκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες η χαλάρωση για τους πολίτες πιθανότατα να ξεκινήσει επισήμως από τις 4 Μαΐου. Αυτό σαφώς θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επιστημονικές εισηγήσεις. Χθες πάντως έγινε ένα πρώτο βήμα από την κυβέρνηση, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας πρώτη θα «ανοίξει» η Δικαιοσύνη στις 27 Απριλίου.

«Πρεμιέρα» με το άνοιγμα υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων

Όπως έκανε σαφές ο Στέλιος Πέτσας  η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε χρήσιμες συμβουλές ατομικής υγιεινής (συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,… ). Επίσης, ότι είναι ανάγκη να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί. «Όλ’ αυτά θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα», τόνισε «ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων

Με τις παραπάνω ανακοινώσεις έγινε λοιπόν σαφές πως οι πολίτες θα μπουν σύντομα σε ένα νέο πλαίσιο… αυτό της αργής και μακρόσυρτης διαδικασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία άρσης των μέτρων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα μέχρι τότε η ανακοίνωση άρσης των μέτρων θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά όσους έχουν  υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να ανακοινώνεται ένα μέτρο τη βδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται αν κάποιο νέο μέτρο χαλάρωσης που έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, να ακυρώνεται και να ισχύει ξανά ο αρχικός περιορισμός. Σαφώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να αρθούν αν δεν είναι καταλλήλως «οπλισμένοι» οι πολίτες με μάσκες, γάντια και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν πρώτα

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Μάλιστα σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης που όμως θα λειτουργούν με το ένα τρίτο των τραπεζοκαθισμάτων. και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα και τα μαγαζιά σε εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.

Επίσης σε ό,τι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.

Προβληματισμός με τα σχολεία

Πάντως υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για τα σχολεία, ενώ έχει γίνει σαφές πως προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι τα παιδιά που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές.

«Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, οποιαδήποτε ημερομηνία για τις πανελλαδικές είναι πιθανή» τόνισε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας το πρωί στο MEGA.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, τόνισε, γνωρίζουν την ύλη που θα εξεταστούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι εξετάσεις θα γίνουν, ίσως με έναν τρόπο διαφορετικό με γνώμονα την προστασία της υγείας των μαθητών. «Θα ακολουθήσουμε πλήρως τις υποδείξεις των ειδικών. Η Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα. Η επάνοδος στα σχολεία θα γίνει με γνώμονα την προστασία της υγείας των παιδιών αλλά και των καθηγητών».

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές στα μέσα Ιουλίου ενώ αναφορικά με τις προαγωγικές εξετάσεις τόνισε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 10 Μαΐου αλλά οι μαθητές να φορούν μάσκες ή ακόμη και να απομακρυνθούν οι ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί και τα μαθήματα να διαρκούν λίγες ώρες.

Τα 4 πράγματα που θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την καραντίνα

Στο πώς να γίνει σταδιακά η άρση της καραντίνας αναφέρθηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής τόνισε πως παγιώθηκε ένας μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων και έτσι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Όπως ανέφερε από τις 4 Μαΐου μπορούμε να περιμένουμε την άρση των μέτρων. «Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κ.λπ. που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Τα σημεία-κλειδιά για την άρση των μέτρων

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, στάθηκε στα σημεία-κλειδιά της όλης διαδικασίας:

  1. Απόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροή κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
  2. Υγιεινή των χεριών
  3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
  4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ.).

Επίσης επισήμανε ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (π.χ. το λεωφορείο που πήγε στους Αγίους Τόπους, το γηροκομείο κ.λπ., δηλαδή σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση). «Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελέχθεί η κατάσταση. Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά».

Παράλληλα, σημείωσε πως το κράτος θα κάνει τα εξής:

  • Άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό  με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.

Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Γ’ Λυκείου, ενώ για τον τουρισμό σημείωσε πως «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».