Οι κατασκευαστές μεταναστεύουν λόγω ανεργίας
- 22/07/2013, 09:33
- SHARE
Ποιες ελληνικές κατασκευαστικές επιλέγουν την εξωστρέφεια ως απάντηση στη κρίση;
Είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η είδηση ανάληψης ενός μικρού η μεγάλου έργου στα Βαλκάνια και στον αραβικό κόσμο από μία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία. Καθώς η εσωτερική αγορά έχει παγώσει, η εξωστρέφεια δεν είναι επιλογή, αλλά μονόδρομος.
Σε μία αγορά που κυνηγάει τις καλές ειδήσεις με το τηλεσκόπιο, ο κατασκευαστικός κλάδος βγαίνει ασπροπρόσωπος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του εξωτερικού.
Ενδεικτικά και μόνο για το μήνα Μάιο: η Αθηνά ΑΤΕ του ομίλου J&P Αβαξ υπέγραψε σύμβαση ύψους 125 εκατ. ευρώ για μαρίνα στο Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, ενώ στην ίδια περιοχή συμμετέχει στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου, με το έργο που την αφορά να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
Η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιλιναίου ανέλαβε έργο στην Αλγερία – το τρίτο κατά σειρά – ύψους 93 εκατ. ευρώ που έρχεται να προστεθεί στη συμφωνία του 1 δισ. δολαρίων στο Ιράκ τον Απρίλιο.
Διαβάστε: Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος
Η Άκτωρ–Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα ανέλαβε στη Βουλγαρία έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Σόφιας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει νοσοκομείο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα της ICAP για τον κατασκευαστικό κλάδο, οι δραστηριότητες του εξωτερικού καταλάμβαναν το 2011 το 36% του συνολικού τζίρου των τεχνικών εταιρειών 5ης, 6ης και 7ης κατηγορίας με έδρα την Ελλάδα. Ποσοστό που βαίνει συνεχώς αυξούμενο, τόσο λόγω της ανάλειψης νέων έργων, όσο και λόγω της εσωτερικής απραξίας.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, ο κλάδος των κατασκευών έφθασε στην κορύφωσή του το 2006, όπου συνέβαλε κατά 7,8% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ το 2011 η συμμετοχή του μειώθηκε μόλις στο 2,2%. Η συμμετοχή του στη συνολική απασχόληση ανερχόταν σε 8,7% το 2008, έκτοτε όμως παρατηρείται συνεχής μείωση του ποσοστού συμμετοχής (5,6% το Β΄ Τρίμηνο του 2012).
Σωρευτικά, την περίοδο 2008-2012 παρατηρούνται απώλειες συνολικά 186 χιλιάδων θέσεων εργασίας.