Επιδοτήσεις ή δάνεια; Η κόντρα των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού συνεχίζεται
- 22/04/2020, 14:05
- SHARE
Υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το εάν η βοήθεια ανάκαμψης από τον κορωνοϊό θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ συνεδριάζουν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους αναφορικά με τον τρόπο που θα τονωθεί η ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Αναμένεται να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία να χρησιμοποιηθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης αλλά υπάρχουν πολλές επίμαχες λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το οποίο σημαίνει ότι δεν αναμένεται μια τελική συμφωνία.
«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα αντλήσει χρέος με ενέχυρο τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Το ερώτημα είναι ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για αλληλεγγύη -ευρωομόλογα ή κάτι άλλο», δήλωσε ο αξιωματούχος, που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες -αν και όχι πάλι η τελική απόφαση- μπορούν να γίνουν γνωστές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Τηλεδιάσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη-Σαρλ Μισέλ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την τουρκική προκλητικότητα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε με τον κ. Μισέλ τις διεργασίες εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε, επίσης, με τον πρόεδρο Μισέλ την κλιμακούμενη