Γιατί είναι απαραίτητο οι εταιρείες να καταρτίσουν το προσωπικό τους για τη νέα ψηφιακή οικονομία

Γιατί είναι απαραίτητο οι εταιρείες να καταρτίσουν το προσωπικό τους για τη νέα ψηφιακή οικονομία
Photo: pixabay.com
Η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό έχει στείλει 16,8 εκατομμύρια Αμερικανούς στο ταμείο ανεργίας μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

της Dria Rolland

Οι ΗΠΑ γιόρτασαν τον ερχομό του 2020 με μόλις 7,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό έχει στείλει 16,8 εκατομμύρια Αμερικανούς στο ταμείο ανεργίας μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αυτή την περίοδο, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει εγκλωβίσει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στο σπίτι, πολλές εταιρείες σε όλους τους κλάδους σπεύδουν να μεταβούν σε ψηφιακά μοντέλα λειτουργίας.

Η επιτάχυνση της προσαρμογής των εταιρειών για εργασία εξ αποστάσεως επιβεβαίωσε τις πεποιθήσεις της Ginni Rometty, η οποία πρόσφατα από διευθύνουσα σύμβουλος έγινε εκτελεστικός πρόεδρος της IΒΜ. Εδώ και καιρό υποστηρίζει την κατάρτιση των εργαζομένων για να αναλάβουν ρόλους στην ψηφιακή οικονομία:

«Πριν, είχαμε 7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Λοιπόν, τώρα έχουμε τόσους πολλούς άνεργους, που ό,τι και να κάνουμε δεν θα είναι δυνατόν να επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους», λέει η Rometty σε αυτό το επεισόδιο του podcast του Fortune, Leadership Next. «Και όταν επιστρέψουν στη δουλειά, ναι, κάποιοι θα επιστρέψουν στις δουλειές που είχαν, αλλά τώρα, για πολλούς άλλους, η δουλειά τους μπορεί να μην υπάρχει ή μπορεί να αναγκαστούν να ψάξουν για δουλειά».

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να σκεφτούν τι πρόκειται να κάνουν για να επανεκπαιδεύσουν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ώστε να βρουν θέση στη νέα ψηφιακή οικονομία. Η Rometty εξηγεί γιατί οι εταιρείες- και όχι η κυβέρνηση- είναι σε πλεονεκτικότερη θέση να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο εργατικό δυναμικό.

Η Rometty μιλάει επίσης για το Business Roundtable, τον κύριο βραχίονα πίεσης των εταιρειών στην Ουάσινγκτον. Τον Αύγουστο, η ομάδα άλλαξε την προηγούμενη δήλωσή της που ανέφερε ότι πρωταρχική ευθύνη μιας εταιρείας ήταν να κερδίζει χρήματα για τους μετόχους της και σχεδόν 200 διευθύνοντες σύμβουλοι υπέγραψαν μια δέσμευση ότι πλέον πιστεύουν ότι η επιχείρηση έχει καθήκον να εξυπηρετεί όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό ήταν μια πραγματικά μεγάλη υπόθεση και η Rometty ήταν μέρος της ομάδας που προώθησε την αλλαγή.

«Νομίζω ότι αυτό που έχει αλλάξει ριζικά είναι ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αμφισβητούν την υπεροχή των μετόχων. Μιλώντας με τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους, καταλαβαίνεις ότι η αίσθηση πλέον είναι ότι οι μέτοχοι είχαν τεθεί για πολύ καιρό πάνω από όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων ίσως και των εργαζομένων των εταιρειών», αναφέρει στο πλαίσιο του ίδιου podcast ο Rick Wartzman, ο οποίος διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής του Drucker Institute από την ίδρυσή του το 2007 έως το 2016.