Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό του τουρισμού στην Ελλάδα: Το υγειονομικό διαβατήριο και τα μπάνια
- 23/04/2020, 12:29
- SHARE
Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η φετινή θερινή περίοδος για τον τουρισμό καθώς όλα θα εξελιχθούν στη σκιά του κορωνοϊού.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμορφώσει το τελικό πλάνο μετάβασης στην επόμενη μέρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει με νέο τηλεοπτικό μήνυμά του στους πολίτες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, σπαζοκεφαλιά αποτελούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η χώρα μας θα ξανανοίξει με ασφάλεια τις πύλες της στον διεθνή τουρισμό. Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο».
Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Νίκος Σύψας σχολίασε με θετικό τρόπο το ενδεχόμενο θέσπισης «υγειονομικού διαβατηρίου».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104.6 σημείωσε ότι «με την μαζικοποίηση των τεστ, που μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα, ασφαλώς μπορούμε να τα βάλουμε ως προϋπόθεση για τους τουρίστες, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, για να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια. Όχι με την έννοια ότι θα παραβιάσουμε προσωπικά δεδομένα. Εργαλείο για να κάνουμε τον τουρισμό με ασφάλεια».
Κυβέρνηση και επαγγελματικοί φορείς αναζητούν τη «χρυσή τομή» για την τουριστική σεζόν. Η τουριστική σεζόν σύμφωνα με το σενάριο του υπουργείου εκτιμάται πως θα είναι τρίμηνη, δηλαδή από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο, μία περίοδος που μπορεί να περισώσει μέρος της παρτίδας για τα φετινά τουριστικά έσοδα.
Τι είναι το «υγειονομικό διαβατήριο»
Στην ΕΕ γίνεται διαβούλευση προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
Παραλίες και ξενοδοχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές Ιουνίου θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα μπάνια στις παραλίες, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού.
Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα, ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.
Θα κολυμπήσουμε το καλοκαίρι και πώς;
Σε συνέντευξή του που παραχώρησε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, δίνει χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής: «Οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα, η οποία χλωριώνεται, είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την αμμουδιά ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο κ. καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. Από σταγονίδια δηλαδή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τη δυνατή ομιλία με ακάλυπτο το στόμα κλπ.
«Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», επισημαίνει. «Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως, για παράδειγμα, μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει, καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά στην επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «στην ουσία, όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον ιό».
«Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά, όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι «στριμωγμένοι» ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δεν θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαϊδης.
Τέλος, ο ίδιος προβλέπει ότι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί- μετά την «χαλάρωση» των μέτρων- αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.