Εννέα + ένας πρωτοποριακοί διαδικτυακοί τόποι
- 25/03/2014, 19:17
- SHARE
Ο παγκόσμιος ιστός μάλλον δεν θα ήταν ο ίδιος εάν δεν είχαν εμφανιστεί αυτές οι ιστοσελίδες.
Έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που το διαδίκτυο μπήκε στην καθημερινότητά μας. Οι πρώτες ιστοσελίδες στηρίζονταν κυρίως σε απλό κώδικα και ενώ κάποιοι μπορούν να τις θυμούνται με νοσταλγία, όσοι τις αντικρίζουν σήμερα για πρώτη φορά είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν πως πρόκειται για «κακοτεχνία» ή κάποιο λάθος στον flash player του browser.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες που με την εμφάνισή τους άλλαξαν η καθεμία τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα το internet.
Ας τις δούμε.
World Wide Web
Στις 12 Μαρτίου 1989 ο Βρετανός φυσικός Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε ένα σύστημα που πλέον λειτουργεί ως η υποδομή για το World Wide Web. Ο Μπέρνερς-Λι ήθελε να βρει ένα τρόπο ώστε οι επιστήμονες στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να μπορούν εύκολα να μοιράζονται δεδομένα και ιδέες. Στις 20 Δεκεμβρίου 1990 ο πρώτος διαδικτυακός τόπος λειτούργησε στο CERN στην Ελβετία όπου εργάζονταν σαν εξωτερικός συνεργάτης.
Ο ιστότοπος παρείχε βασικές πληροφορίες για το εγχείρημα του World Wide Web, όπως το τι είναι το hypertext και πώς να δημιουργεί κανείς ιστοσελίδες.
Yahoo!
Εταιρείες τεχνολογίας όπως το eBay και η Yahoo! ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν το world wide web. Η ιστοσελίδα Yahoo! κυκλοφόρησε το 1994 και σύντομα έγινε ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στο διαδίκτυο.
eBay
Το eBay ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 από τον Πιέρ Ομίντιαρ και αρχικά ονομάζονταν AuctionWeb. Από τις πρώτες επιτυχημένες δημοπρασίες ήταν ένα χαλασμένο laser pointer. Ο αγοραστής, που πλήρωσε 14,83 δολάρια για να το αποκτήσει, ήταν ένας συλλέκτης.
IMDb
Το IMDb είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές πληροφοριών για το Hollywood, και ξεκίνησε ως ομάδα συζητήσεων στο Usenet όπου συλλέγονταν και ενημερώνονταν λίστες για ταινίες, μαζί με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Τον Σεπτέμβριο του 1993 το IMDb έγινε ο πρώτος ιστότοπος που αφοσιώθηκε αποκλειστικά στις ταινίες. Ανήκει πλέον στην Amazon.
FogCam
Αν και δεν είναι η πρώτη διαδικτυακή κάμερα, το FogCam είναι σίγουρα μια από τις παλαιότερες. Ξεκίνησε το 1994 από τους Τζεφ Σβαρτζ και Νταν Γουόνγκ που ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Σαν Φρανσίσκο. Ήθελαν να δώσουν μια ιδέα του πως ήταν η ζωή μέσα στο πανεπιστήμιο.
Darwin Awards
Ένας ακόμα γνωστός ιστότοπος που ξεκίνησε ως ομάδα συζητήσεων στο Usenet ήταν τα Darwin Awards. Ο ιστότοπος κάνει πλάκα σε όσους «συμβάλουν στη μελέτη της εξέλιξης και παραιτούνται από τη γονιδιακή τους στελέχωση» (ευφημισμός για το θάνατο) κάνοντας κάτι εξαιρετικά ανόητο. Ο ιστότοπος ανέβηκε το 1993 και ακόμα τιμά τα άτομα εκείνα των οποίων τις ανόητες και αυτοκαταστροφικές τάσεις είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς.
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
Το Στάνφορντ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και φιλοξένησε και τον πρώτο διακομιστή στη Βόρεια Αμερική. Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών άρχισε να αναπτύσσει ιστότοπους το 1993, αλλά μετά από τρία χρόνια το πανεπιστήμιο επίσημα ανέθεσε σε προσωπικό τη διαχείριση της ιστοσελίδας του.
Nando
Ο Φρανκ Ντάνιελς ΙΙΙ, πρώην εκδότης του News & Observer της Β. Καρολίνας και η ομάδα του δημιούργησαν το Nando.net τον Αύγουστο του 1994. Η διαδικτυακή εφημερίδα κάλυπτε μια ποικιλία θεμάτων σε 24ωρη βάση. Ήταν επίσης ο πρώτος διαδικτυακός πάροχος στη Βόρεια Καρολίνα.
SFGate
Τον Νοέμβριο του 1994 μια απεργία των συντακτών στις εφημερίδες ανάγκασε την SFGate και δύο ακόμα εφημερίδες – The Chronicle και Examiner– να ανέβουν στο διαδίκτυο για να μπορεί να τις διαβάσει ο κόσμος. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας το SFGate είχε 105 επισκέπτες.
CNN
To 1995, το CNN αποφάσισε να στήσει ένα ιστότοπο. Το CNN γνώριζε ότι είχε επιτυχία με την κάλυψη των προεδρικών εκλογών του 1996 – ήταν το πρώτο που παρείχε διαδικτυακή κάλυψη. Ο ιστότοπός του CNN.com είχε τρομακτική επισκεψιμότητα τη βραδιά των εκλογών και από εκείνο το σημείο και μετά το διαδίκτυο ήταν μονόδρομος.
Δείτε ακόμη: Οι χειρότερες τεχνολογικές προβλέψεις στην ιστορία