Η Εκκλησία της Αγγλίας θέλει να πιέσει την ExxonMobil για την κλιματική αλλαγή. Μπορεί άραγε να κερδίσει;
- 26/04/2020, 19:34
- SHARE
της Katherine Dunn
Τον περασμένο Φλεβάρη ο Edward Mason μίλησε μπροστά σε ένα πλήθος διευθυντικών στελεχών του πετρελαϊκού κλάδου. Η παρουσία του επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της Αγγλίας – το βασικό επενδυτικό όχημα της Εκκλησίας της Αγγλίας – δεν συνιστούσε έκπληξη.
Ο Mason και ο συνάδελφός του, Adam Matthews, διευθυντής ηθικής και εμπλοκής στο συνταξιοδοτικό συμβούλιο της Εκκλησίας, παρευρίσκονται τακτικά σε events όπως αυτό – την ετήσια Διεθνή Εβδομάδα Πετρελαίου στο Λονδίνο – και οπουδήποτε συζητιούνται η κλιματική αλλαγή και οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκείνο το πρωινό, ο Mason χρησιμοποίησε την ομιλία του για να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τις επενδυτικές πολιτικές της Εκκλησίας, καθώς και για απευθύνει μια προειδοποίηση.
«Γνωρίζετε όλοι το κίνημα της αποεπένδυσης» είπε, αναφερόμενος στην τάση μεταξύ κάποιων μεγάλων επενδυτών να αποσύρονται από funds που υποστηρίζουν πετρελαϊκές εταιρείες και άλλους κλάδους που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Η Εκκλησία θέλει «να δει αλλαγές», τόνισε ο Mason, αλλά δεν πιστεύει ότι η απόσυρση των επενδύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου.
Αντίθετα, όπως είπε στα στελέχη, «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης για να σας βοηθήσουμε να γίνετε κομμάτι της λύσης για την κλιματική αλλαγή». Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα όριο στην υπομονή της Εκκλησίας, επισημαίνει ο Mason. Εάν οι εταιρείες δεν συστρατευθούν υπέρ της δραματικής μείωσης των εκπομπών αερίων, ο οργανισμός του δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιστρέψει την πολιτική του.
Εκ πρώτης όψεως, η δήλωση του Mason μοιάζει με μια κούφια απειλή. Η Εκκλησία παραδέχεται ότι οι επενδύσεις της στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι σχετικά μικρές, και άρα η πιθανή απώλεια της οικονομικής της υποστήριξης δεν φοβίζει ακριβώς τον κλάδο. Αλλά η Εκκλησία της Αγγλίας έχει κάτι που πραγματικά προσελκύει την προσοχή των CEO της ενέργειας: επιρροή.
Ο Mason και ο Matthews ηγούνται της εμπλοκής με τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο εκ μέρους μιας ομάδας θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζονται πάνω από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, η Εκκλησία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής και είναι κρίσιμο κομμάτι ενός κύματος δημόσιων και θεσμικών πιέσεων προς τον κλάδο για την περικοπή των εκπομπών αερίων.
Οι δυο τους έχουν επιτύχει κάποιες νίκες: λίγο πριν την εμφάνιση του Mason στην Διεθνή Εβδομάδα Πετρελαίου, ο ενεργειακός κολοσσός BP ανακοίνωσε ότι θα στοχεύσει στην επίτευξη «μηδενικών καθαρών εκπομπών» – δηλαδή θα μειώσει τις εκπομπές όσο το δυνατόν περισσότερο και θα αντισταθμίσει τις εκπομπές που θα έχουν απομείνει – μέχρι το 2050. Στις 16 Απριλίου, η Royal Dutch Shell, με έδρα την Ολλανδία, ανακοίνωσε ότι προέβη στην ίδια δέσμευση. Πλέον, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο που έκανε κάτι τέτοιο.
Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού επισκίασε τα επιτεύγματα αυτά. Παρά τις ανησυχίες για τον Covid-19, όμως, ο Mason και ο Matthews παραμένουν εστιασμένοι σε μια άλλη μακροπρόθεσμη πρόκληση: την ExxonMobil. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αντισταθεί πολύ περισσότερο στην όποια αλλαγή σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.
Την περασμένη εβδομάδα, οι επανειλημμένες προσπάθειες της Εκκλησίας να πιέσει τον αμερικανικό κολοσσό πέρασαν σε ένα άλλο, ανώτερο επίπεδο. Την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι η ίδια, μαζί με άλλους ισχυρούς επενδυτές με εστίαση στο περιβάλλον, θα ψηφίσουν εναντίον του συνόλου του διοικητικού συμβουλίου της Exxon στην επόμενη γενική συνέλευση.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη μάχη μεταξύ των δύο οργανισμών. Σίγουρα, πάντως, δεν θα είναι το τελευταίο.
Οι Mason και Matthews αποδίδουν τον μεγάλο ρόλο της Εκκλησίας της Αγγλίας στις επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος θεσμός διαθέτει κάτι που δε διαθέτουν οι μη εκκλησιαστικοί επενδυτές: την αίσθηση της ηθικής επιταγής. Ενώ εταιρείες όπως η BlackRock πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τις πολιτικές τους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τον οικονομικό κίνδυνο και τα προσδοκώμενα οφέλη, η Εκκλησία διαθέτει ένα συμβούλιο επενδυτικών συμβούλων και θρησκευτικών ηγετών που παρέχουν τόσο χρηματοοικονομική όσο και θεολογική υποστήριξη στην προσέγγισή της.
Πηγή: fortune.com