Διεθνής συμφωνία ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας
- 26/03/2014, 08:50
- SHARE
ΗΠΑ και Ρωσία παραμέρισαν τις διαφορές τους στο ζήτημα της Ουκρανίας και συμφώνησαν στη συνεργασία για την πρόληψη της διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Τριάντα πέντε χώρες δεσμεύτηκαν χθες στη Χάγη να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια τους, κυρίως εφαρμόζοντας πιο αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να εμποδίσουν τρομοκράτες να αποκτήσουν υλικό που θα τους επέτρεπε να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες. «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τους αδύναμους κρίκους της πυρηνικής ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου που διεξάγεται στη Χάγη.
Περισσότεροι από 50 ηγέτες χωρών από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στην 3η Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια, στόχος της οποίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά. Μεταξύ των 35 χωρών που υπέγραψαν την πρόταση αυτή είναι η Γαλλία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα.
Η συμφωνία των 35 στοχεύει στην οικοδόμηση ενός «παγκόσμιου δικτύου» που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών προωθώντας μεγαλύτερη διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εγκαθίδρυση «ορθών πρακτικών» που θα τηρούνται από όλους. Προκειμένου να μην εμποδιστούν όσες χώρες το επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων πέρα από τους όρους που θέτουν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα πρότειναν στους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανονισμών που θα βασίζονται σε εκείνους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι μολονότι η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί αντικείμενο «εθνικής ευθύνης», είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να την ενισχύσουμε σε διεθνές επίπεδο, μαθαίνοντας ο ένας από την εμπειρία του άλλου ή εφαρμόζοντας τους κανονισμούς της ΙΑΕΑ».
Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο κάλεσαν ακόμη τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να μειώσουν τα αποθέματα καυσίμου ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, προκειμένου να προληφθεί το ενδεχόμενο εξτρεμιστές όπως αυτοί της Αλ Κάιντα ή μέλη παρόμοιων οργανώσεων να αποκτήσουν ατομικές βόμβες.
Οι ηγέτες 53 χωρών -περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα- ανέφεραν στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο κατέστησαν επίσης σαφές ότι παραμένουν πολλές προκλήσεις και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αυξημένη διεθνής συνεργασία για να εξασφαλιστεί ότι το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, το πλουτώνιο και άλλες ραδιενεργές ουσίες δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια.
Η Ρωσία παραμέρισε τις διαφορές της με τις ΗΠΑ για την Κριμαία και τάχθηκε υπέρ της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, η οποία στόχο έχει να βελτιωθεί η πυρηνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. «Ενθαρρύνουμε τα κράτη να ελαχιστοποιήσουν τα αποθέματα ουρανίου υψηλού βαθμού που διαθέτουν και να διατηρήσουν το διαχωρισμένο πλουτώνιο στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, βάσει των εθνικών αναγκών», αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου, η οποία είναι πιο προωθημένη σε αυτό το ζήτημα σε σύγκριση με την ανακοίνωση της προηγούμενης Συνόδου στη Σεούλ το 2012.
Οι πρώτες διεθνείς σύνοδοι για την πυρηνική ασφάλεια οργανώθηκαν το 2010 στην Ουάσινγκτον και το 2012 στη Σεούλ. Μετά τη σύνοδο της Χάγης προβλέπεται να οργανωθεί άλλη μία, η τελευταία, το 2016.
Διαβάστε ακόμη:
Μήνυμα Ομπάμα προς τον ιρανικό λαό
Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.