SGN 3: Ας δούμε αυτά που μας συμβαίνουν ΑΝΑΠΟΔΑ!
- 27/04/2020, 10:32
- SHARE
Από την Αναστασία Παρετζόγλου
Η γη «αναρρώνει» από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλύτερο νέο της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πλανήτης παίρνει βαθιές καθαρές ανάσες, το σεισμόμετρο έχει καταγράψει απότομη μείωση των δονήσεων που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ηχορύπανσης στις πόλεις, που ωφελεί ακόμα και τον κόσμο της θάλασσας!
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία πριν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, όμως, ανεξαρτήτως της άρσης των μέτρων στην χώρα και στις άλλες χώρες του κόσμου, θα πρέπει όλοι μα όλοι να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξει για πάντα στον τρόπο που ζούμε, μετακινούμαστε, διατρεφόμαστε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, νοιαζόμαστε. Ο κορωνοϊός ήταν ίσως ένας δραματικός τρόπος για να κόψουμε ταχύτητα, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να στοχαστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες. Να δούμε τα πράγματα ΑΛΛΙΩΣ.
Τώρα είναι η ευκαιρία. Η φύση μας το φωνάζει: Ποτέ δεν είναι αργά!
ΙΜΑΛΑΪΑ BLUES! Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου μειώθηκε έως και 60%, σύμφωνα με νέο report του IQAir
Στη σκιά του Covid-19 θα ζούμε για καιρό ακόμη, κι ας αρχίζει να χαλαρώνει ή και να αίρεται το lockdown σε διάφορες χώρες του πλανήτη.
Αυτό όμως που πρέπει άμεσα να μας προβληματίσει είναι το ρεκόρ μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την διάρκεια του lockdown.
Σύμφωνα με το νέο Air Quality Report του IQAir, κορυφαίου ηγέτη στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως, η ατμόσφαιρα σε δέκα από τις πιο βεβαρημένες πόλεις του πλανήτη σημείωσε νέα ρεκόρ βελτίωσης την εβδομάδα που πέρασε σε ποσοστά που φθάνουν και το 60%!
Η έρευνα εξέτασε τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (CO2) σε δέκα πόλεις, για την περίοδο του lockdown και τα συνέκρινε με την ίδια περίοδο το 2019 αλλά και με τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Το report περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το Νέο Δελχί, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες τη Νέα Υόρκη, την Μαδρίτη, τη Ρώμη, την Σεούλ, το Σάο Πάολο, το Μουμπάι και την Γιουχάν. Όλες οι πόλεις, εκτός από τη Ρώμη που γι’ αυτό και δεν αναφέρεται, παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Την πιο εντυπωσιακή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημείωσαν πόλεις με ιστορικό υψηλό σε CO2:
- Νέο Δελχί: 60% μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπεσε από το 68% του 2019, στο 17% κατά την περίοδο του lockdown το 2020.
- Σεούλ: 54% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
- Γιουχάν: 44% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
- Μουμπάι : 34% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019
- Σάο Πάολο: 32% μείωση σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Το Λος Άντζελες, που είναι χώρα εξαρτώμενη από το αυτοκίνητο, σημείωσε ρεκόρ καθαρής ατμόσφαιρας στην πρόσφατη ιστορία του: στην περίοδο του lockdown, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπεσε κατά 31% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, και 51% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων. Η Νέα Υόρκη σημείωσε πτώση 25% ως αποτέλεσμα του lockdown.
Το Λονδίνο και η Μαδρίτη είδαν μικρότερες μειώσεις στην ατμοσφαιρική τους ρύπανση με ποσοστά 9% and 11% αντίστοιχα. Το Δελχί, το Μουμπάι και το Λος Άντζελες είχαν την καλύτερη ποιότητα αέρα ever, τον Μάρτιο του 2020!
Σύμφωνα με τον Frank Hammes, CEO της IQAir, η πανδημία του Covid-19 είχε μνημειώδη θετική επίπτωση στον τρόπο της ζωής μας σε όλο τον πλανήτη. «Την ώρα που το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία είναι καταστροφικό, γίναμε μάρτυρες του βαθμού στον οποίο ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η δραστική μείωση κατά την διάρκεια του lockdown αποτυπώνει το πόσο οι συνήθειες και οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα στις πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες γιορτάσαμε την Ημέρα της Γης το 2020»
Δείτε στο link τις κορφές των Ιμαλαϊων που είναι ορατές για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η μόλυνση της ατμόσφαιρας υποχωρεί εντυπωσιακά στην Ινδία.
Πάμε για μπύρες;
Τώρα που φτιάχνει ο καιρός, μια παγωμένη μπύρα (και πιτόγυρο) στην Ελλάδα είναι το καλύτερό μας. Αν δεν θέλετε να την πιείτε μόνοι σας, επισκεφτείτε την Red (On)Lion! Μια online μπυραρία, που πας με ένα… video link. Πάτε μια βόλτα για να δείτε και λίγο κόσμο και βοηθάτε τις κλειστές pub να επιβιώσουν. Μπορείτε, λοιπόν, να «κλείσετε» τραπέζι με την παρέα σας, να παίξετε παιχνίδια, να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις και να κάνετε και καμιά γνωριμία. Η Red (On)Lion έχει δεχτεί ήδη 8.000 πελάτες, ενώ στο peak της βρέθηκαν 1.400 πελάτες ταυτόχρονα στην πλατφόρμα της. Τι περιμένετε; Μια εβδομάδα έμεινε. Πιάστε μια μπύρα και… log in!
Τώρα είναι η ευκαιρία να παίξετε στη νέα ταινία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο «Killers of the Flower Moon»!
Δεν κάνω πλάκα. Με ανάρτηση στο Instagram, ο Ντι Κάπριο δίνει σε έναν θαυμαστή του την ευκαιρία να παίξει – ρόλο, όχι αστεία – στο «Killers of the Flower Moon». Στην νέα ταινία, που σκηνοθετεί ο Μάρτιν Σκορσέζε, συμπρωταγωνιστής του είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Η ευκαιρία αυτή είναι μέρος του All In Challenge, της πρωτοβουλίας με την οποία διάσημοι σταρ δημοπρατούν «εμπειρίες» για τη συγκέντρωση χρημάτων για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Δείτε το βίντεο και δηλώστε συμμετοχή εδώ.
Η λίστα του Fortune World’s Greatest Leaders 2020 έχει και άρωμα Ελλάδας
Φέτος, το αμερικανικό Fortune αφιερώνει την ετήσια λίστα του με τους Σπουδαιότερους Παγκόσμιους Ηγέτες που μόλις κυκλοφόρησε, σε όσους πολέμησαν στη μάχη κατά της πανδημίας. Από τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου μέχρι τους «αφανείς» ήρωες των νοσοκομείων που δίνουν καθημερινή μάχη με τον κορονοϊό, αυτοί είναι μερικοί άνθρωποι που πρόσφεραν τα μέγιστα. Ανάμεσά τους και ο Ελληνoαμερικάνος George Yiankopoulos, πρόεδρος, μέτοχος και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Regeneron Laboratories.
Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 100 χρόνια που μια ασθένεια της εποχής μας αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή για την παγκόσμια υγεία. Από την έναρξη της πανδημίας, όμως, η μάχη κατά του Covid-19 οδήγησε σε αξιομνημόνευτες πράξεις θάρρους και αλληλεγγύης.
Το Fortune USA αφιερώνει την έβδομη έκδοση της ετήσιας λίστας με τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου σε εκείνους που συσπειρώνουν τον πλανήτη σε αυτή την αποφασιστική στιγμή. Κάποιοι από αυτούς, ηγήθηκαν παραδειγματικά, με τίμημα ακόμη και τη ζωή τους.
Ακολουθούν 15 από τους κορυφαίους ηγέτες της λίστας, όπως τους ανέδειξε η αμερικανική έκδοση.
«Βροχή» τα εκατομμύρια στη μάχη για τον κορωνοϊό από τους κροίσους της τεχνολογίας
Μέσα από δωρεές που μετράνε εκατομμύρια δολάρια, έδωσαν το «παρών» στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ενισχύοντας το σύστημα υγείας και τους «αφανείς» ήρωες που μάχονται στην πρώτη γραμμή οι σταρ της τεχνολογίας.
Ο 43χρονος ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δώρισε το 1/3 της περιουσίας του στην έρευνα κατά του κορωνοϊού.
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πραγματοποίησε δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Feeding America που παρέχει σημαντική βοήθεια στις «τράπεζες τροφίμων».
Το Ίδρυμα Γκέιτς, των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δώρισε 250 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη τεστ, θεραπειών και εμβολίων για τον ιό, καθώς και για την παροχή βοήθειας στους συνεργάτες του σε Αφρική και Νότια Ασία προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες εντοπισμού, θεραπείας και απομόνωσης του ιού.
Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προχώρησε σε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επιπλέον 10 εκατ. δολαρίων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ.
Ο συνιδρυτής του κινεζικού κολοσσού Alibaba, Τζακ Μα, προχώρησε σε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού προς Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική που ξεπερνούν τα 3 εκατ. δολάρια.
Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, δώρισε, στα χνάρια του Τζακ Μα, αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ο Μπράιαν Κέσκι της Airbnb, που έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από τον κορονοϊό, διέθεσε 250 εκατ. δολάρια προκειμένου να μειωθούν οι τεράστιες απώλειες που καταγράφονται.
Ο ιδρυτής και CEO της Dell Technologies, Μάικλ Ντελ, πραγματοποίησε δωρεές σε ιατρικό εξοπλισμό και χρήματα, τόσο προς την Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
«One World: Together At Home». Μάζεψε 128 εκατ. δολάρια για τον κορωνοϊό!
Σας είχα μιλήσει για την διαδικτυακή συναυλία «One World: Together At Home», μια πρωτοβουλία της Lady Gaga, που συσπείρωσε πάνω από 100 καλλιτέχνες και celebrities σε μία ιστορική συναυλία στο διαδίκτυο με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των δομών υγείας και την υποστήριξη των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα.
Στη συναυλία συμμετείχαν «βαριά» ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής και της show biz, μεταξύ των οποίων οι Celine Dion, Andrea Bocelli, Paul McCartney, Stevie Wonder, Rolling Stones, Jennifer Lopez, Oprah Winfrey και πολλοί ακόμα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε την παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα διαδικτυακά σε πολλές παγκόσμιες πλατφόρμες, όπως Alibaba, Amazon Prime Video, Apple, Facebook, Instagram και άλλες, ενώ μέσω της ψηφιακής συναυλίας ακούστηκαν ιστορίες από του ήρωες του υγειονομικού τομέα που μάχονται νυχθημερόν τον κορωνοϊό.
Από τα 127,9 εκατ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δωρεές, τα 55,1 εκατ. θα δοθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης του ΠΟΥ, ενώ τα υπόλοιπα 72,8 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για τη στήριξη συστημάτων υγείας και εργαζομένων στους τομείς αυτούς, αλλά και στις έρευνες για το εμβόλιο της Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και στη UNICEF.
Γεύση από την συναυλία με τον Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones στο βίντεο που ακολουθεί:
Κολλημένη με τις πέτρες!
Εντελώς! Γιατί δεν το βάζουν κάτω με τίποτε. Οι θρυλικοί Rolling Stones μόλις κυκλοφόρησαν ένα ολοκαίνουριο τραγούδι, με τίτλο «Living in a Ghost Town» δίνοντας το δικό τους μήνυμα για την καραντίνα. Σε συνέντευξη του, ο Μικ Τζάγγερ είπε ότι το τραγούδι, γράφτηκε πέρσι από τον ίδιο και τον Κιθ Ρίτσαρντς.
«Δεν γράφτηκε για την σημερινή κατάσταση, είναι περίεργο» είπε. «Γράφτηκε για ένα μέρος που ήταν γεμάτο ζωή, αλλά τώρα είναι άδειο, στερημένο από αυτή. Έπαιζα στην κιθάρα μου και το έγραψα μέσα σε περίπου 10 λεπτά.»
Όπως δήλωσε, άλλαξε μερικούς από τους στίχους, για να αντιπροσωπεύει καλύτερα την εποχή του Covid-19. «Μερικοί στίχοι δεν ταίριαζαν και άλλοι ήταν λίγο περίεργοι ή υπερβολικά σκοτεινοί. Έτσι, το ξαναέγραψα λίγο, όχι πολύ όμως. Μοιάζει πολύ με το πρωτότυπο.»
Οι Stones δουλεύουν εδώ και καιρό το νέο τους άλμπουμ, όμως αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το συγκεκριμένο τραγούδι τώρα, λόγω της συγκυρίας. «Είναι λίγο περίεργο που κυκλοφορεί τώρα αυτό το τραγούδι. Είχα πει στα παιδιά ότι είναι ώρα να κυκλοφορήσουμε το τραγούδι για την «πόλη-φάντασμα, ώσπου με κάλεσε ο Μικ, να μου πει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Τα μεγάλα μυαλά συναντώνται!» ήταν το σχόλιο του Κιθ Ρίτσαρντς, οπότε, μέχρι να απολαύσουμε το ολοκληρωμένο άλμπουμ από τους Rolling Stones, έχουμε το νέο τραγούδι στο link που ακολουθεί:
Το online dating πήρε φωτιά στις μέρες καραντίνας
Αυτά είναι! Λίγο η πλήξη και η μοναξιά, λίγο ο άπλετος για κάποιους ελεύθερος χρόνος και οι αμέτρητοι διαθέσιμοι διαδικτυακοί… daters, κατάφεραν να εκτινάξουν στα ύψη το online dating. Αφού τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας δεν επιτρέπουν την ανθρώπινη επαφή και τα παραδοσιακά ραντεβού, ολοένα και περισσότερος κόσμος παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών για ξεφύγει λίγο από τη μοναξιά και να περάσει κάπως πιο… δημιουργικά τον χρόνο του.
Εφαρμογές όπως το Tinder και το Happn, που μετρούν πάνω από 50 εκατ. χρήστες η κάθε μία, έχουν γίνει ανάρπαστες. Ας γνωρίζουν, τουλάχιστον, όσοι επιλέγουν τέτοιες εφαρμογές, ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στο τι μοιράζονται εκεί «έξω» με τους άλλους χρήστες. Οι κυβερνοεγκληματίες κάνουν πάρτι εξαπολύοντας κακόβουλα scams στους ανυποψίαστους χρήστες. Ναι στο online dating, προσοχή στο περιεχόμενο που μοιραζόμαστε με τους άλλους.
View from my window: Το νέο γκρουπ στο Facebook, που ο κόσμος μοιράζεται φωτογραφίες εν μέσω καραντίνας κάνει πάταγο
Η Barbara Duriau δημιούργησε ένα group στο Facebook, στο οποίο ο κόσμος μοιράζεται καθημερινά φωτογραφίες από το παράθυρό του. Το group αριθμεί ήδη 1,8 εκατ. χρήστες και προχωράει ακάθεκτο.
Σκοπός του group είναι να φέρει τους ανθρώπους από όλο τον πλανήτη κοντά στις δύσκολες ώρες της πανδημίας και να μοιράσει αισιοδοξία, ελπίδα και ηρεμία. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας, εφόσον το θελήσει, αρκεί να συμφωνήσει με τους κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν μηδενική ανοχή στο μισητό λόγο και τον εκφοβισμό.