Οι αγρότες λένε στους Βέλγους να τρώνε περισσότερες πατάτες και ο λόγος είναι σοβαρός
- 03/05/2020, 15:02
- SHARE
του David Meyer
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η ένωση παραγωγών πατάτας του Βελγίου (Belgapom) βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας παγκοσμίως. Ο λόγος; Ικέτευσε τους πολίτες της χώρας να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον – να διπλασιάσουν την κατανάλωση κατεψυγμένης τηγανητής πατάτας από μία σε δύο φορές την εβδομάδα για να μειωθεί ο όγκος του αδιάθετου προϊόντος.
Και μπορεί οι Βέλγοι να φημίζονται για τη μανία με την οποία καταναλώνουν πατάτες, αλλά το να περιμένεις να καταναλωθούν 750.000 τόνοι πατάτας από έναν πληθυσμό 11,5 εκατ. ανθρώπων δεν είναι και μικρό πράγμα. Κι έτσι, η έκκληση της ένωσης την Τετάρτη έλαβε… παγκόσμιο χαρακτήρα, με την Belgapom να απευθύνεται «σε όλο τον κόσμο» για να ζητήσει αύξηση της κατανάλωσης.
Το πρόβλημα της συσσώρευσης αδιάθετων αγροτικών προϊόντων δεν το αντιμετωπίζουν μόνο οι παραγωγοί πατάτας του πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει και στα γαλακτοκομικά, όπου παραδοσιακά σε αυτή την περίοδο του έτους η παραγωγή αυξάνεται. Τώρα, όμως, η αύξηση αυτή της προσφοράς συμπίπτει με μία μείωση της ζήτησης.
«Λάβαμε μέτρα για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος και ζητάμε από την Ευρ. Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Didier Guillaume την Τετάρτη. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και την ευημερία του κλάδου».
Για να μην μιλήσουμε για τους οινοπαραγωγούς της Ευρώπης… Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι παραγωγοί κρασιού ήδη αντιμετωπίζουν μια κρίση αποθήκευσης καθώς στοιβάζεται αδιάθετο προϊόν. Κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως θα πρέπει να πεταχτούν έως και 1 δισ. λίτρα κρασιού.
Πριν από τον κορωνοϊό, ήταν η οικονομική επιβράδυνση στην Ασία – μια κρίσιμη αγορά για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς κρασιού – και η επιβολή δασμών ύψους 25% στα ευρωπαϊκά κρασιά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Κανένας σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να έχει βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίσει αυτές τις τρεις διαδοχικές κρίσεις» έγραψε σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κρασιών Προέλευσης, Bernard Farges.
Η Ευρ. Επιτροπή λέει πάντως ότι προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες. Την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε ένα πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 76 εκατ. ευρώ που θα πάει για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης γάλακτος και κρέατος των παραγωγών, ώστε να μειωθεί το βάρος που αντιμετωπίζουν. Η Κομισιόν είπε επίσης ότι θα επιτρέψει στις εθνικές κυβερνήσεις να παραβούν τους ισχύοντες κανόνες ανταγωνισμού ώστε να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια στους οινοπαραγωγούς – μέσω της κάλυψης του κόστους αποθήκευσης ή μέσω της μαζικής μετατροπής του αδιάθετου κρασιού σε βιομηχανική αιθανόλη.
Κάποια μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου, όμως, δεν είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της Επιτροπής. «Υπάρχουν κάποιοι τομείς, όπως τα κρασιά, όπου τα μέτρα δεν πάνε αρκετά μακριά» παραπονέθηκε ο Herbert Dorfmann, Ιταλός ευρωβουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Τα κράτη-μέλη δεν έχουν άλλα λεφτά».