Ο ψηφιακός δρόμος προς την εξωστρέφεια
- 29/03/2014, 09:30
- SHARE
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανοίγει νέες διεξόδους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομίας έφεραν τις ελληνικές επιχειρήσεις μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: ή θα παραδώσουν τα όπλα, ή θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Η διαδικασία που αναμένεται να αλλάξει το επιχειρηματικό μέλλον των εξωστρεφών εταιρειών ονομάζεται cross-border trade, κι όπως εξηγεί ο Γιώργος Χατζόπουλος, Managing Director της Shopping Network, «σήμερα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να βγεις εκεί έξω, αρκεί να ξεβολευτείς».
Η Shopping Network, η οποία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Think Digital Group (TDG), κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας στο χώρο του cross-border trading μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (marketplaces) όπως είναι το Amazon και το eBay. Στόχος της είναι να καθοδηγήσει τις ελληνικές εταιρείες μέσα από τους ψηφιακούς εμπορικούς διαδρόμους των διεθνών marketplaces, με σκοπό τη σωστή προβολή και προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
«Με βάση τις τελευταίες έρευνες υπολογίζεται πως το 10% της ευρωπαϊκής εμπορικής κίνησης αφορά αποκλειστικά το cross-border trade. Στην Ελλάδα όμως το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 20%, κάτι το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι η διείσδυση του e-commerce στη χώρα μας δεν έχει πάρει ακόμη τις διεθνείς διαστάσεις. Όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από το διαδίκτυο, τόσο θα πλησιάζουμε κι εμείς τα διεθνή νούμερα», εξηγεί ο Γιώργος Χατζόπουλος.
Ο δρόμος της επιτυχίας στις ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό, αφοσίωση, εμπορικό πλάνο και –φυσικά- χρόνο. «Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζουμε στους πελάτες», λέει ο κ. Χατζόπουλος, «είναι πως στο χώρο του ψηφιακού εμπορίου δεν ισχύουν οι κλασσικές σχέσεις χονδρεμπόρου-παραγωγού. Στη δική μας περίπτωση βοηθάμε τον παραγωγό να πάει μέσω των μεγαλύτερων ψηφιακών πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου ή του δικού του e-shop κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή».
Η ομάδα της Shopping Network αναλαμβάνει την πλήρη χάραξη της στρατηγικής online πωλήσεων ελληνικών προϊόντων αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί διαρκή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, καθώς οι ιδιαιτερότητες των διεθνών αγορών μεταβάλλουν ακόμη και το ίδιο το προϊόν. «Έχουμε διαπιστώσει ότι η αναζήτηση αυτή επιφέρει στις επιχειρήσεις σημαντικές βελτιώσεις, βελτιώνοντας την προσαρμοστικότητα τους», παρατηρεί ο Γιώργος Χατζόπουλος. «Πρέπει όμως να ξέρεις πώς να πουλήσεις από χώρα σε χώρα. Εκεί μπαίνουμε εμείς», συμπληρώνει.
Το brand name «Ελλάδα» είναι κάτι το οποίο «εξαρτάται από το εκάστοτε προϊόν, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν παίζει κανένα ρόλο η χώρα προέλευσης, ενώ έχουμε άλλες όπου η επιτυχία χτίζεται πάνω στην ταυτότητά του. Προφανώς, η κατάσταση είναι δυσχερέστερη από το 2006 -λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη γενικότερη ευφορία της εποχής- όμως τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις απ’ ότι στο απόγειο της κρίσης τη διετία 2010-2011», παραδέχεται ο κ. Χατζόπουλος.
Για τον Managing Director της Shopping Network, η Ευρώπη είναι η πλέον προσιτή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ έπονται οι περιοχές με ισχυρό ελληνικό στοιχείο, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με το ενδιαφέρον για τη Ρωσία να βρίσκεται στη σκέψη πολλών, παρότι συνιστά «μια αγορά με αρκετές ιδιομορφίες».
Σε παγκόσμιο επίπεδο το e-commerce ξεπερνά το 1,25 τρισ. δολάρια, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας. «Εκεί μετατοπίζεται όλο και περισσότερο ένας μεγάλος όγκος εμπορίου», παρατηρεί ο Γιώργος Χατζόπουλος και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης του cross-border trade είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του e-commerce. Αυτό δείχνει ότι οι ευκαιρίες για να βρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη θέση τους στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικές».
Το βάρος της Shopping Network πέφτει αποκλειστικά σε διεθνή marketplaces· από τα πλέον διαδεδομένα έως και καθετοποιημένες πλατφόρμες οι οποίες ειδικεύονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, σπουδαίο ρόλο στην παροχή μιας ολοκληρωμένης εμπορικής στρατηγικής στο διαδίκτυο παίζει η σωστή προώθηση: «Σπουδαίο ρόλο στην προώθηση ενός αγνώστου στο διεθνές κοινό brand, παίζει η χρησιμοποίηση μιας στοχευμένης στρατηγικής επικοινωνίας. Στον τομέα αυτόν η Shopping Network συνεργάζεται στενά με την Forest View ούτως ώστε να προσφέρουμε ένα πλήρες πακέτο που θα ξεκινά από την τοποθέτηση στα διεθνή marketplaces και θα καταλήγει στη διαφήμιση του ίδιου του προϊόντος».
Η Forest View, μέλος του ομίλου TDG, δραστηριοποιείται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ειδικεύεται στον τομέα του performance marketing. «Αυτό σημαίνει πως ότι κάνουμε σε επίπεδο καμπάνιας είναι μετρήσιμο», εξηγεί ο Managing Director της εταιρείας, Γιώργος Φραγκάκης.
Οι όροι της διαφήμισης στην ψηφιακή εποχή έχουν αλλάξει. Πλέον, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο και η στόχευση κάθε καμπάνιας δεν αναζητά μακρόπνοους σχεδιασμούς, αλλά άμεσες παρεμβάσεις. «Για να βελτιώσουμε την καμπάνια μετράμε σε live χρόνο και αγοράζουμε διαφημιστικό χώρο επίσης σε live χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι το 2016 η αγορά του λεγόμενου real time bidding διαφημιστικού χώρου αναμένεται να φτάσει σε διεθνές επίπεδο το 35%, ενώ το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 80% το 2022. Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως περιγράφει ο Managing Director της Forest View, «τα νούμερα είναι αρκετά μικρότερα. Μέχρι να πιάσουμε τα διεθνή standards θα χρειαστούμε περίπου μια τριετία».
Όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της εποχής, μια διαφημιστική καμπάνια δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω τα social networks. Αποτελούν κι εκείνα ένα ακόμη εργαλείο στην προσπάθεια προώθησης των ελληνικών προϊόντων μέσω των διεθνών marketplaces και μάλιστα ίσως το πλέον σημαντικό, μιας και αποτελεί πολύτιμη πηγή δεδομένων (data) που αφορούν τους χρήστες-καταναλωτές. «Τα data δίνουν πλέον τη δυνατότητα αντί αγοράς διαφήμισης, να αγοράσεις κοινό. Τα στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα θα αφορούν τον καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τη συμπεριφορά του στο διαδίκτυο, αλλά με σεβασμό την προστασία των προσωπικών του δεδομένων», τονίζει ο κ. Φραγκάκης.
Αυτή η χρηματιστηριακού στυλ παρακολούθηση, όπου την προσφορά για τον διαφημιστικό χώρο ακολουθεί η διαχείριση ολόκληρης της καμπάνιας σε πραγματικό χρόνο, απαιτεί συγκεκριμένα εργαλεία παρακολούθησης αλλά και πολλή δουλειά από πλευράς των ανθρώπων που θα αναλάβουν μια καμπάνια. Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται εξαιρετικά περίπλοκο, όμως, όπως περιγράφουν οι άνθρωποι του χώρου, η τεχνολογία λύνει τα χέρια και σε εκείνους που προωθούν ένα προϊόν αλλά και σε όποιον επιθυμεί να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα προς τις αγορές του εξωτερικού.
Διαβάστε ακόμη: