Οι «Τσιόδρες» που όλος ο κόσμος κρέμεται από τα χείλη τους
- 06/05/2020, 16:50
- SHARE
Μπαίνουν καθημερινά στα σπίτια του κόσμου και ενημερώνουν τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας. Καθησυχάζουν, προειδοποιούν και αφουγκράζονται τις ανησυχίες όλων μας σχετικά με το αβέβαιο μέλλον που έχει δημιουργήσει ο ιός.
Είναι τα πρόσωπα της κρίσης και έχουν ως αποστολή όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και το καθήκον να συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν. Τα ΜΜΕ έχουν αφιερώσει σελίδες επί σελίδων σκιαγραφώντας τα πορτρέτα τους, δίνοντας έμφαση στο μοναδικό τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας τους την πορεία του ιού. Ο λόγος για τους απανταχού συναδέλφους τους δικού μας Σωτήρη Τσιόδρα, που έχουν αποκτήσει ανάλογη επιρροή και φήμη ανά τον κόσμο. Ας δούμε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανθρώπων που κάθε μέρα φέρουν εις πέρας το καθήνον της ενημέρωσης.
Άντονι Φάουτσι, Αμερική
Έχοντας, φυσικά, περάσει πρώτα από την έγκιση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Άντονι Φάουτσι έχει κερδίσει επαίνους από το αμερικανικό κοινό για τον τρόπο που προσεγγίζει την πανδημία του κορωνοϊού, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έρθει σε κόντρα με τον πρόεδρο. Για την ακρίβεια δεν είχε διαστάσει να αντικρούσει τις δηλώσεις του Τραμπ περί άρσης των περιοριστικών μέτρων το Πάσχα που μας πέρασε.
Αυτό που εκτιμούν οι πάντες είναι η ειλικρίνειά του στις συχνές εμφανίσεις του στις συνεντεύξεις Τύπου. Ο Φάουτσι έχει συνεργαστεί με έξι διαφορετικούς προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, αφού πέρυσι ήταν ο 41ος κατά σειράν επιστήμονας με τις περισσότερες αναφορές, με βάση το Google Scholar.
My local bar’s takeout window has a framed photo of Dr Fauci, right next to the used pen cup. pic.twitter.com/5IRBvuXtsq
— erin mccann | (@mccanner) April 12, 2020
Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν γιατρός βρίσκεται στο NIH από το 1968, απορρίπτοντας επανειλημμένα αιτήματα για να ηγηθεί της υπηρεσίας. Το 1984, έγινε επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το οποίο ερευνά μολυσματικές ασθένειες όπως τον HIV/AIDS, τη φυματίωση και τον Έμπολα.
Μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες του Φάουτσι συνέβαλαν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο HIV καταστρέφει τις άμυνες του σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται 19 ώρες τη μέρα. Είναι αφοσιωμένος δρομέας και μάλιστα είπε σε έναν δημοσιογράφο της Yahoo News ότι συνεχίζει να τρέχει πάνω από τρία μίλια την ημέρα.
Ο Μπραντ Πιτ σε ρόλο… Φάουτσι
Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν λίγες μέρες ένα ξεκαρδιστικό βίντεο με τον Μπραντ Πιτ στο ρόλο του Άντονι Φάουτσι. Ο Χολιγουντιανός σταρ εμφανίστηκε φορώντας περούκα και αναφέρθηκε κυρίως στις λανθασμένες πληροφορίες που διαδίδει κατά καιρούς ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των Συνεντεύξεων Τύπων για την πανδημία.
Στο τέλος του σκετς ο Πιτ έβγαλε την περούκα του και ευχαρίστησε τον Φάουτσι για την «ηρεμία και διαύγεια που δείχνει αυτές τις δύσκολες μέρες» καθώς και εκείνους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή.
And now, a message from Dr. Anthony Fauci. #SNLAtHome pic.twitter.com/LYemNAWaAT
— Saturday Night Live – SNL (@nbcsnl) April 26, 2020
Νιλ Φέργκιουσον, Βρετανία
Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Πανεπιστημίου Imperial, ο άνθρωπος που έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει τη θεωρία περί ανοσίας της αγέλης, παραιτήθηκε σήμερα από σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς αποκαλύφθηκε ότι έσπασε την καραντίνα για να συναντηθεί με τη φίλη του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καθηγητής δέχτηκε δύο φορές επίσκεψη από μια 38χρονη φίλη του. Το γεγονός αυτό παραβιάζει τους κανόνες που λένε ότι οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, για να αθληθούν, για ιατρικούς λόγους ή αν δεν είναι εφικτό να εργαστούν από το σπίτι.
«Δέχομαι ότι έκανα ένα λάθος. Επομένως αποσύρομαι από την ανάμιξή μου στη SAGE», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
«Ενήργησα με την πεποίθηση ότι είμαι προστατευμένος, αφού βρέθηκα θετικός στον κορωνοϊό και απομονώθηκα πλήρως για σχεδόν δύο εβδομάδες αφού παρουσίασα συμπτώματα. Λυπάμαι πολύ αν τυχόν υπονόμευσα τα σαφή μηνύματα για την ανάγκη να συνεχιστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση ώστε να ελεγχθεί αυτή η καταστροφική επιδημία» κατέληξε.
Η ομάδα του Φέργκιουσον ήταν εκείνη που σχεδίασε το μοντέλο για την πιθανή εξάπλωση του ιού. Οι υπουργοί έχουν κατ’ επανάληψη επικαλεστεί αυτό το μοντέλο, που σηματοδότησε τη «στροφή» της κυβέρνησης στον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας. Με βάση αυτό το μοντέλο, στη χειρότερη περίπτωση οι νεκροί θα έφταναν τις 500.000.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
Κρίστιαν Ντρόστεν, Γερμανία
Ο Κρίστιαν Ντρόστεν είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» και επικεφαλής ιολόγος του βερολινέζικου νοσοκομείου Charité. Συνοδεύει την Άνγκελα Μέρκελ στις συνεντεύξεις Τύπου σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Γερμανία και παγκοσμίως.
Είναι ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τους μολυσματικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την επιδημία SARS. Ο 48χρονος σγουρομάλλης διαθέτει ένα φυσικό επικοινωνιακό ταλέντο, γεγονός που οδήγησε την Süddeutsche Zeitung να τον περιγράψει ως «τσάρο του κορωνοϊού».
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, το podcast του, στο οποίο λύνει καθημερινά απορίες των πολιτών σχετικά με τον COVID-19, είναι πρώτο στη λίστα με τα δημοφιλέστερα της Apple. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες τον προτρέπουν να βάλει υποψηφιότητα για καγκελάριος και άλλοι/-ες δηλώνουν ερωτευμένοι/ες μαζί του.
Γενικότερα εμφανιζόταν περισσότερο απαισιόδοξος σε σχέση με άλλους ιολόγους σχετικά με την τροπή που θα μπορούσε να πάρει η πανδημία στη Γερμανία, καθώς πίστευε πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να κολλήσει κορωνοϊό πάνω από το 70% του πληθυσμού. Ωστόσο, ήταν επίσης πιο χαλαρός σχετικά με το τι θεωρεί «κατάλληλες κοινωνικές απαντήσεις» στον ιό, δεδομένου ότι παρακολουθούσε στενά και σχολαστικά την εξέλιξή του στη Γερμανία.
Φερνάντο Σιμόν, Ισπανία
Τα μάτια όλης της Ισπανίας πέφτουν για δεύτερη φορά πάνω στον Φερνάντο Σιμόν. Ο ανεπιτήδευτος επιδημιολόγος μπήκε στο προσκήνιο το 2014, αφού μια νοσοκόμα στην Ισπανία βρέθηκε θετική στον Έμπολα όταν ένας ιερέας επαναπατρίστηκε στη Μαδρίτη από τη Σιέρα Λεόνε.
Ήταν η πρώτη μόλυνση εκτός Αφρικής που έβαλε 15 άτομα σε καραντίνα και οδήγησε στην παρακολούθηση δεκάδων ακόμη. Καθώς οι αξιωματούχοι υγείας κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να μην εξαπλωθεί η θανατηφόρα νόσος, ο Σιμόν, ο οποίος είναι επικεφαλής του κέντρου έκτακτης ανάγκης της χώρας, εμφανίστηκε ήρεμος και ψύχραιμος.
Καθώς ο Covid-19 ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο τον Φεβρουάριο, ο Σιμόν ήρθε ξανά στο προσκήνιο. «Δεν μπορείς να φανταστείς την ικανοποίηση που κατέκλυσε την αίθουσα Τύπου όταν μπήκε», δήλωσε ένας δημοσιογράφος της La Vanguardia που επαίνεσε τις σαφείς και συνοπτικές εξηγήσεις του Σιμόν.
Έκτοτε ο Σιμόν ενημερώνει τους Ισπανούς σχεδόν κάθε μέρα για την εξέλιξη του ιού. Η Ισπανία έγινε η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Βέβαια η κούραση και η ταλαιπωρία είναι εμφανείς στον Σιμόν. Οι γραμμές εξάντλησης στο πρόσωπό του έχουν βαθύνει, τα κυματιστά μαλλιά του γίνονται ολοένα και πιο ακατάστατα και η φωνή του έχει αρχίσει να γίνεται αδύναμη.
Οι ισπανικές αρχές αντιμετώπισαν επικρίσεις για το γεγονός ότι αντέδρασαν αργά στο ξέσπασμα της πανδημίας, επιτρέποντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και να βρεθούν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της Μαδρίτης μια εβδομάδα προτού η χώρα περάσει σε ολικό lockdown. Για αυτό το λόγο υπήρξαν και μαζικές εκκλήσεις παραίτητησης του Σιμόν.
«Η χώρα βρίσκεται σε εντατική περίθαλψη και ο γιατρός που τη θεραπεύει έχει διαπράξει πάρα πολλά λάθη», έγραψε ένας ερευνητής στο Twitter. Άλλοι πάλι υπερασπίστηκαν τον Σιμόν επισημαίνοντας την πολύ γρήγορη εξάπλωση του ιού.
?? ??????́ ?? ?????????? ?????̃?? ??????́? ???????. El país está en la UCI y el médico que lo ha tratado ha cometido demasiados errores. Mejor cambiar de médico mientras todavía estamos a tiempo. (hilo)
— Oriol Mitja (@oriolmitja) March 16, 2020
Τζερόν Σαλομόν, Γαλλία
Ο καθηγητής Τζερόν Σαλομόν έχει αναδειχθεί ως «ο μάστερ του κορωνοϊού» της Γαλλίας και εμφανίζεται καθημερινά δίνοντας σοβαρές και αξιόπιστες ενημερώσεις για την κατάσταση του ιού.
Ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου Μακρόν, ο οποίος ήθελε διαφάνεια στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. Κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα είχε δηλώσει για τον Μακρόν ότι «Πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι ο Τζερόν Σαλομόν ήταν το σωστό άτομο για τη δουλειά.»
Ο Σαλομόν, ετών 48, είναι νούμερο δύο στο γαλλικό υπουργείο Υγείας από τον Ιανουάριο του 2018. Είναι υπεύθυνος για την πολιτική υγείας της κυβέρνησης και εποπτεύει κρίσεις υγείας.
Είναι γιατρός που έχει ειδικευτεί στη δημόσια υγεία και προηγουμένως εργάστηκε ως κλινικός διευθυντής και ειδικός νοσοκομείου για λοιμώξεις και τροπικές ασθένειες. Έχει πραγματοποιήσει επίσης έρευνα για αναδυόμενες ασθένειες και επιδημίες, εργαζόμενος για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H1N1 το 2009.
Ο Σαλομόν εκπροσωπεί τη Γαλλία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχει συνεργαστεί με αρκετούς Γάλλους υπουργούς υγείας.
Γουόλτερ Ρικιάρντι, Ιταλία
Ο Γουόλτερ Ρικιάρντι είναι μέλος της ευρωπαϊκής συμβουλευτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της χώρας και ήταν αυτός που προέτρεψε για λήψη δρακόντειων μέτρων για την προσπάθεια περιορισμού του ιού.
Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός, Γζουζέπε Κόντε, θέσει ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, ο Ρικιάρντι είπε στον Guardian: «Το γεγονός ότι η επιδημία εξακολουθεί να αυξάνεται ουσιαστικά μας υποχρεώνει να λάβουμε αυτά τα μέτρα, τα οποία φυσικά είναι πολύ ακραία. Δεν νομίζω ότι έχουν ληφθεί ποτέ σε καμία άλλη δημοκρατική χώρα.»
Ο Ρικιάρντι είχε παραιτηθεί από επικεφαλής του NHI στις αρχές Ιανουαρίου 2019 εξαιτίας των «αντι-επιστημονικών» πολιτικών της τότε κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εμβολιασμούς.
«Είναι σαφές ότι όταν [ο Ματέο Σαλβίνι, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός] λέει ότι, ως πατέρας, πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλά υποχρεωτικά, άχρηστα και επικίνδυνα εμβόλια, αυτό δεν είναι μόνο μη-επιστημονικό, είναι αντι-επιστημονικό», είχε δηλώσει ο Ρικιάρντι. «Είναι μια προσέγγιση λαϊκιστών που έχουν μεγάλη δυσκολία να αλληλεπιδρούν με την επιστήμη.»
Μπένταν Μέρφι
Ο Μπρένταν Μέρφι, επικεφαλής ιατρός της Αυστραλίας εμφανίζεται μαζί με τον πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, και τον υπουργό Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, σε καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις για την εξέλιξη του ιού.
Ο Μέρφι επρόκειτο να παραιτηθεί από τον ρόλο του κύριου ιατρικού συμβούλου στα τέλη Φεβρουαρίου και να αναλάβει το ρόλο του γραμματέα του υπουργείου υγείας, αλλά καθώς οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό πήραν άσχημη τροπή και οι πρώτοι θάνατοι άρχισαν να καταγράφονται στις αρχές Μαρτίου, του ζητήθηκε να παραμείνει μέχρι να περάσει η κρίση.
Είναι νεφρολόγος και έχει εργαστεί ως γιατρός, ερευνητής για 40 χρόνια. Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν ότι είναι ασαφής στις συμβουλές του για τη διαχείριση της πανδημίας.
Υπήρξε επίσης ανησυχία όταν ο Μέρφι έδωσε συμβουλές ότι ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο δεν χρειαζόταν να απομονωθούν, παρόλο που είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Πίτερ Ντάτον, τρεις ημέρες πριν βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.
Πιστεύεται ότι ο Ντάτον είχε προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις ΗΠΑ και ζητήθηκε να τεθεί σε απομόνωση τόσο αυτό όσο και όσοι ήταν μαζί του στην πτήση.
Και ο δικός μας Σωτήρης Τσιόδρας
Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν και έχει τον άχαρο ρόλο της ενημέρωσης για τα θύματα και τα κρούσματα του κορωνοϊού, έχει καταφέρει με την ψυχραιμία που τον διακρίνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.
Καθημερινά εμφανίζεται στην live ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό και χωρίς υπερβολές και φλυαρίες εξηγεί τα δεδομένα. Μάλιστα στηριζόμενος στην επιστημονική του γνώση απευθύνεται με υπευθυνότητα στους Ελληνες πολίτες χωρίς πανικό και με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για την επιστημονική του πορεία, αλλά και για την προσωπική του ζωή. Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ με άριστα, είναι πατέρας 7 παιδιών και είναι ψάλτης.
Τα εγκώμια από τον Τύπο
«Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» είναι ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro έκανε ένα αφιέρωμα στον Σωτήρη Τσιόδρα επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο του στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χάρη σε αυτόν, οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο».