Η δημόσια «συγγνώμη» του διαδόχου της Samsung για τα σκάνδαλα της εταιρείας
- 06/05/2020, 14:34
- SHARE
Ο κληρονόμος της Samsung Λι Τζάε-Γιονγκ ζήτησε σήμερα δημόσια συγγνώμη για τα σκάνδαλα και τις υποθέσεις που μαστίζουν τον μεγαλύτερο τεχνολογικό όμιλο της Νότιας Κορέας, ιδίως για ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη διαδικασία διαδοχής που του επέτρεψε να αναλάβει τα ηνία στον μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο.
Αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του μεγάλου ομίλου με ένα ποικίλο φάσμα δραστηριοτήτων, ο Λι Τζάε-Γιονγκ καταδικάστηκε το 2017 σε πέντε χρόνια φυλάκισης στο πλαίσιο ενός διαβοήτου σκάνδαλου διαφθοράς, το οποίο οδήγησε επίσης στην καθαίρεση και τη φυλάκιση της πρώην προέδρου της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-χιέ. Μπορεί ο 51 ετών μεγαλοεπιχειρηματίας να αποφυλακίσθηκε ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο η υπόθεση εξακολουθεί να απασχολεί τη δικαιοσύνη.
«Είμαστε αγνωρισμένοι διεθνως για την τεχνολογία και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας, εντούτοις η κοινή γνώμη είναι πολύ επικριτική για τη Samsung», τόνισε ο Λι.
«Όλα αυτά οφείλονται στις αδυναμίες μας. Είναι δικό μου λάθος και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη», δήλωσε ο ίδιος, υποκλινόμενος τρεις φορές στους φωτογράφους που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ομίλου Samsung Electronics στη Σεούλ.
Ο Λι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει «άλλη διαμάχη» σχετικά με την ανάρρησή του στην προεδρία του ομίλου, τονίζοντας: «Δεν θα κάνω κάτι που είναι θα αντίθετο στους νόμους».
Η έκφραση της δημόσιας συγγνώμης αποτελούσε μία αξίωση της επιτροπής η οποία συστήθηκε για να εποπτεύει τη διαφάνεια στη διαχείριση του ομίλου.
Ο Λι ήταν το πραγματικό αφεντικό στη Samsung τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πατέρας του, ο Λι Κουν-Χι, που μετέτρεψε την εταιρεία στον σημερινό τεχνολογικό κολοσσό, υπέστη το 2014 καρδιακή προσβολή και παρέμεινε κλινήρης.
Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1938 από τον παππού του Λι Τζάε -Γιονγκ, ο οποίος επιπλέον υποσχέθηκε ότι θα είναι κι ο τελευταίος στη σειρά της οικογενειακής διαδοχής στην ηγεσία του ομίλου. «Δεν σκοπεύω να παραδώσω τα καθήκοντά μου στα παιδιά μου. Είναι κάτι που σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό, αλλά δίσταζα να το ανακοινώσω δημοσίως», τόνισε σχετικά.
Η υπόθεση διαφθοράς, που τον οδήγησε στη φυλακή, αφορά τη δωροδοκία με εκατομμύρια δολάρια από τον όμιλο της έμπιστης συνεργάτιδας της προέδρου Πάρκ με αντάλλαγμα κυβερνητική εύνοια.
Αυτό το σκάνδαλο ανέδειξε για άλλη μια φορά τους δεσμούς ανάμεσα στα δίκτυα της εξουσίας στη Νότια Κορέα με τις μεγάλες οικογένειες, που ελέγχουν τα chaebols, τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, που συνέβαλαν στην αξιοζήλευτη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά τον πόλεμο της Κορέας, Σήμερα η χώρα είναι η 12η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Samsung από μόνος αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Νοτίου Κορέας, εξ ου και το σημαντικό πολιτικό και οικονομικό βάρος που η λειτουργία του έχει για τη χώρα.
Ο Λι Κουν-Χι, ο οποίος εξακολουθεί τύποις να είναι ο πρόεδρος του ομίλου, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα και ο 65ος στον κόσμο, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 15,7 δισεκ. δολάρια. Η προσωπική περιουσία του Λι Τζαε-Γιονγκ ανέρχεται σε 5,7 δισεκ. δολάρια.