YOUTH LAB: Ένα εργαστήριο νεότητας στο…φαρμακείο
- 12/05/2020, 13:41
- SHARE
Συστήθηκε στην ελληνική αγορά το 2015 ως μια νέα φρέσκια πρόταση στον κλάδο της κοσμετολογίας που είχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό στον Έλληνα καταναλωτή. Επρόκειτο ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου νεότητας με στόχο την ολική αναδόμηση και την επαναφορά της επιδερμίδας. Ήδη η YOUTH LAB μέσα σε τέσσερα χρόνια λειτουργίας έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, έχει παρουσία σε περισσότερα από 800 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, η εξαγωγική δραστηριότητα αφορά σε 10 αγορές του εξωτερικού – μεταξύ των οποίων Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία και Χιλή – και ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση για τα επόμενα χρόνια είναι να τοποθετηθεί το brand στα 1500 καλύτερα φαρμακεία, και ο αριθμός των ξένων αγορών να αγγίξει τις 50.
Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί την YOUTH LAB από τον ανταγωνισμό και την κατατάσσει στις δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου; Είναι τα value for money προϊόντα και η εταιρική κουλτούρα.
«Δεν υποσχόμαστε θαύματα! Εστιάζουμε σε μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μέσω της καλής λειτουργίας του μεταβολισμού της επιδερμίδας. Στόχος είναι η επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης και η διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του δέρματος. Οι φόρμουλες της YOUTH LAB. είναι απόλυτα ασφαλείς, δερματολογικά ελεγμένες, με φυσικά, φυτικά και βιοτεχνολογικά συστατικά, και κυρίως με βιοσυμβατά, ώστε να τα αναγνωρίζει το δέρμα ως δικά του και να τους επιτρέπει να ενισχύουν τις μεταβολικές του λειτουργίες» λέει στο fortunegreece.com ο Κωνσταντίνος Καυκάς, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της YOUTH LAB.
Ο ίδιος αν και σπούδασε νομική από πολύ μικρός ενεπλάκη με τον ιατρικό κλάδο και τις ομώνυμες ιατρικές εκδόσεις Καυκάς που ήταν η οικογενειακή επιχείρηση, ενώ το 1993 ασχολείται ενεργά με το επιχειρείν. Η ιδέα για τη δημιουργία της YOUTH LAB. μπήκε στο μυαλό του το 2011 και έλαβε σάρκα και οστά το 2015, περίοδος κατά την οποία επιβλήθηκαν τα capital controls, τα οποία μετέθεσαν το επίσημο launch του brand αρχές της επόμενης χρονιάς. Όπως τονίζει ο κ. Καυκάς, χρειάστηκαν περίπου δύο περίπου χρόνια ερευνών προκειμένου να καταλήξουν στα προϊόντα που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή. Σημαντική ώθηση στην εξέλιξή της έδωσε η επένδυση 750.000 της Elikonos που της επέτρεψε να ενισχύσει τις δραστηριότητές της, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Τα νέα trends στην περιποίηση του δέρματος
Η διοίκηση ποντάρει πολύ στο κομμάτι του sustainability και διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Όλες οι συσκευασίες των προϊόντων είναι φιλικές προς το περιβάλλον, τα προϊόντα είναι vegan και gluten free, δεν περιέχουν parabens, πετροχημικά και το σημαντικότερο όλων, δεν γίνονται εργαστηριακά πειράματα σε ζώα. Στο χαρτοφυλάκιο της YOUTH LAB. περιλαμβάνονται 35 κωδικοί στις κατηγορίες πρόσωπο, σώμα και αντηλιακό, με το Restoring Serum από τη σειρά Ενεργοποίησης Νεότητας αλλά και το Wet Skin Sun Protection SPF 50 από τη σειρά Αντηλιακής προστασίας να κινούνται πολύ δυναμικά. Ανερχόμενη δε, θεωρείται η κατηγορία των cc creams (CC Complete Cream SPF 30) συνθέσεις που συνδυάζουν άψογα την ενυδατική περιποίηση, τη χρωματική κάλυψη, τη λάμψη, τον περιορισμό των δυσχρωμιών και την αντηλιακή προστασία.
Μάλιστα η εταιρεία εν μέσω κορωνοϊού έφτιαξε σε χρόνο ρεκόρ αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ, τα οποία τοποθέτησε άμεσα στην αγορά, ενώ θα λανσάρει τουλάχιστον οκτώ νέους κωδικούς προϊόντων μέσα στη χρονιά, με πρώτο λανσάρισμα τέλος Μαΐου μία καινοτόμο φόρμουλα πεπτιδίων από gel patches, ιδανική για την αναδόμηση της περιοχής των ματιών. Να σημειωθεί ότι η έρευνα και παραγωγή των προϊόντων γίνεται στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες.
Με δεδομένο ότι η γήρανση του δέρματος ξεκινά τυπικά από την ηλικία των 25 ετών, ο κ. Καυκάς υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η πρόληψη και η χρήση προϊόντων που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της αντιγήρανσης. «Τα πεπτίδια είναι ό,τι πιο δραστικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, στον χώρο της αντιγήρανσης και η YOUTH LAB έχει επενδύσει στη δυναμική τους» λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Καυκάς, κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός «έξυπνου» καταναλωτή, ο όποιος είναι περισσότερο «ψαγμένος», διαθέτει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, θέλει να ενημερώνεται για το πώς λειτουργεί ένα προϊόν, τι καινοτόμο έχει να του προσφέρει και αναζητά μόνος του τι είναι καλύτερο για αυτόν.
«Για εμένα η φροντίδα του δέρματος δεν έχει φύλο. Η επιδερμίδα έχει συγκεκριμένες ανάγκες, γι’ αυτό και τα προϊόντα μας απευθύνονται και σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες που έχουν την ανάγκη να φροντίζουν την υγεία της επιδερμίδας τους. Θεωρώ ότι η υγεία με την ομορφιά είναι περισσότερο συνυφασμένες από ποτέ!” τονίζει.
Αύξηση τζίρου 20% στο τετράμηνο
Η πανδημική κρίση δεν στάθηκε ικανή να αναχαιτίσει την πορεία της YOUTH LAB, οι πωλήσεις της οποίας στο α’ τετράμηνο του έτους κινήθηκαν ανοδικά κατά 20%. Παρότι σημειώθηκε πτώση στις πωλήσεις των αντηλιακών, αυτές αντισταθμίστηκαν από τα αντισηπτικά, τα scrub και τις μάσκες προσώπου, αν και παραδοσιακά δεν βρίσκονται στην κατηγορία των best sellers.
Η εταιρεία διατηρεί το δικό της e-shop, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους πελάτες του εξωτερικού, όμως οι on line πωλήσεις της στην Ελλάδα γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών φαρμακείων στα οποία, την περίοδο της καραντίνας σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 18%.
Για τον κ. Καυκά ο τρόπος που αντέδρασε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν μία ευκαιρία για να κερδίσει η χώρα μας τη χαμένη αξιοπιστία της, να αναβαθμιστεί ως κοινωνία και να αποκτήσει εθνική αυτοπεποίθηση.
Μιλώντας για τον κλάδο των καλλυντικών τον χαρακτηρίζει ως “μουδιασμένο” καθώς, όπως αναφέρει, στα φαρμακεία ήταν άλλες οι προτεραιότητες στα καταναλωτικά αγαθά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν έφεραν τελικά μία ισορροπία που επέτρεψε να διατηρήσουν τους τζίρους τους.
Το lockdown αναπροσάρμοσε τη λειτουργία και της YOUTH LAB., η οποία εστίασε στα… «ψηφιακά ραντεβού» με τους φαρμακοποιούς. «Οι video κλήσεις μας επέτρεψαν να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο ειδικά στην επαρχία με τον φαρμακοποιό να προσαρμόζεται σε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορείς να αντικαταστήσεις την προσωπική επαφή με την τεχνολογία. Χρειάζεται ένας συνδυασμός και των δύο πραγμάτων» καταλήγει.