Σε «εποχή ΔΝΤ» περνά η Ουκρανία
- 27/03/2014, 21:39
- SHARE
Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την επιβολή μέτρων λιτότητας με αντάλλαγμα τον δανεισμό της χώρας - Υποψήφια εκ νέου για την προεδρία η Τιμοσένκο.
Υπέρ της επιβολής των μέτρων λιτότητας που έθεσε ως προüπόθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον δανεισμό της Ουκρανίας με 14-18 δισ. δολάρια ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας. Χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες για να εγκριθεί τελικώς το νομοσχέδιο που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Αρσένι Γιατσενιούκ, αφού στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα το πρωί, δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία.
Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και οι συνεχείς αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας δίνουν εξαιρετικό βάρος στις εκλογές που προκηρύχθηκαν για τον Μάιο, μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την υποψηφιότητά της για τις επερχόμενες εκλογές ανακοίνωσε σήμερα η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίσθηκε τον περασμένο μήνα.
«Σχεδιάζω να είμαι υποψήφια για τη θέση του προέδρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους η 53χρονη Τιμοσένκο που έχει θητεύσει δύο φορές ως πρωθυπουργός και ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010, όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιανουκόβιτς. Ο Γιανουκόβιτς εξαπέλυσε στη συνέχεια μια εκστρατεία εναντίον της Τιμοσένκο και των συμμάχων της και η πολιτικός φυλακίσθηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορία που σχετίζεται με μια συμφωνία για το φυσικό αέριο την οποία συνήψε το 2009 με τη Ρωσία. Εξέτισε δύο χρόνια από την ποινή επταετούς κάθειρξης που της επιβλήθηκε. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της φρουρούμενη σε νοσοκομείο του Χάρκοβο, πριν αποφυλακισθεί αφού ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία στις 20 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο.
Καταδίκη του δημοψηφίσματος της Κριμαίας από τον ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία καταδικάζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στην Ρωσία, αλλά 58 χώρες απείχαν και περίπου 20 δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Η απόφαση υιοθετήθηκε με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές στο σύνολο των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης.
Η απόφαση αυτή, την οποία είχε προτείνει η Ουκρανία και υποστήριζαν οι Δυτικοί, διατυπώθηκε ωστόσο εκ νέου με πιο μετριοπαθείς όρους και δεν επικρίνει ρητώς τη Μόσχα. Το κείμενο χρειαζόταν να συγκεντρώσει μια απλή πλειοψηφία για να υιοθετηθεί.
Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν κατά βρίσκονται —πέραν της Ρωσίας— η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Αρμενία, η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Συρία. Μεταξύ αυτών που απείχαν βρίσκονται η Κίνα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Γκαμπόν και η Νότια Αφρική.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια κάλεσε τα κράτη μέλη να ψηφίσουν για να αποτρέψουν την Ρωσία να συνεχίσει την «επίθεσή» της, αναφερόμενος εμμέσως στην απειλή μιας εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορά της. Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπερασπίστηκε ωστόσο την νομιμότητα «της επανένωσης της Κριμαίας με την Ομοσπονδία της Ρωσίας».
Η Μόσχα είχε εξάλλου προειδοποιήσει χθες ότι η υιοθέτηση μιας απόφασης από την Γενική Συνέλευση δεν θα είχε «κανέναν αντίκτυπο» σε αυτήν.
Στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι «το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου (στην Κριμαία) δεν έχει καμία εγκυρότητα, δεν μπορεί να αιτιολογήσει καμία αλλαγή καθεστώτος» της Κριμαίας. Επίσης σε αυτήν καλούνται όλα τα κράτη και οι διεθνείς οργανώσεις «να μην αναγνωρίσουν καμία αλλαγή αυτού του καθεστώτος».
Διαβάστε ακόμη:
Η Ουκρανία ξύπνησε τον ενεργειακό «εφιάλτη» της Ευρώπης
Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες, η Ρωσία είναι μόνη της»