Πέντε κρίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερες λόγω του κορωνοϊού
- 19/05/2020, 15:30
- SHARE
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται ή προσπαθούν καταπολεμούν την πείνα. Παράλληλα, οι πολιτικές για την αλλαγή του κλίματος έρχονται δεύτερες καθώς οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του ιού.
Οι απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους στην άτυπη οικονομία θα μπορούσαν να είναι «μαζικές», σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τη στιγμή που πολλές εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού αναστέλλονται προσωρινά.
Με άλλα λόγια, ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού μπορεί να επεκταθεί περισσότερο από ό, τι νομίζετε.
Πείνα
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού αφήνει τις πιο ευάλωτες ομάδες του κόσμου να αντιμετωπίζουν «μια κρίση μέσα στην κρίση». Σε όλο τον κόσμο, η οικονομική ύφεση και η αύξηση της ανεργίας θα μειώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, εντείνοντας το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας.
Countries must focus on keeping the food supply chains functioning, while also protecting access to locally-, regionally- & globally-produced food.
Avoiding hunger must be at the centre of the economic stimulus in all countries? https://t.co/cIOoWvkNJE#COVID19 pic.twitter.com/VlQpJr3YYo
— FAO Knowledge (@FAOKnowledge) May 9, 2020
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις του 2020, οι 55 χώρες που φιλοξενούν άτομα με έντονο επισιτιστικό πρόβλημα που χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική και διατροφική βοήθεια, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο: να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές που βγάζουν τα προς το ζην ή να σώσουν τους ανθρώπους που νοσούν από κορωνοϊό αλλά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα;
«Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πείνα και υποφέρουν από υποσιτισμό αυξάνεται συνεχώς», λέει ο António Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και συμπληρώνει πως «η αναταραχή που ξεκίνησε από την πανδημία του COVID-19 μπορεί να ωθήσει ακόμη περισσότερες οικογένειες και κοινότητες σε βαθύτερη ταλαιπωρία».
Ανεργία
Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια πραγματικά βαθύτερη κάμψη από αυτήν που παρατηρήθηκε στην οικονομική κρίση 2008-09. Αυτό είναι πιθανό να αυξήσει την ανεργία, με το Ταμείο να προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί σε 10,4% φέτος, από 3,7% το 2019 και σε 9,2% από 6,6% στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια όλη αυτή η ανησυχία δεν προέρχεται μόνο από τις εκτιμήσεις των ειδικών. Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που εργάζονται στην άτυπη οικονομία είναι από τους πιο ευάλωτους, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Η ΔΟΕ αναφέρει σε έκθεσή της ότι «συχνά οι άνθρωποι αυτοί έχουν κακή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και δεν υπάρχει μέριμνα για απολαβή εισοδήματος σε περίπτωση ασθένειας ή lockdown». «Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από απόσταση. Η παραμονή στο σπίτι σημαίνει ότι χάνουν τις δουλειές τους, και φυσικά χωρίς μισθό, δεν μπορούν να φάνε.»
Οι απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους στην ανεπίσημη οικονομία θα είναι πιθανώς «τεράστιες», λέει η ΔΟΕ, με τις εκτιμήσεις της να δείχνουν ότι οι απολαβές τους μειώθηκαν κατά 60% παγκοσμίως τον πρώτο μήνα της κρίσης.
Κλιματική αλλαγή
Το κλίμα υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της πολιτικής και επιχειρηματικής ατζέντας το 2020. Η διάσωση του πλανήτη ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2020 στο Νταβός.
Έκτοτε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα έχει μπει κατά κάποιο τρόπο στον πάγο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται στον περιορισμό της πανδημίας. Το πρόβλημα όμως είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει. Το 2019 ήταν το πιο θερμό έτος για την Ευρώπη, σύμφωνα με την περσινή ετήσια έκθεση «Ευρωπαϊκή Κατάσταση του Κλίματος» (ESOTC) της υπηρεσίας Copernicus Climate Service της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της καραντίνας χρησιμεύει ως απεικόνιση του τι μπορεί να επιτευχθεί, άλλοι λένε ότι τα συγκεκριμένα σχέδια για ανάληψη δράσης παραμένουν στο συρτάρι. Στη Νέα Υόρκη, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν στα μισά από τα συνηθισμένα επίπεδα τον Μάρτιο και στην Κίνα, το αρχικό lockdown έριξε τα επίπεδα ρύπανσης κατά 25%.
Εμβολιασμοί
Τα προγράμματα εμβολίων κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας αναβάλλονται εν μέσω φόβων ότι η επαφή που απαιτείται για την παράδοσή τους θα μπορούσε να εξαπλώσει τον κορωνοϊό.
Στα τέλη Μαρτίου, η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε οδηγίες για να βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν τις ανοσοποιητικές υπηρεσίες τους, αλλά συνέστησε την προσωρινή αναστολή εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολο είναι να ισορροπήσει η κατοχύρωση της ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και η προστασία των ανθρώπων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Dengue fever. Measles. Malaria.
Africa faces a resurgence of these diseases as resources are being diverted towards combatting #COVID19.
In @FT, LSHTM analysis highlights the stark implications of suspending routine childhood #vaccination ? https://t.co/XhxTYzh25k @gavi
— London School of Hygiene & Tropical Medicine (@LSHTM) May 11, 2020
Οι επιστήμονες του London School of Hygiene and Tropical Medicine του Λονδίνου (LSHTM) προέβλεψαν η διαδικασία ανοσοποίησης στην Αφρική μπορεί να αποτρέψει από 29 έως 347 μελλοντικούς θανάτους παιδιών για κάθε θάνατο από COVID-19 λόγω μόλυνσης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης για εμβολιασμό. «Χωρίς εμβολιασμό, αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να προκύψουν από μια σειρά ασθενειών όπως ιλαρά, κίτρινος πυρετός, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα, πνευμονία και διάρροια», λέει ο LSHTM.
Ακούσιες εγκυμοσύνες
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η έλλειψη πρόσβασης στον οικογενειακό προγραμματισμό, σε συνδυασμό με το lockdown και μεγάλες διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 7 εκατομμύρια ακούσιες εγκυμοσύνες τους επόμενους μήνες. Οι εγκαταστάσεις κλείνουν, οι γυναίκες παραλείπουν ιατρικά ραντεβού επειδή φοβούνται μήπως κολλήσουν τον ιό και γίνεται πιο δύσκολο να λάβουν αντισυλληπτικά λόγω διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Εάν οι υπηρεσίες υγείας παραμείνουν διαταραγμένες και τα lockdowns συνεχιστούν για έξι μήνες, περίπου 47 εκατομμύρια σε αυτές τις χώρες ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους, δείχνει η ανάλυση του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ.
Δεν είναι απλώς οι ακούσιες εγκυμοσύνες που επισημαίνονται στην έκθεση. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση της βίας που βασίζεται στο φύλο, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και των γάμων παιδιών, καθώς το lockdown πηγαίνει πίσω τα προληπτικά προγράμματα που αφορούν στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα.
#COVID19 is disrupting life as we know it.
47 million women may lose access to contraceptives if the #coronavirus lockdown carries on for 6 months.
Learn more in these new @UNFPA findings: https://t.co/y1ugPQF6Lh pic.twitter.com/YjwFfw8erI
— UNFPA (@UNFPA) April 28, 2020
«Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα μπορούσε σύντομα να έχει ο COVID-19 σε γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως», λέει η Dr Natalia Kanem, εκτελεστική διευθύντρια του UNFPA. «Η πανδημία εντείνει τις ανισότητες».