Το εγχειρίδιο που όλες οι εταιρείες χρειάζονται για τον σχεδιασμό της επαναλειτουργίας τους μετά την πανδημία
- 23/05/2020, 12:00
- SHARE
Οι εταιρείες που βρέθηκαν στη φετινή λίστα του Fortune, Fortune 500, έχουν μια μεγάλη πληθώρα στρατηγικών για να προστατεύουν τα πιο ευαίσθητα εμπορικά μυστικά τους. Τα προστατεύουν. Τα ασφαλίζουν. Επιστρατεύουν ειδικούς για να κρυπτογραφήσουν.
Αυτό που δεν κάνουν, γενικά μιλώντας, είναι να τα δημοσιοποιούν.
Αλλά δεν πρόκειται για συνηθισμένες εποχές. Νωρίτερα φέτος την άνοιξη, η Lear, ένας διεθνής πάροχος τμημάτων αυτοκινήτων με βάση το Ντιτρόιτ (Νο. 166 στη λίστα Fortune 500), ξόδεψε χιλιάδες εργασιακές ώρες προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλήρες εγχειρίδιο πάνω στο πώς οι εταιρείες μπορούν να ανακτήσουν τις λειτουργίες τους μετά την πανδημία. Στη συνέχεια, η εταιρεία το δημοσιοποίησε δωρεάν. Το «Safe Work Playbook» της Lear είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της, και έχει μέχρι τώρα πάνω από 25.000 downloads από όταν δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου.
«Τον Μάρτιο, καθώς εγώ έβλεπα τα εργοστάσιά μας σε άλλες περιοχές του κόσμου να σταματούν τη λειτουργία τους, ετοιμαζόμασταν να επαναλειτουργήσουμε τα εργοστάσιά μας στην Κίνα», εξηγεί ο Ray Scott, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lear. «Υπάρχουν πολλές προτάσεις εκεί έξω. Αλλά ένιωσα ότι δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο που θα μπορούσαμε να πάρουμε και να εφοδιάσουμε στους manager των εργοστασίων και τους υπαλλήλους μας», συμπλήρωσε. Αυτό ξεκίνησε μια διαδικασία που κράτησε έναν μήνα και κατά τον οποίο δημιουργήθηκε ένα βιβλίο στρατηγικής (playbook)- που τώρα βρίσκεται στην δεύτερη έκδοσή του- και αντλεί ειδημοσύνη από το σύνολο της εταιρείας.
Το manual αναλύει λεπτομερώς ζητήματα όπως η εκπαίδευση των υπαλλήλων για να «οδηγούν με τους αγκώνες τους» μέσα από τουρνικέ, γιατί τα γάντια δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται ο αυτόματος πωλητής, γιατί μερικοί υπάλληλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε το μεσημεριανό τους στα αυτοκίνητά τους και τι να κάνει κανείς αν ένας εργαζόμενος βρίσκεται θετικός σε κορωνοϊό. «Κάθε λεπτομέρεια της ημέρας ενός εργαζόμενου στο εργοστάσιο έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψη», δηλώνει ο Scott.
Το playbook της Lear έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επαναλειτουργήσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των πάνω από 40 εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Κίνα, όπως επίσης και αρκετές στην Ευρώπη, Αφρική και αλλού. Τώρα, αυτό αποτελεί το βασικό σχέδιο βάσει του οποίου η εταιρεία ξεκινά σταδιακά να επαναλειτουργεί τις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ, καθώς οι κυβερνητικές οδηγίες το επιτρέπουν.
Η κατασκευάστρια εταιρεία επίπλων Steelcase χρησιμοποιεί το playbook, και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει «μας βοήθησε να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια της εταιρείας μας και να εργαστούμε πολύ πιο γρήγορα». Στο Ντιτρόιτ, ο Glenn Stevens, εκτελεστικός διευθυντής του βιομηχανικού ομίλου MICHauto, δηλώνει ότι ακούει από κατασκευαστές «όλη τη μέρα» για το πώς να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τις επιχειρήσεις τους, και τους κατευθύνει όλους στο playbook. Ο Stevens σημειώνει ότι δεδομένου του πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι αλυσίδες παραγωγής, αν οι πάροχοι μικρότερων μερών και υλικών χρησιμοποιήσουν αυτό το εγχειρίδιο, θα επιταχύνει τον ρυθμό στον οποίο οι βιομηχανίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά την παραγωγή.
Θα μπορέσει αυτό το πνεύμα συνεργασίας να επεκταθεί και πέρα από την πανδημία; «Η αυτοκινητοβιομηχανία στο Μίσιγκαν είναι μια πολύ κλειστή βιομηχανία ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική», δηλώνει ο Stevens. Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, «Η Lear λέει “Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό”».