Έκπληξη από τον Σόιμπλε: Λέει «ναι» στη γαλλογερμανική πρόταση να πέσουν 500 δισ. ευρώ στην Ευρώπη
- 25/05/2020, 15:15
- SHARE
Έναν ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε η γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο λόγος για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο της γερμανικής βουλής, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του για τη δέσμη επιχορηγήσεων μισού τρισ. ευρώ, εν μέσω σκληρών αντιδράσεων από ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, στήριξαν μέχρι κεραίας τις απόψεις του.
Οι επιχορηγήσεις, κεφάλαια δηλαδή που θα δοθούν αλλά δεν θα κληθούν οι χώρες να τα επιστρέψουν (σ.σ. θα επιστραφούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό), είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί «μια οικονομική βουτιά που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στη διάρκεια του βίου μας», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στη Welt am Sonntag. «Αν η Ευρώπη θέλει να έχει μια ελπίδα, πρέπει τώρα να δείξει αλληλεγγύη και να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να δράσει», τόνισε. «Οι Γερμανοί έχουν μεγάλο συμφέρον να πατήσει ξανά η Ευρώπη στα πόδια της».
Στη συνέντευξή του στη Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν. Τονίζει πάντως εμφατικά ότι το «ταμείο ανασυγκρότησης» που προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι δεν σημαίνει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών, «αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει την οικονομική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά, εάν τα χρήματα τοποθετούνται σωστά».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαιώνει ακόμη ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Γερμανία λειτουργούν και δεν κινδυνεύουν ούτε από τους περιορισμούς για την προστασία από τον κορωνοϊό αλλά ούτε και από τις διαδηλώσεις εναντίον τους. Οι διαδηλώσεις αποδεικνύουν μάλιστα «πόσο ανοιχτή είναι η κοινωνία μας», επισημαίνει.
Οι παραπάνω θέσεις έρχονται τη στιγμή που τέσσερις χώρες, οι θεωρούμενες «σκληρές» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) αντιπροτείνουν δάνεια αντί για επιχορηγήσεις. «Στόχος μας είναι να προσφερθεί προσωρινή, στοχευμένη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε αυτούς που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση».