Το πώς θα επιβιώσει η συμμαχία τους εξετάζουν Nissan και Renault
- 26/05/2020, 15:43
- SHARE
Η Renault και η Nissan έχουν απορρίψει τα σχέδια που προέβλεπαν την πλήρη συγχώνευση τους, όπως την είχε προγραμματίσει ο πρώην πρόεδρος της συμμαχίας Κάρλος Γκοσν, αναφέρει το Reuters.
Η Nissan, αντιστάθηκε σθεναρά εδώ και πολύ καιρό στις προτάσεις της Renault για μια πλήρη συγχώνευση, καθώς τα στελέχη της ιαπωνικής μάρκας θεώρησαν ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει καταβάλει το δίκαιο μερίδιό της στις διαδικασίες που έγιναν σχετικά με την αξιοποίηση του τεχνολογικού υπόβαθρου της Nissan.
Τώρα, που οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο ανασυντάσσονται και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την πανδημία, η Renault και η Nissan σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τη συμμαχία που σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να αναδείξει την κοινή προσπάθεια και να καταλάβει υψηλότερο μερίδιο στη παγκόσμια αγορά. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μεγάλο βαθμό δεν επιτεύχθηκε και η συμμαχία επωφελήθηκε κυρίως από την κοινή προμήθεια ανταλλακτικών.
Και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να ανακοινώσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια αναδιάρθρωσης αυτήν την εβδομάδα, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως μια ειρηνευτική συνθήκη που έχει σχεδιαστεί για την επίλυση των μακροχρόνιων εντάσεων, αναφέρει το Reuters.
Η Nissan και η Renault σχεδιάζουν η καθεμία σημαντική αναδιάρθρωση και περικοπές κόστους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την ιαπωνική εταιρεία να ανακοινώσει τα μέτρα της στις 28 Μαΐου και ο Γάλλος εταίρος της θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.
Πριν από αυτό, οι Mitsubishi, Nissan και Renault πραγματοποιούν μια κοινή συνέντευξη Τύπου στις 27 Μαΐου, κατά την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν τη φιλοσοφία τους και τη νέα τους προσέγγιση.
Η κρίση και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες έχει επιταχύνει τις προσπάθειες επίλυσης των διαφωνιών που έχουν εμποδίσει τη συνεργασία και την κατανομή κόστους στην ανάπτυξη τεχνολογίας και προϊόντων για πέντε χρόνια, ανέφεραν οι πηγές.
Η συμμαχία έχει αυξήσει σταθερά την παραγωγή με την πάροδο των ετών, παρέχοντας πάνω από 10 εκατομμύρια οχήματα για πρώτη φορά το 2017, το πρώτο πλήρες έτος μετά τη συμμετοχή της Mitsubishi.
Όμως, οι επίμονες αντιπαραθέσεις σχετικά με την κατανομή του κόστους των καινοτομικών συστημάτων και τεχνικών καθώς και της ανάπτυξης νέων οχημάτων καθυστέρησαν τα σχέδια για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμαχίας.
Τα στελέχη της Nissan πιστεύουν ότι οι μηχανικοί τους είναι ουσιαστικά πιο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους της Renault και ο τρόπος με τον οποίο η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία πρότεινε να συνδυάσει την τεχνολογία και την ανάπτυξη προϊόντων δεν αντιστοιχούσε σωστά στην πνευματική ιδιοκτησία της Nissan.
«Οι μηχανικοί της Nissan παρήγαγαν κατά μέσο όρο 40% περισσότερο από τους ομολόγους τους στη Renault σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα που αφιερώθηκε σε μια δουλειά», δήλωσε ένας γνώστης του θέματος στο Reuters, τον Ιανουάριο.
Μετά τη σύλληψή του το 2018 στο Τόκιο, με κατηγορίες για οικονομικό παράπτωμα, ο πρώην επικεφαλής της συμμαχίας Γκοσν δήλωσε ότι η κράτησή του ήταν μέρος μιας συνωμοσίας από στελέχη της Nissan για να χάσει την θέση του και να αποκλειστεί οποιαδήποτε συγχώνευση.
Νωρίτερα φέτος, οι σχέσεις φαινόταν ιδιαίτερα τεταμένες σε σημείο που η 21ετής συμμαχία κινδύνευε να καταρρεύσει. Ωστόσο, τα σχέδια αναδιάρθρωσης που αναμένονται τώρα είναι πιθανό να σφυρηλατήσουν αυτό που οι πηγές περιέγραψαν ως ‘’πιο δίκαιο τρόπο ανταλλαγής τεχνολογίας και πόρων, διατηρώντας παράλληλα τη διακριτικότητα των εμπορικών σημάτων συμμαχίας’’.
Το εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Renault και η Nissan σχεδιάζουν να μετατρέψουν το εργοστάσιο συναρμολόγησης σε κόμβο για οχήματα, όπως τα Qashqai και Juke της Nissan και ενδεχομένως το Kadjar και το Captur, της Renault. Οι εταιρείες επεξεργάζονται τα σχέδια, αν και δεν είναι σαφές πότε θα ληφθεί μια τελική απόφαση.
Το κατά πόσον τα οχήματα της Renault θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με κερδοφορία στο εργοστάσιο δεν είναι σαφές, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τα τιμολόγια καθώς η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά προς το παρόν, η νέα προσέγγιση σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες θα παρακάμψουν οποιαδήποτε συζήτηση για μια πλήρη συγχώνευση. Η Renault κατέχει μερίδιο ελέγχου 43,4% στη Nissan, η οποία κατέχει μερίδιο 15% στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.