Μητσοτάκης: Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κομισιόν για το πακέτο των 750 δισ.
- 27/05/2020, 17:01
- SHARE
«Χαιρετίζουμε τη φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο 750 δισ. δολαρίων, κυρίως υπό τη μορφή επιχορηγήσεων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω κοινής έκδοσης χρέους», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter, με αφορμή την πρόταση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανταποκριθεί”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
We welcome the @EU_Commission‘s bold proposal for a package of €750 billion, mainly in the form of grants funded via joint debt issuance.
The bar has been set high. Now it’s up to the @EUCouncil to rise to the occasion. #NextGenerationEU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 27, 2020
Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το πακέτο της δημοσιονομικής τόνωσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πακέτο, που αποτυπώνει, μεταξύ άλλων και την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας.
Πέτσας: Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο “χρηματοδοτικό πακέτο” που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».
Ο κ. Πέτσας σημειώνει, σε δήλωσή του, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο “Ταμείο Ανάκαμψης” ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία και επισημαίνει:
«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το “Ταμείο Ανάκαμψης”: Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Να είναι ευέλικτο. Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια. Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό».
Τέλος ο κ. Πέτσας υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η ΕΕ μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση».