Έξι Αμερικανοί πρόεδροι που έβγαλαν τον στρατό στους δρόμους
- 04/06/2020, 20:15
- SHARE
Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να βγάλει το στρατό στους δρόμους προκειμένου να καταστείλει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.
Για περισσότερο από μία εβδομάδα, οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν καταλάβει τη χώρα, καθώς ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη για το θάνατό του και πολλών ακόμη θυμάτων δολοφονιών από την αστυνομία στις ΗΠΑ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Χαρακτηρίζοντας τις διαμαρτυρίες ως επικίνδυνες και καταστροφικές, ο Τραμπ υπονόησε ότι θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να στείλει ενεργά στρατεύματα προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις.
Για να το κάνει αυτό, επικαλέστηκε τον Νόμο περί εξέγερσης του 1807 – έναν νόμο που παρέχει στον Πρόεδρο την εξουσία να βγάζει το στρατό στο δρόμο, εάν μια κατάσταση θεωρείται αρκετά απειλητική.
«Σταματάμε τις ταραχές και την ανομία που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα μας. Τα σταματάμε τώρα», δήλωσε ο Τραμπ, ενθαρρύνοντας τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Φρουρά για να «κυριαρχήσουν στους δρόμους».
«Εάν μια πόλη ή ένα κράτος αρνείται να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της», συνέχισε, «τότε θα χρησιμοποιήσω τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και θα λύσω γρήγορα το πρόβλημα.»
Ο νόμος περί εξέγερσης χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1992, μετά τον βίαιο ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς που πυροδότησε διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες.
Τόμας Τζέφερσον - 1808
Ο Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον υπέγραψε τον νόμο περί εξέγερσης το 1807. Στην ουσία ο νόμος παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να χρησιμοποιεί το στρατό για να καταστείλει εξεγέρσεις στο έδαφος των ΗΠΑ.
Ο νόμος περί εξέγερσης έχει χρησιμοποιηθεί δεκάδες φορές από τότε που θεσπίστηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με ανασκόπηση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσο. Μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή του νόμου, ο Τζέφερσον τον χρησιμοποίησε σε όλη τη Νέα Υόρκη και το Βερμόντ για να επιβάλει το εμπάργκο με το οποίο οι Αμερικανοί απαγορευόταν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες του εξωτερικού.
Άντριου Τζάκσον - 1831
Το 1831, ο Πρόεδρος Άντριου Τζάκσον έβγαλε τον στρατό στον δρόμο για να συντρίψει την εξέγερση των σκλάβων με επικεφαλής τον Νατ Τέρνερ στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τη Washington Post. Με τη συγκατάθεση του δημάρχου, ο Τζάκσον έστειλε τρεις στρατιωτικές δυνάμεις πυροβολικού και μέλη του Ναυτικού για να τερματίσει τη διήμερη εξέγερση για την ελευθερία.
Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ - 1831
Ο Πρόεδρος Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ έστειλε στρατό 1.000 ατόμων για να βρει και να σταματήσει ενεργά μέλη του Ku Klux Klan στη Νότια Καρολίνα. Μέχρι το 1972, περισσότερα από 600 μέλη της ΚΚΚ είχαν τεθεί υπό κράτηση, με τα περισσότερα να καταδικάζονται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, σύμφωνα με την Washington Post.
Ντουάιτ Αϊζενχάουερ - 1957
Το 1957, ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έστειλε την 101η Αερομεταφερόμενη Μονάδα στο Little Rock του Αρκάνσας, για να επιβάλει τον διαχωρισμό και να προστατεύσει εννέα μαύρους μαθητές καθώς έμπαιναν στο τοπικό σχολείο – μια πράξη που ήταν αντίθετη στις επιθυμίες του κυβερνήτη.
Τζον Φ. Κένεντι - 1962
Το 1962, ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έστειλε ομοσπονδιακούς στρατάρχες στο Μισισίπι, αφού ο κυβερνήτης προσπάθησε να αποτρέψει έναν μαύρο μαθητή από το να εγγραφεί σε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου.
Λύντον Τζόνσον - 1965
Το 1965, ο Πρόεδρος Λύντον Τζόνσον έστειλε μέλη του στρατού και την ομοσπονδιακή Εθνική Φρουρά για να προστατεύσει τους διαδηλωτές πολιτικών δικαιωμάτων που κατευθύνονταν από τη Σέλμα της Αλαμπάμα στο Μοντγκόμερι.
Το 1967, ο Τζόνσον έστειλε τον αμερικανικό στρατό για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της εξέγερσης του Ντιτρόιτ – μια πανθήμερη αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων επιβολής και των διαδηλωτών που αγωνίζονταν ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και το ρατσισμό.
Σχεδόν 2.000 αλεξιπτωτιστές εστάλησαν στο Ντιτρόιτ με άρματα μάχης και θωρακισμένα αυτοκίνητα. Σαράντα τρία άτομα σκοτώθηκαν και 7.000 συνελήφθησαν.