Είστε έτοιμοι για τη virtual reality εποχή;
- 30/03/2014, 20:20
- SHARE
Το Facebook «πατά πόδι» στην εικονική πραγματικότητα, με την εξαγορά της Oculus VR.
Μπορεί το όνομα Τζον Κάρμακ να μην σας λέει και πολλά. Όμως σίγουρα έχετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκτήσει μία εμπειρία μέσω του σημαντικότερου μέχρι σήμερα «δημιουργήματος» του: τον κώδικα που ανακάλυψε τις αρχές της δεκαετίας του ’90, δίνοντας έτσι στα video games τις συναρπαστικές τρεις διαστάσεις.
Τώρα, το όνομά του βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, ως τεχνολογικού διευθυντή της Oculus VR: της εταιρίας που προστέθηκε ως «κόσμημα» στην «συλλογή» του Facebook, με την υπόσχεση οι ζωές μας να αποκτήσουν κι αυτές σύντομα νέες… διαστάσεις! Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο Κάρμακ πέτυχε σε ένα forum μία επιχειρηματική… διάνα! Εκεί γνωρίστηκε -αρχικά διαδικτυακά, μετέπειτα δια ζώσης- με τον 19χρονο αυτοδίδακτο χάκερ Πάλμερ Λάκι, δημιουργό του Oculus Rift.
Επρόκειτο για ένα ξεχωριστό μοντέλο γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, που υπερτερούσε σαφώς έναντι των ανταγωνιστών του. Είχε καλύτερη ανάλυση, προσέφερε περιφερειακή όραση. Με λίγα λόγια, με το που φορούσες αυτή τη συσκευή, είχες την ψευδαίσθηση ότι έμπαινες σε έναν άλλο κόσμο…
Ο Κάρμακ άρπαξε αμέσως την ευκαιρία. Συνεργάστηκε με την εταιρία Oculus VR του νεαρού Πάλμερ. Ακολούθησε μία απρόσμενα πετυχημένη εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του kickstarter, στα μέσα του 2012, όπου το Oculus Rift υπερκάλυψε τον στόχο των 250.000 δολαρίων μέσα σε δύο ώρες και τελικά συγκέντρωσε το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων. Κι αμέσως μετά, η ομάδα της Oculus VR αναβάθμισε κι άλλο το προϊόν της, ευελπιστώντας ότι θα κάνει τους κολοσσιαίους ανταγωνιστές του, κυρίως την Sony και την Google, να… «φάνε σκόνη»!
Από 5,6 ίντσες που ήταν λοιπόν στην πρωτότυπη συσκευή, η οθόνη του Oculus Rift μεγάλωσε στις 7 ίντσες, απέκτησε ταχύτερη απόκριση, αυξημένη φωτεινότητα, βάθος χρώματος 24 bit και γωνία θέασης στις 110 μοίρες -σχεδόν διπλάσια από την πλειοψηφία των ανταγωνιστικών συσκευών- με ανάλυση 1280×800 και αναλογία 16:10.
Ακολούθησαν κι άλλα ιδιωτικά κεφάλαια προς στήριξη του προϊόντος. Αλλά η μεγαλύτερη επένδυση έγινε προ λίγων ημερών, με την εξαγορά της Oculus VR από το Facebook, έναντι του αστρονομικού ποσού των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων! «Οι φορητές συσκευές είναι η πλατφόρμα του σήμερα, τώρα ετοιμαζόμαστε για τις πλατφόρμες του αύριο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό το FB ο ιδρυτή της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Γιατί η Oculus, εξήγησε, μπορεί να αλλάξει με την τεχνολογία της «τον τρόπο που δουλεύουμε, παίζουμε και επικοινωνούμε».
Πράγματι, δεδηλωμένος στόχος της εταιρίας -που δεν έχει ακόμη λανσάρει τα Oculus Rift στην αγορά, αλλά έχει ήδη δεχθεί πάνω από 75.000 αιτήματα αιτήματα για development kits, αξίας 300 δολ το καθένα- είναι να επαναπροσδιορίσει τους όρους της ανθρώπινης επικοινωνίας, χωρίς να περιορίζεται πια στα βιντεοπαιχνίδια.
Θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς, «όπως ο κινηματογράφος, η εκπαίδευση, η αρχιτεκτονική και το σχέδιο», αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτης της Oculus VR, Μάρκ Άντερσεν, συνδημιουργός του Mosaic (του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου web browser) και συνιδρυτής του Netscape.
Όμως, οι στόχοι αυτοί φαίνεται ότι ουδόλως βρίσκουν σύμφωνους όλους όσοι στήριξαν οικονομικά τις προσπάθειες για την αρτιοποίηση του Oculus Rift, μέσα από την καμπάνια στο Kickstarter. Για την ακρίβεια, πολλοί από τους χρηματοδότες στάζουν τώρα χολή στα social media, κατηγορώντας την Oculus ότι «ξεπούλησε» το εταιρικό της όραμα, παραδίδοντας με την εξαγορά της στο Facebook «κλειδιά» και «σκήπτρα».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, εν τω μεταξύ, η Sony παρουσίασε τη δική της συσκευή «εικονικής πραγματικότητας», υπό την ονομάζει Project Morpheus και αναμένεται να λειτουργεί συνδυαστικά με το δημοφιλέστατο Playstation 4, που έχει ήδη εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως…
Διαβάστε περισσότερα:
Η Sony ορίζει την εικονική πραγματικότητα
Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βγαίνει για «ψώνια»
Το Facebook ξόδεψε 2 δισ. δολάρια για να βρεθεί σε «άλλο κόσμο»