Δώδεκα αεροπορικές που έριξαν «τσεκούρι» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας

Δώδεκα αεροπορικές που έριξαν «τσεκούρι» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας
epa06643537 A Ukrainian Antonov An-225 'Mriya' (Dream) aircraft takes off from the Gostomel airport, near Kiev, Ukraine, 03 April 2018. Reports state that the giant transport plane is fling to the Germany city of Leipzig for further commercial flights. The Antonov An-225 'Mriya' is a strategic airlift cargo aircraft which was originally designed by the then Soviet Union's Antonov Design Bureau in the 1980s. It is the only flying plane of its kind and longest and heaviest airplane ever built. Powered by six engines it is able to take off with a maximum weight of 640 tons. EPA/STEPAN FRANKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μεγάλο στοίχημα για τις αεροπορικές σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού και να το πείσουν ότι μπορούν να ξαναπετάξουν μαζί.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των αεροπορικών εταιρειών για το 2020 υπολογίζεται στα 286 δισ. ευρώ, τη στιγμή που μερικές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εξασφάλισαν τη λήψη κρατικής βοήθειας με δάνεια σε μια προσπάθεια να διαδωθούν. Ο τζίρος, μάλιστα, των αεροπορικών συρρικνώθηκε κατά 55% σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, η Γαλλία θα δώσει 9 δισ. ευρώ για να σώσει την Air France, ενώ η Ολλανδία υπολογίζει πως η διάσωση της KLM ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ. Η Lufthansa χρειάζεται 9 δισ. ευρώ για να «πάρει ανάσα», ενώ η Swiss και η Edelweiss Air στην Ελβετία χρειάζονται συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσουν. Η Condor στη Γερμανία θα λάβει κρατική στήριξη ύψους 555 εκατ. ευρώ και η Air New Zealand στη Ζηλανδία 479 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα για τις αεροπορικές σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού και να το πείσουν ότι μπορούν να ξαναπετάξουν μαζί. Συνολικά, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, το ύψος της οικονομικής στήριξης που προσφέρουν τα κράτη στις αεροπορικές ανέρχεται στα 123 δισ. ευρώ. Σε όλο αυτό το κλίμα, φυσικά, οι απολύσεις και οι περικοπές δεν άργησαν να έρθουν τόσο από τις αεροπορικές όσο και από τους κατασκευαστές αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, η Boeing προχώρησε σε απολύσεις 16.000 ανθρώπων, η General Electric σε 12.600 και η Rolls-Royce σε 9.000 απολύσεις.