Καταστήματα: «Το ταμείο είναι μείον» ένα μήνα από το lockdown
- 10/06/2020, 18:30
- SHARE
Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown στα εμπορικά καταστήματα ο τζίρος στην αγορά παραμένει πτωτικός, ήτοι 40-50% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό, με τους επιχειρηματίες να προσβλέπουν στην έλευση τουριστών αλλά και στην εκπτωτική περίοδο του Ιουλίου για να τονώσουν τα έσοδά τους και να “ροκανίσουν” το χρόνο μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας, που όλοι ελπίζουν ότι θα έρθει το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων του λιανεμπορίου άνοιξαν σε 3 φάσεις, στις 5, στις 11 και στις 17 Μαΐου, με τελευταία να “ξεκλειδώνουν” τα εμπορικά κέντρα. Αν και τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί στο λιανεμπόριο, ακόμη τα μισά από τα εποχιακά καταστήματα – αυτά που δραστηριοποιούνται κατά βάση στα τουριστικά είδη – παραμένουν κλειστά. Η εκτίμηση του Γιώργου Καρανίκα, προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), είναι ότι από τις 15 Ιουνίου σταδιακά θα ανοίξουν κι αυτές οι επιχειρήσεις. Αν και βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης αυτού του πρώτου μήνα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, μοιράζεται με το Fortune προσωρινά στοιχεία, με βάση τα οποία: “ο τζίρος στην αγορά είναι ανεμικός… Περί τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και αρχές Ιουλίου για τις μικρότερες, καθώς μέρος των στοιχείων που συλλέγονται προέρχεται από την κατάθεση ΦΠΑ… Ωστόσο η κίνηση φαίνεται να διαμορφώνεται 40-50% κάτω από πέρυσι…, με εξαίρεση ίσως κάποιες κατηγορίες, όπως ορισμένα καταστήματα παιδικών ειδών και καλλυντικών”.
Ο φόβος για δεύτερο “κύμα”
Η εικόνα στην αγορά χαρακτηρίζεται αναμενόμενη δεδομένων των συνθηκών, καθώς ο φόβος για την πανδημία δεν έχει εκλείψει και το καταναλωτικό κοινό όπως και ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχούν για δεύτερο κύμα. “Η αγορά δεν αντέχει δεύτερη φάση lockdown”, τονίζει ο κ. Καρανίκας σημειώνοντας ότι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές καλούνται να διαχειριστούν τον υγειονομικό κίνδυνο και με την ατομική ευθύνη τους. Σημειώνει πάντως τα ισχυρά μέτρα που έχουν ληφθεί από τα καταστήματα και τον ζήλο με τον οποίο τα περιφρουρούν οι εργαζόμενοι εκτιμώντας ότι γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν παρατηρηθεί καταγγελίες για μη τήρηση των πρωτοκόλλων. “Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι επένδυση για τις επιχειρήσεις. Δεν θα μπορεί να σταθεί καμιά χωρίς να τηρεί τους κανόνες”, τονίζει ο κ. Καρανίκας μιλώντας για την σχέση εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό που μπαίνει ψηλά στην ατζέντα κατά την περίοδο της πανδημίας.
Το “χαμένο εισόδημα”
Ωστόσο η συνέπεια και η εμπιστοσύνη δεν αρκούν για να δοθεί ώθηση στη ζήτηση, αφού το εισόδημα των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, με την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία, έχει μειωθεί περίπου 30%. Ως αποτέλεσμα λείπει εισόδημα από την αγορά και οι τζίροι των καταστημάτων, όσο κι αν αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα επιστρέψουν στα περσινά επίπεδα.
Αυτό γίνεται εμφανές κυρίως στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, όπου οι επιχειρήσεις περνούν “Γολγοθά” και ζητούν τη βοήθεια της Πολιτείας για να περάσουν τη δύσκολη χρονιά. Περιμένουν δε εναγωνίως την πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού προκειμένου να αναζωογονήσουν τη ρευστότητά τους και να διαχειριστούν υποχρεώσεις. Εξάλλου, τα εργαλεία που προσφέρθηκαν αποδείχθηκε ότι δεν αφορούσαν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, όπως τονίζουν, δεν είχαν τις απαιτούμενες εγγυήσεις να καταθέσουν στις τράπεζες προκειμένου να πάρουν κεφάλαιο κίνησης αλλά απευθύνονταν περισσότερο στις μεγάλες εταιρείες, που είχαν αυτή τη δυνατότητα.
Οι ελπίδες τόνωσης της ζήτησης
Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, ο τζίρος των καταστημάτων είναι ο μόνος πόρος και γι’ αυτό πειθαρχούν στα πρωτόκολλα και προσπαθούν να διατηρούν χαμηλές τιμές προκειμένου να προσελκύουν πελατεία. Επιπλέον προσβλέπουν τόσο στην επικείμενη εκπτωτική περίοδο όσο και στην επανεκκίνηση του συνόλου των καταστημάτων εστίασης, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Καρανίκας, η αγορά είναι ενιαία και οι κλειστοί χώροι έχουν αρνητικό αποτύπωμα στην αγορά του λιανεμπορίου. Παρόλαυτά εκτιμά ότι η αγορά, η οποία πέρασε από τη φάση του ενθουσιασμού την πρώτη εβδομάδα επανεκκίνησης κι έκανε “κοιλιά” στη συνέχεια, πλέον θα βαίνει σταδιακά σε μια κατάσταση κανονικότητας.