Το Twitter άρχισε να διαγράφει προπαγανδιστικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το κινεζικό, το ρωσικό και το τουρκικό κράτος
- 12/06/2020, 13:28
- SHARE
Το Twitter ανακοίνωσε την διαγραφή πολλών δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών που συνδέονται με το κινεζικό, το ρωσικό και το τουρκικό κράτος και χρησιμοποιούνταν για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποίησε «πυρήνα» 23.750 λογαριασμών που συνδέονται με την Κίνα και συνεπικουρούνται από 150.000 άλλους λογαριασμούς που χρησίμευαν ως «πολλαπλασιαστές». Το Twitter έκλεισε επίσης 7.340 λογαριασμούς που συνδέονται με την Τουρκία και 1.152 που συνδέονται με την Ρωσία.
Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί έκλεισαν, αλλά το περιεχόμενό τους διατηρήθηκε σε βάση δεδομένων για λόγους επιστημονικής έρευνας, διευκρινίζει το Twitter.
Το δίκτυο των κινεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκε με την βοήθεια εργαλείων που εφαρμόσθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για την διαγραφή λογαριασμών που συνδέονται με το Πεκίνο κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό το κινεζικό δίκτυο απενεργοποιήθηκε πέρυσι από τα Twitter, Facebook και YouTube της Google.
Το δίκτυο αυτό αναρτούσε tweets, κυρίως στην κινεζική γλώσσα, που προορίζονταν κυρίως στην κινεζική διασπορά, «με γεωπολιτικές θεωρίες ευνοϊκές για το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζοντας παραπλανητικές θεωρίες για την πολιτική δυναμική του Χονγκ Κονγκ», εξηγεί σε σημείωμά του το Twitter.
Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί χρησίμευσαν επίσης για την προώθηση των θέσεων του Πεκίνου ως προς την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, στην συνέχεια ως προς τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το αυστραλιανό κέντρο ASPI που ανέλυσε το περιεχόμενο.
«Την στιγμή που το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν επιτρέπει στον κινεζικό πληθυσμό την χρήση του Twitter, η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί για να διαδίδει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε διεθνές επίπεδο», δηλώνει ο Fergus Hanson του ASPI στην ανάλυσή του.
Οσο για το δίκτυο των τουρκικών λογαριασμών, εντοπίσθηκε το 2020 και ήταν αφιερωμένο κυρίως στην προώθηση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με το Twitter. Οι ρωσικοί λογαριασμοί χρησίμευαν επίσης στην προώθηση των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος και σε επιθέσεις κατά των επικριτών του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα κινεζική εκστρατεία παραπληροφόρησης ήταν επικεντρωμένη στο Χονγκ Κονγκ, αλλά προωθούσε μηνύματα και για την πανδημία του κορωνοϊού, τον εξόριστο κινέζο δισεκατομμυριούχο Γκουό Γουνγκί και την Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την Renee DiResta του Stanford Internet Observatory, η δραστηριότητα του κινεζικού δικτύου για τον κορωνοϊό ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου, όταν η επιδημία εξαπλώθηκε πέραν της Κίνας, και κορυφώθηκε στον Μάρτιο.
Λογαριασμοί του δικτύου αυτού εγκωμίαζαν την αντίδραση της Κίνας στην επιδημία, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν την πανδημία για να ανταγωνισθούν τις ΗΠΑ και ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.
Οι ιστότοποι Graphika και Bellingcat είχαν επισημάνει την επανενεργοποίηση του επονομαζόμενου δικτύου Spamouflage Dragon, το οποίο είχε περάσει σε λανθάνουσα κατάσταση μετά την απενεργοποίηση των λογαριασμών του το περασμένο καλοκαίρι.
Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για κινεζικές φωνές με αντικειμενικές απόψεις, αφού πολλές πλατφόρμες διαδίδουν ψεύδη για την Κίνα». «Η Κίνα είναι το μεγαλύτερο θύμα παραπληροφόρησης. Αν το Twitter θέλει να κάνει κάτι θετικό, τότε οι λογαριασμοί που πρέπει να κατεβάσει είναι εκείνοι που οργανώνονται και συντονίζονται για να επιτεθούν και να δυσφημίσουν την Κίνα», είπε.
Τον περασμένο χρόνο, κινεζικές διπλωματικές αποστολές και διπλωμάτες άνοιξαν λογαριασμούς στο Twitter ή το Facebook, συχνά χρησιμοποιώντας τους για να επιτεθούν στους επικριτές του Πεκίνου.
Τον περασμένο μήνα, το Twitter, στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της παραπληροφόρησης, τοποθέτησε επισήμανση σε tweet εκπροσώπου της κινεζικής κυβέρνησης που υποστήριζε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν τον κορωνοϊό στην Κίνα.