Η IBM λέει «αντίο» στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, φοβούμενη τη φυλετική καταγραφή και τη μαζική παρακολούθηση
- 14/06/2020, 16:30
- SHARE
του David Meyer
Η IBM έχει αποχωρήσει από την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου – η πιο τολμηρή κίνηση μέχρι στιγμής από μια εταιρεία του big tech που αποκηρύσσει τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Η εταιρεία ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι δεν προσφέρει πλέον λογισμικό γενικού σκοπού αναγνώρισης ή ανάλυσης προσώπου, σε επιστολή προς γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου.
«Η IBM αντιτίθεται σθεναρά και δεν θα επιτρέψει τη χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου που προσφέρεται από άλλους προμηθευτές, για μαζική παρακολούθηση, δημιουργία φυλετικού προφίλ, παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ή για οποιονδήποτε σκοπό που δεν συνάδει με τις αξίες και τις αρχές μας για εμπιστοσύνη και διαφάνεια», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Arvin Krishna.
Η IBM δεν είναι η μόνη εταιρεία του χώρου που βλέπει την ανάγκη να δοθεί μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου η χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον Μάρτιο, μετά από μια διαμάχη σχετικά με την ανάπτυξη στρατού στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη, η Microsoft δήλωσε ότι δεν θα αποκτά πλέον μειοψηφικά μερίδια σε εταιρείες που πωλούν συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Το τμήμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της δήλωσε ότι η Microsoft θα επικεντρωθεί σε «εμπορικές σχέσεις που παρέχουν στη Microsoft μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο στη χρήση ευαίσθητων τεχνολογιών».
Ο επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith, επανειλημμένα έχει ζητήσει μεγαλύτερη ρύθμιση της τεχνολογίας και η εταιρεία, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, αρνήθηκε να πουλήσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της σε μια υπηρεσία επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ.
Η επιστολή του Krishna απευθύνεται σε βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών, οι οποίοι τη Δευτέρα έφεραν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα μεταρρυθμίσει τους κανόνες για την αστυνόμευση, προκειμένου να καταπολεμήσει την κατάχρηση εξουσίας και τις φυλετικές διακρίσεις. Η νομοθεσία ήρθε προς ψήφιση δύο εβδομάδες μετά το θάνατο του George Floyd, ενός μαύρου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.
«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε έναν εθνικό διάλογο σχετικά με το εάν και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από τις εγχώριες υπηρεσίες επιβολής του νόμου», έγραψε ο Krishna.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην επιβολή του νόμου για να διατηρεί τους πολίτες ασφαλείς. Όμως, οι προμηθευτές και οι χρήστες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχουν από κοινού μια ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μεροληπτεί, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται στην επιβολή του νόμου, και ότι οι δοκιμές για μεροληψία θα ελέγχονται και θα αναφέρονται».