Moody’s: Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να σημαδέψει μόνιμα την παγκόσμια οικονομία
- 18/06/2020, 10:39
- SHARE
Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πυροδοτήσει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί ο κόσμος, σύμφωνα με τη Moody’s, η οποία σε νέα έκθεσή της εντοπίζει έξι ευρύτερα μοτίβα με τα οποία η κρίση θα διαμορφώσει ή θα επιταχύνει της οικονομικές, επιχειρηματικές και καταναλωτικές τάσεις τα επόμενα χρόνια.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Moody’s, Michael Taylor, «καθώς οι χώρες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας του τελευταίου αιώνα, γίνεται όλο και πιο σαφές πως δεν θα υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση της ζωής όπως τη γνωρίζαμε».
«Αυτό ισχύει ασχέτως του αν θα υποχωρήσει γρήγορα η πανδημία ή εάν θα υπάρξουν επακόλουθα κύματα μολύνσεων, αφού ακόμα και με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία οι επιπτώσεις της πανδημίας πιθανόν θα συνεχίσουν να αιωρούνται για πολύ καιρό ακόμα».
Σε όρους πιστωτικού περιβάλλοντος, μπορεί να χρειαστεί χρόνος προτού αποσαφηνιστούν οι πλήρεις επιπτώσεις των τάσεων αυτών, και αν και το πώς και πότε θα τελειώσει η πανδημία είναι άγνωστο σε αυτή τη φάση, ωστόσο τα βασικά θέματα που έχει εντοπίσει η Moody’s πιθανότατα θα επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Τα έξι αυτά μοτίβα είναι τα εξής: προοπτική ισχνότερης ανάπτυξης, χαμηλότερα επιτόκια για περισσότερο καιρό, κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου, αυξημένη εστίαση σε Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, τεχνολογικές διαταράξεις και μεταβολή του πολιτικού κλίματος. Όλα αυτά αντανακλούν το πιθανό «νέο κανονικό» ή την «σταθερή κατάσταση» που θα προκύψει μετά την υποχώρηση των υγειονομικών κινδύνων από τον ιό, και όχι τις πιο άμεσες επιπτώσεις της κρίσης.
Όπως τονίζει η Moody’s, το σοκ του κορωνοϊκού μπορεί να αφήσει μόνιμες ουλές στην παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης μιας μακράς διάρκειας επιβράδυνση της ανάπτυξης σε πολλές χώρες. Η εισοδηματική ανισότητα θα διευρυνθεί, όπως και η οικονομική ανισότητα μεταξύ των αναδυόμενων και αναπτυγμένων οικονομιών.
Το παγκόσμιο εμπόριο θα γίνει πιο κατακερματισμένο καθώς πιθανότατα θα «ανεβάσει ταχύτητα» η τάση προς έναν μεγαλύτερο προστατευτισμό στην παγκόσμια οικονομία, με οικονομικά μπλοκ που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και με νέους περιορισμούς στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις μεταφορές τεχνολογίας. Οι στάσεις έναντι της παγκοσμιοποίησης πιθανότατα θα γίνουν πιο σκληρές και οι αλλαγές αυτές θα αλλάξουν την παραγωγή, το sourcing και το εμπόριο για πολλά προϊόντα.
Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα επιταχύνουν τις τεχνολογικές διαταράξεις και ενώ ορισμένες αλλαγές θα είναι προσωρινές, άλλες θα είναι πιο μόνιμες, όπως η μειωμένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, δημόσιες μεταφορές, ψώνια εντός των καταστημάτων και επιτόπια ψυχαγωγία. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες θα έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.