Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ: Παππάς, Καμμένος, Παπαγγελόπουλος ανάβουν «φωτιές»
- 28/06/2020, 10:09
- SHARE
Η πορεία προς το συνέδριο και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. To κλίμα είναι βαρύ, μετά το ηχητικό Μιωνή, που έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο. Με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία «καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας» και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να διευρύνουν το κατηγορητήριο και τον συμπεριλάβουν.
Ο εκνευρισμός είναι έκδηλος στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για “remake του βρώμικου ‘89” την ώρα που κορυφαία στελέχη του κόμματος του ζητούν εξηγήσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που αποχώρησε άρον – άρον από την προανακριτική, αλληλοκατηγορείται με τον Πάνο Καμμένο, ενώ ο Νίκος Παππάς ανησυχεί μήπως κάνουν την εμφάνιση τους και άλλες κασέτες με “καυτούς” διαλόγους από τις συνομιλίες που είχε με τον Σάμπυ Μιωνή.
Κόντρα Παπαγγελόπουλου – Καμμένου με θεατή τον Τσίπρα
Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον Πάνο Καμμένο μετά τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με τον διάλογο που είχε ο πρώην αναπληρωτής δικαιοσύνης με την εφημερίδα, ο τότε κυβερνητικός εταίρος ζητούσε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μάλιστα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει στη δικαιοσύνη προκειμένου να «εξοντωθούν» στελέχη της εφημερίδας. Ο Πάνος Καμμένος, αφού κατηγόρησε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι του καλύπτει, φέρεται να ζήτησε να επικοινωνήσει με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλεία Ζαγοραίο. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στο Mega επιβεβαίωσε την συνομιλία ωστόσο δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τα όσα υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, απειλώντας τον πως θα καταθέσει μήνυση εναντίον του. «Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποχρεούται να διαψεύσει όσα ψεύδη φέρεται να ισχυρίστηκε και να εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτό αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη. Εάν δεν το κάνει, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη η οποία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και είναι ανεξάρτητη» τονίζει μεταξύ άλλων σε γραπτή του ανακοίνωση.
Ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, έδωσε τη δική του απάντηση. «Οι διάλογοι μεταξύ προσώπων για τρίτους δε με αφορούν ουδόλως. Οι δημοσιευόμενοι δε και αληθείς υποτιθέμενοι αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο του επιδιωκόμενου ,ήτοι την απόλυτη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης . Επί 22 χρόνια υπηρετώ τη δικαιοσύνη και δια αυτής τον άνθρωπο».
Προσπάθεια συσπείρωσης από τον Αλέξη Τσίπρα
Σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε : «Αντί για μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και εργάζεται άοκνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχουμε ένα χάρτινο τσίρκο, όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι από τις Τρύπες. Ένα χάρτινο τσίρκο που ενδιαφέρεται μόνο για το show. Μόνο για την εικόνα και τη ματαιοδοξία του καθενός που το απαρτίζει».
«Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους. Τους έχω πει πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα. Μην μετατρέπετε κύριε Μητσοτάκη τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω», ήταν η σχετική του τοποθέτηση.
Καταλόγισε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη τακτικές του παρελθόντος σημειώνοντας προς τα στελέχη του τα εξής:
«Σας μιλώ ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ούτε εγώ ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε καταφέρει τόσο μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές μιας χώρας, την οποία για πέντε χρόνια, παλέψαμε να βγάλουμε από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση…
Ήταν λοιπόν λογική εξέλιξη, να φτάσουμε σήμερα εδώ. Με μια κυβέρνηση να ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% – ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό. Νούμερα ασύλληπτα, που δεν είδαμε ούτε στα πρώτα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Και πέρα από τα νούμερα, ποια είναι σήμερα η εικόνα στη χώρα; Επιχειρήσεις που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμία στήριξη και χωρίς ρευστότητα. Επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν μετά το lockdown και χιλιάδες άλλες που δίνουν μάχη για να μην έχουν την ίδια τύχη το χειμώνα. Νησιά άδεια. Εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά. Νοσοκομεία που βαράνε διάλυση, αφήνοντας ακόμα και μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού».
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι διαφωνεί με την τοποθέτηση περί απόπειρας επανάληψης του «βρώμικου 89». «Δεν με εκφράζει το βρώμικο ’89. Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι μπορεί να επαναληφθεί το βρώμικο 89. ‘Αλλοι ήταν οι πρωταγωνιστές τότε. To ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη για την θεσμική κρίση, ενώ η Αριστερά ήταν δύναμη εξυγίανσης και όχι συγκάλυψης σκανδάλων. Επιπλέον, η Αριστερά έχει κάνει τον ανασταχασμό της για εκείνη την περίοδο». Παράλληλα, «φωτογραφίζοντας» τον Νίκο Παππά τόνισε ότι η Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της και υπογράμμισε ότι «πολλά πράγματα μας ταπείνωσαν, η Αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις». Παράλληλα, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανήγαγε το κράτος του Ισραήλ σε προνομιακό συνομιλητή της.
ΝΔ: Ζήτημα δημοκρατίας η αποκάλυψη του παρακράτους
Με τις εξελίξεις με φόντο τις αποκαλύψεις να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, για «κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας παρακράτους» από την προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία:
«Όσα αποκαλύπτονται σήμερα από τα «Παραπολιτικά», αποτελούν άλλη μια κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δύο υπουργοί, συζητούν μπροστά στον Πρωθυπουργό να δοθούν εντολές σε δικαστικούς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως εκτελεστικά τους όργανα, προκειμένου να προβούν σε διώξεις κατά δημοσιογράφων. Στα σκοτεινά σχέδια εμπλέκουν και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Το ύφος των συνομιλιών ακριβώς ίδιο με εκείνο του Ν. Παππά. Ο τότε Πρωθυπουργός, φαίνεται να τα θεωρεί όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά. Γι΄αυτό ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να καλύπτει όλα αυτά τα αδιανόητα για δημοκρατική χώρα. Οι «αρμοί της εξουσίας» στην υπηρεσία του παρακράτους. Τα όσα έρχονται στο φως, δείχνουν σε όλους το ύφος και το ήθος της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό η αποκάλυψη του παρακράτους και η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας, δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».
Διψήφιο προβάδισμα για τη Ν.Δ.
Στο μεταξύ, με διψήφιο προβάδισμα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της GPA, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης, στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 41%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί με 22%.
Στην 3η θέση έπεται το Κίνημα Αλλαγής με 6%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
Όσον αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή σχετικά με την υπόθεση της Novartis, το 34,5% δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε εξ αρχής τα όσα καταγγέλλονται σήμερα, ενώ το 20,2% εκτιμά ότι «μάλλον γνώριζε». Αντίθετα, το 19,6% απαντά ότι δεν γνώριζε και το 10,6% ότι «μάλλον δεν γνώριζε».
Ταυτόχρονα, στο ερώτημα αν «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέμβαινε στη δικαιοσύνη», το 39,6% απαντά «ναι» και το 22,7% «μάλλον ναι». Στον αντίποδα, το 19% ισχυρίζεται «όχι» και το 7,8% «μάλλον όχι».