Τουρκικός Τύπος: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία»
- 11/07/2020, 09:57
- SHARE
Σε δυο βδομάδες, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή και για προσευχή αλλά και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν. Επίσης, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.
Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες. Την Τρίτη αναμένεται να αποφασίσει ο Ερντογάν αναλυτικά περί αυτού.
Η Yeni Safak έκανε λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας.
Η Turkiye αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».
Τέλος, η Sabah, έγραφε στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε την 24η Ιουλίου για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία
Μόνο τυχαία δεν είναι η ημερομηνία που επέλεξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.
Η 24η Ιουλίου είναι συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.
Τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας- σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.
«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.
Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».
Το 2013, διέρρευσαν έγγραφα από το περιβάλλον του Ερντογάν στα οποία αναφέρονταν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν πλέον έγκυρη, ανοίγοντας, και «νόμιμα», τον δρόμο στις αλυτρωτικές και νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί και απάντηση προς τους κεμαλικούς της Τουρκίας ενώ παράλληλα τροφοδοτεί τη μισαλλοδοξία και υπομονεύει την ανεκτικότητα.