Θα μπορούσε εμβόλιο κατά της φυματίωσης να χρησιμοποιηθεί και κατά του κορωνοϊού;
- 11/07/2020, 17:30
- SHARE
του Grady McGregor
Ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης πιθανώς συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να αρχίσουν να στοκάρουν εμβόλια.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ πληθυσμών που έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού κατά της φυματίωσης, και χαμηλότερων επιπέδων θνησιμότητας από τον Covid-19. Η σύνδεση αυτή δείχνει, πρώιμα πάντα, ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης (εμβόλιο του βακίλου Calmette-Guerin – BCG) ίσως αποτρέπει τον θάνατο από τον Covid-19, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Ο στόχος της χρήσης του εμβολίου BCG για την προστασία από τις σοβαρότερες συνέπειες του Covid-19 θα ήταν η δημιουργία μιας ευρείας και ταχείας ανοσίας» είπε στο Medical Xpress ο Luis Escobar, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και οικολόγος ασθενειών στο Κολλέγιο Virginia Tech.
Η μελέτη αμφισβητεί τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, βάσει της οποίας «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να δείχνουν ότι το εμβόλιο BCG προστατεύει κατά του Covid-19.
Το εμβόλιο BCG χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1921 και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο μέχρι τη δεκαετία του 1970. Πολλές χώρες στην Ευρώπη, όμως, έπαψαν τον τακτικό εμβολιασμό νεογέννητων τη δεκαετία εκείνη, καθώς είχαν μειωθεί τα επίπεδα μόλυνσης από τη φυματίωση, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Escobar και οι συνάδελφοί του εξέτασαν δεδομένα από χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού BCG, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, και τα συνέκριναν με χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το εμβόλιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ευρέως.
Ύστερα από τις κατάλληλες προσαρμογές των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης ίσως εξηγεί, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί τα ποσοστά θανάτου από κορονοϊό σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Όμως, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι η σύνδεση που βρήκαν δεν σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να αρχίσουν αμέσως το στοκάρισμα εμβολίων BCG. «Δεν επιδιώκουμε να παράσχουμε συμβουλές επί ζητημάτων πολιτικής με την παρούσα εργασία» είπε ο Escobar, ο οποίος εξήγησε ότι σκοπός της μελέτης είναι να καταδείξει την ανάγκη περαιτέρω μελέτης της σχέσης μεταξύ του εμβολίου BCG και της πανδημίας του Covid-19.