Fortune Greece Webcast: Ο κόσμος της εργασίας δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα που γνωρίζαμε
- 15/07/2020, 13:30
- SHARE
Οι ιδιαιτερότητες του νέου εργασιακού περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώνεται στην covid-19 εποχή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και η άνοδος των ψηφιακών καναλιών, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο Webcast του Fortune με τίτλο «Reinventing the Future of Work», στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι από τον χώρο της τεχνολογίας και συντόνισε ο Editor in Chief του Fortune Greece, Τάσος Ζάχος.
Η πανδημία, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της iSquare, Κωστή Σταυρόπουλο, «ξεγύμνωσε» τις επιχειρήσεις και άλλαξε την ισορροπία της αγοράς, αφού διαλύθηκαν οι γραμμές άμυνας που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το lockdown αποδόμησε ουσιαστικά την έννοια του δικτύου των καταστημάτων και εξομοίωσε τους βασικούς παίκτες της αγοράς.
«Η Ελλάδα ανταπεξήλθε, στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καλύτερα κι από πολύ πιο ώριμα κράτη, γεγονός που έφερε μία ισότητα και βελτίωσε την εικόνα μας ως χώρα. Είδαμε εταιρίες όπως ο Κωτσόβολος, το Πλαίσιο και το Public να είναι ίσοι απέναντι στον τελικό καταναλωτή και να μην υπερισχύει το δίκτυο και ο αριθμός των καταστημάτων, αλλά η ταχύτητα και η ποιότητα εξυπηρέτησης στο on line κομμάτι».
Ο κορωνοϊός έκανε τις επιχειρήσεις να αναρωτηθούν το πόσο έτοιμες είναι να λειτουργήσουν, εφόσον χρειαστεί, σε έκτακτες συνθήκες, αποκλειστικά με τα ψηφιακά τους καταστήματα. Όπως είπε ο κ. Σταυρόπουλος στην περίπτωση της iSquare, ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που διέθεταν το expertise για τα προϊόντα της Apple, μεταφέρθηκαν απευθείας από τα φυσικά καταστήματα στα on line κανάλι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα τον καταναλωτή, που αναζητούσε λύση σε κάποιο πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί η ζήτηση στα ψηφιακά κανάλια, χωρίς, ωστόσο, το μέγεθος αυτό να είναι ικανό να καλύψει την υστέρηση που κατεγράφη στα φυσικά καταστήματα. «Θέλει δημιουργικότητα για να μπεις στο μυαλό του καταναλωτή μέσω του online. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα δούμε έναν συνδυασμό του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Όμως το χαμόγελο του πωλητή, όσο και να αναπτυχθεί η digital πώληση, θα εξακολουθεί να είναι ισχυρότερο από οποιονδήποτε αλγόριθμο» κατέληξε.
«Η εργασία εξ αποστάσεως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική παρουσία»
Για τον Γιώργο Τσαρούχα, Managing Director της Dialectica, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο business intelligence, η μετάβαση στην εργασία από το σπίτι ήταν πολύ γρήγορη και έγινε μέσα σε μία εβδομάδα. Αξιολογώντας τον κίνδυνο που ερχόταν, η διοίκηση της Dialectica έθεσε εγκαίρως σε καθεστώς τηλεργασίας όλους τους εργαζόμενους δέκα ημέρες πριν την επιβολή του lock down από την ελληνική πολιτεία.
«Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την επαγγελματική και την προσωπική ζωή. Όλοι οι εργαζόμενοι ήθελαν να γυρίσουν άμεσα στο γραφείο. Η εργασία εξ αποστάσεως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική παρουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι οι εταιρείες να βρουν το κατάλληλο μοντέλο εργασίας, αυτό που αποδίδει καλύτερα.
Παρακολουθώντας τον ρυθμό με τον οποίο ανακάμπτει η αγορά, ο κ. Τσαρούχας αναγνωρίζει ότι από τον Ιούνιο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν ξανά ευκαιρίες και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον τοποθέτησης, καθώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που αυτή τη στιγμή είναι ευάλωτες, λόγω της μεγάλης έκθεσης που απέκτησαν εξαιτίας του covid-19.
«Το ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν είμαστε σε μία κρίση εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος, όπως συνέβη στο παρελθόν, για να φοβόμαστε ότι θα μπλοκάρουν τα πάντα. Υπάρχουν άλλωστε και οι επενδυτές που έχουν ρευστότητα στα χέρια τους και αναφέρομαι κυρίως στα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει τα Private equity. Περιμένουμε να υπάρχουν ανακατατάξεις και εξαγορές στην επιχειρηματική σκηνή. Ευρύτερα, θα έλεγα ότι η Ελλάδα έκανε φανταστικό rebranding μέσα στον κορωνοϊό, όταν οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, όπως η Αγγλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, απέτυχαν παταγωδώς να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει οι εκτιμήσεις για την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι και τόσο ευοίωνες, θεωρώντας πως η ομαλοποίηση θα έρθει μετά το 2022. Εξηγεί πως η ύφεση που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι τρομακτική λόγω της υπέρμετρης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, με την ελληνική αγορά να δέχεται τεράστια πίεση, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να ξεμάθουμε όσα γνωρίζουμε»
Στο πάνελ συμμετείχε επίσης η Ηρώ Μελλιού, Επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Vodafone, η οποία έδωσε τη δική της οπτική αναφορικά με το πώς θα είναι η εργασία του μέλλοντος, τονίζοντας πως η Vodafone βρίσκεται διαρκώς στο πλάι των πελατών της για να υποστηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την γρήγορη μετάβαση σε μία ψηφιακή οικονομία.
«Μέσα στην πανδημία ζήσαμε την τηλεργασία και την εξ αποστάσεως συνεργασία σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που οδήγησε στην ταυτόχρονη ανατροπή όλων των πεποιθήσεων για το ποιος είναι τελικά ο πιο αποδοτικός τρόπος εργασίας. Ειδικά οι άνθρωποι του HR πειραματιστήκαμε πολύ και μάλιστα στη Vodafone κάνουμε διαρκώς έρευνες, κάθε δύο βδομάδες, για να πιάσουμε τον παλμό των εργαζομένων μας».
Τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά, αφού σύμφωνα με την κα Μελιού, το 75% των εργαζομένων δεν θέλει να γυρίσει σε μόνιμη βάση στο γραφείο, ακόμη και όταν παρέλθει ο κίνδυνος της πανδημίας. Μάλιστα το 35% προτιμά να δουλεύει αποκλειστικά από το σπίτι, ενώ το 45% θεωρεί ότι αντί για μία φορά την εβδομάδα, θα μπορεί δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα να δουλεύει από το σπίτι και τις υπόλοιπες στο γραφείο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, όπως λέει η κα Μελιού, να γίνει ένας σαφής προσδιορισμός των επαγγελμάτων που πρέπει να γίνονται σε φυσικό κοινόχρηστο χώρο και εκείνων που μπορούν να γίνουν από απόσταση. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν και σε αλλαγή του τρόπου ηγεσίας, καθώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει η τριβή και η επικοινωνία που προκύπτει από την δια ζώσης επαφή, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και εστίαση στην παραγωγικότητα, ώστε οι εργαζόμενοι να κρίνονται από το αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι και η συναισθηματική υποστήριξη για να ξεπεράσουμε τον τρόπο που βιώνουμε την μοναξιά, όταν εργαζόμαστε από το σπίτι.
«Το γραφείο είναι απαραίτητο για την κοινωνικοποίηση. Από την άλλη πλευρά, θα έχουμε καλύτερα ψηφιακά εργαλεία στο μέλλον, που θα βοηθήσουν όσους θέλουν να εργάζονται από το σπίτι. Στο μεταξύ θα αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όλες οι αποφάσεις θα είναι data driven, αφού δεν θα έχεις τους ανθρώπους παρόντες».
Η κα Μελλιού πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις στρέφονται σε εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες, ενώ , όπως ανέφερε η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να ξεμάθουμε όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
«Τα δίκτυα νέας γενιάς και το 5G δίνουν πλέον την δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην ψηφιακή οικονομία, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στο παρελθόν. Στόχος είναι να φτάσουμε άμεσα στο να επιλέγουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα που μας δίνουν οι πελάτες, έτσι ώστε να μπορούμε να απευθυνόμαστε σε κάθε πελάτη ξεχωριστά προσφέροντας του ακριβώς αυτό που τον ενδιαφέρει. Αυτό που είναι αποκλειστικά για εκείνον».
Εκτοξεύτηκαν οι υπηρεσίες επικοινωνίας
Για τον Κωνσταντίνο Στρουμπάκη, Ιδρυτή & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apifon, η πανδημία έφερε στο προσκήνιο το κομμάτι της αβεβαιότητας και της ανάγκης για προσαρμογή στα νέα δεδομένα με ταχύτητα και ευελιξία. Στο DNA της Apifon είναι η εύκολη και γρήγορη προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς και ως εταιρεία δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν την εργασία εξ αποστάσεως από την πρώτη στιγμή και επιτρέπουν την απρόσκοπτη συνέχεια των παραγωγικών διαδικασιών.
«Η νέα πραγματικότητα, ακόμη και για εμάς που «ζούμε» με τις τεχνολογίες αιχμής και είμαστε εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, χρειάστηκε προσαρμογή και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας μας» ανέφερε και πρόσθεσε: το να κρατήσεις ζωντανή τη σπίθα, που κάνει μια ομάδα να κάνει καλά τη δουλειά της, χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και προσήλωση στην αποστολή και στο όραμα της εταιρείας. Κεντρικός πυλώνας της Αpifon είναι η ανθρωποκεντρική μας φιλοσοφία με άξονα τις σχέσεις και την επικοινωνία των πελατών μας, με το δικό τους κοινό».
Σύμφωνα με τον κ. Στρουμπάκη, η πανδημία COVID-19 συνέβαλλε στο να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα εργαλεία messaging σε όλες τις πλατφόρμες, αφού οι εταιρείες έψαχναν τρόπους να διατηρήσουν την επαφή με τους πελάτες και τους συνεργάτες σε μια δύσκολη περίοδο. Η Apifon κατάφερε να ενισχύσει τα ψηφιακά της κανάλια, να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες επικοινωνίας, να κλείσει σημαντικές συνεργασίες και να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη εν μέσω της πανδημίας.
«Το κλειδί είναι η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στα πανεπιστήμια και στα φωτεινά μυαλά. Ως εταιρεία θέλουμε να δημιουργούμε υπηρεσίες για να καλύψουμε ανάγκες πριν καν την ζητήσει ίδια η αγορά. Σε συνθήκες καραντίνας δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε και να δίνουμε «φωνή» σε πολλές εταιρείες, ώστε να «μιλήσουν» με τους πελάτες τους. » ανέφερε.
Δείτε το βίντεο όλης της συζήτησης ΕΔΩ