Fortune Dinner: Οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες βραβεύτηκαν στο Four Seasons Astir Palace Athens
- 27/07/2020, 18:28
- SHARE
Στο Nafsika Plateia Terrace του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens στη Βουλιαγμένη, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη βράβευση των Πιο Αξιοθαύμαστων Επιχειρήσεων για το 2020. Ήταν η πρώτη συνάντηση με φυσική παρουσία μετά από τέσσερις δύσκολους και περίεργους μήνες, που επισφράγισε τη βαρύνουσα σημασία της ηγεσίας, σε μία από τις πλέον δύσκολες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας. Διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στελέχη εταιρειών και άνθρωποι της αγοράς, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Ότι, «εάν είμαστε και παραμείνουμε όλοι μαζί, έχουμε την ελπίδα ότι μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε».
Φέτος η έρευνα είχε μια πρόσθετη, ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ευαισθησία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική ενσυναίσθηση που επέδειξε η επιχειρηματική κοινότητα αποτυπώθηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη λίστα, επισφραγίζοντας την κοινή πεποίθηση ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κρίσιμος παράγοντας κοινωνικής συνοχής.
Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όποιος δεν έδωσε το παρόν στην κρίση, όποιος δεν στήριξε την κοινωνία, θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, όταν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Γι’ αυτό και η σημερινή βραδιά είναι μια βραδιά χαράς, αλλά κυρίως, επιβράβευσης για όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ και εκπροσωπείτε εταιρείες που παράγουν πλούτο και βελτιώνουν τις ζωές όλων μας, με όραμα αλλά και δέσμευση για έναν βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο.»
Στο πρώτο discussion panel της βραδιάς με τίτλο «Leadership for a better World», το οποίο συντόνισε η Brand Manager του Fortune Greece Αναστασία Παρετζόγλου, συμμετείχαν ο Χρήστος Χαρπαντίδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, επικεφαλής της Egon Zehnder στην Ελλάδα.
Ο Χρήστος Χαρπαντίδης αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα «Most Admired Companies» για την πρώτη θέση της Παπαστράτος στη φετινή κατάταξη, τόνισε σχετικά:
«Αυτό που ζήσαμε μας άλλαξε όλους. Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ίδιοι, δουλεύουν, τολμούν και σκέφτονται διαφορετικά. Στο πλαίσιο αυτό η ίδια η ηγεσία καλείται να εξελιχθεί. Πρόσφατα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε μια από τις δημοσιεύσεις του ανέφερε ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες του μέλλοντος, θα είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλο και περισσότερων ανθρώπων, χρησιμοποιούν όλο και λιγότερους πόρους και έρχονται σε αλληλεπίδραση δημιουργικά με όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η ηγεσία πάει σε ένα άλλο επίπεδο και πλέον δεν είναι αρκετό το μοντέλο ενός ηγέτη που πρέπει απλά να φέρει καλύτερα αποτελέσματα».
Αναγνώρισε πως η ευθύνη σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις, στις οποίες πρέπει να «καλλιεργούνται» εστίες ηγεσίας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους και κυρίως για την κοινωνία. «Εμείς στην Παπαστράτος, αυτό κάνουμε και με το προϊόν μας και με την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και με την παρουσία μας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν. Αλλάζουμε εντελώς το λειτουργικό μας μοντέλο σε μια δυναμική διαδικασία, ενώ η κρίση της πανδημίας έκανε εμφανές ότι πρέπει να φέρουμε μπροστά, πράγματα που είχαμε σχεδιάσει για τα επόμενα δύο χρόνια τόσο στον εμπορικό τομέα, όσο και στον τομέα της ψηφιοποίησης, της χρήσης νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και στην επικοινωνία με τους καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη μετασχηματισμού για όλους. Ο επιχειρηματικός ηγέτης δεν μπορεί να είναι μόνο απλός ενορχηστρωτής. Πρέπει να είναι ένας δημιουργικός καταλύτης αυτής της αλλαγής, να συμμετέχει σε όλα όσα συμβαίνουν, ώστε να μπορεί να τραβήξει και τον οργανισμό μαζί του. Η μεγαλύτερη πρόκληση του μετασχηματισμού είναι να μετασχηματίσεις τον εαυτό σου ως ηγέτη, να ξεμάθεις αυτά που γνωρίζεις. Έχεις υποχρέωση να το κάνεις αυτό, αλλιώς δεν θα μπορέσεις να κατανοήσεις τη νέα πραγματικότητα».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, τόνισε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει αναμφίβολα έναν πρωτόγνωρο φόβο, αβεβαιότητα και κούραση.
«Συνεπώς οι ηγέτες πέρα από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της καθημερινότητας, καλούνται να κάνουν μια μεταστροφή και να επιδείξουν ένα νέο προφίλ, περισσότερο ανθρωποκεντρικό, ευθυγραμμισμένο με στόχους που εστιάζουν στην αλληλεγγύη. Πρέπει επίσης να μεταβούν στη νέα πραγματικότητα με ταχύτητα και να συμπαρασύρουν σε αυτό το ταξίδι τις ομάδες τους, ηγούμενοι πάντα στο μέτωπο αυτής της μάχης. Αυτό συνεπάγεται απαλλαγή από παλιές πρακτικές, αντιμετώπιση και διαχείριση της αμφισημίας με την καινοτομία και τον πειραματισμό και τον προσδιορισμό μιας νέας αρχής, με νέο όραμα, νέο σκοπό και νέους τρόπους εργασίας».
Επισήμαινε επίσης τις μεγάλες μεταβολές στη συμπεριφορά των ηγετών, που θα τους βοηθήσουν να κάνουν σωστά τη μετάβαση στο νέο μοντέλο και να βγουν νικητές μέσα από αυτή την κρίση. «Οι ηγέτες πρέπει να αντικαταστήσουν την ισχύ με την ευαισθησία, να εκτεθούν στους οργανισμούς τους, να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους και να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά τους. Να βγουν στην πρώτη γραμμή, να συστρατεύσουν τους οργανισμούς τους γύρω από τη μεγάλη ιδέα και να αφουγκραστούν την κοινωνία. Γιατί τώρα είναι μια μοναδική στιγμή να υπηρετήσουν τα κοινά και όχι μόνο τους μετόχους τους».
Δείτε πλάνα από τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:
Στο δεύτερο discussion panel της εκδήλωσης με τίτλο «Most Admired Companies in the Covid-19 Era», το οποίο συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, συμμετείχαν οι επικεφαλής τριών εταιρειών που κατάφεραν να αναδειχθούν στις 20 πρώτες θέσεις της έρευνας για το 2020: o Γενικός Διευθυντής της «Coca Cola Τρία Έψιλον» Γιάννης Παπαχρήστου, ο Πρόεδρος και CEO της «AB Bασιλόπουλος» Βασίλης Σταύρου και ο Πρόεδρος της «Μύλοι Λούλη» Νίκος Λούλης.
Ο Γιάννης Παπαχρήστου αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αν και απομακρυσμένοι σωματικά, είναι τόσο ενωμένοι ψυχικά. «Το εμείς ως αξία είναι η πρώτη φορά που υπερίσχυσε του εγώ. Όλοι μας, η οικονομική, πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία του τόπου, χωρίς να το έχουμε συνεννοηθεί, πήραμε μια απόφαση να θυσιάσουμε μέρος της ευμάρειας μας για να υποστηρίξουμε όσους είχαν ανάγκη. Όλο αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε κατανοήσει ότι ο ρόλος της ηγεσίας σήμερα είναι να μεγιστοποιήσει την αξία γύρω από την κοινωνία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Όταν κανείς αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνολικού οικοσυστήματος, από το οποίο παίρνει αξία και δίνει αξία, είναι φυσικό να λειτουργεί με τον παραπάνω τρόπο. Η εταιρική υπευθυνότητα δεν μπορεί να είναι κλισέ, αλλά επιλογή και βασικό μέρος της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Εμείς ως Coca Cola είμαστε στο κέντρο ενός οικοσυστήματος, από το οποίο εξαρτώνται πάνω από 40.000 άνθρωποι, και δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργήσουμε εγωιστικά».
Ο Βασίλης Σταύρου σχολιάζοντας τον ρόλο των επιχειρήσεων όλη αυτή την περίοδο, αναφέρθηκε στους πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η ΑΒ Βασιλόπουλος. «Ο πρώτος πυλώνας αφορούσε τη δημόσια υγεία των πελατών και των συνεργατών μας. Στα δικά μας καταστήματα υπήρχαν εκατ. πελάτες και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που ο καθένας είχε την αγωνία για την υγεία του. Ο δεύτερος πυλώνας ήταν η διασφάλιση των βασικών αγαθών για κάθε σπίτι και για κάθε νοικοκυριό. Άρα ουσιαστικά ο δεύτερος πυλώνας, στηρίχθηκε πάνω στη μη έλλειψη προϊόντων από τα ράφια μας και στην άριστη συνεργασία, με συνέπεια και ταχύτητα με τους προμηθευτές για τη στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και με το κράτος. Ο τρίτος πυλώνας ήταν η συνεισφορά στους τομείς που υπήρχε ανάγκη, όπως το σύστημα υγείας, στο οποίο βρεθήκαμε δίπλα και στηρίξαμε με δωρεές. Και οι τρεις παραπάνω πυλώνες διέπονται όλοι μια κοινωνική διάσταση και η κοινωνική αποτύπωση της επιχειρηματικότητας θα βγαίνει όλο και περισσότερο μπροστά, ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης. Η εταιρική υπευθυνότητα και στάση είναι βασικό πλέγμα της λειτουργίας μας».
Ο Νίκος Λούλης επισήμανε ότι η περίοδος της πανδημίας ήταν πολύ έντονη και δύσκολη για όλους. «Από την αρχή θέσαμε και εμείς τρεις βασικούς στόχους. Ο πρώτος ήταν να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων μας, με όλες τις πιθανές δράσεις που μπορούσαμε να αναπτύξουμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Προχωρήσαμε σε εργασία εξ αποστάσεως, θέσαμε πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στα εργοστάσια μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπει κανένας σε κίνδυνο. Και νοιώθω πολύ περήφανος γιατί καταφέραμε να το πετύχουμε μόλις σε μια μέρα. Δεύτερον θεωρήσαμε καθήκον μας να μη λείψει αλεύρι και ψωμί από κανένα σπίτι και αυτό μας ενέπνευσε όλους στην εταιρεία. Καταλάβαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά και να εφοδιάζουμε όλη την αλυσίδα και τους πελάτες μας. Και ο τρίτος στόχος ήταν να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε και εμείς με τον δημόσιο τομέα. Αυτό που καταλάβαμε ότι φέρνουμε ως ιδιωτικός τομέας δεν είναι τόσο οι πόροι, αλλά η ευελιξία και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Προσωπικά πήρα ένα μεγάλο μάθημα για το τι είναι κοινωνική υπευθυνότητα. Δεν πρόκειται απλά για δωρεές, αλλά είναι πολλά παραπάνω».
Στη συνέχεια και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάδειξή τους στην έρευνα Most Admired Companies, αλλά και στην επόμενη μέρα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Δείτε τις απαντήσεις τους στο παρακάτω βίντεο:
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των 27 εταιρειών που κατάφεραν να διακριθούν στις 20 πρώτες θέσεις της έρευνας Most Admired Companies in Greece για φέτος.
Δείτε το βίντεο της βράβευσης:
Δείτε όλη τη λίστα με τις Most Admired Companies in Greece 2020 ΕΔΩ