Τι θα γίνει πλέον στις ΗΠΑ μετά την ιστορική πτώση του ΑΕΠ κατά 32,9%

Τι θα γίνει πλέον στις ΗΠΑ μετά την ιστορική πτώση του ΑΕΠ κατά 32,9%
Photo: REUTERS
Καθώς η πανδημία καταστρέφει τις επιχειρήσεις και αναγκάζει εκατομμύρια να βγουν στην ανεργία.

του Lance Lambert

Η επιδημία του κορονοϊού έπληξε την αμερικανική οικονομία πιο σκληρά και ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Αυτό επισημοποιήθηκε την Πέμπτη, όταν το Γραφείο Οικονομικών Αναλύσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου – από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο – μειώθηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη τριμηνιαία μείωση από το 1947 και αντιπροσωπεύει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής παραγωγής που εξαλείφθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού. Το ποσοστό είναι τρεις φορές χειρότερο από το προηγούμενο ρεκόρ το 1958 όταν η οικονομία σημείωσε τριμηνιαία πτώση.

Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει κανείς, είναι ένα ποσοστό που είναι πιθανό να έχει τεράστιες επιπτώσεις στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ με την ημέρα των εκλογών να απέχει λίγο περισσότερο από τρεις μήνες.

Αυτή η μείωση 32,9% ακολουθεί μια μείωση 5% το πρώτο τρίμηνο, το οποίο περιελάμβανε μόνο τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Τα καλά νέα; Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει και ότι η οικονομία έχει ήδη ανακτήσει μερικές από τις απώλειες που περιγράφονται στη σημερινή έκθεση. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα σημειώσει αύξηση ρεκόρ 25%, καθώς η οικονομία επωφελείται από εκείνες τις πολιτείες που κατάφεραν να επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, πιστεύει ότι η ύφεση έληξε τον Μάιο και ότι έκτοτε έχουμε περάσει σε ανάκαμψη. Τα δεδομένα της απασχόλησης το υποστηρίζουν αυτό. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 14,7% τον Απρίλιο σε 11,1% τον Ιούνιο. Και ο αριθμός των εγγεγραμμένων δικαιούχων επιδόματος ανεργίας μειώθηκε από το ρεκόρ των 24,9 εκατομμυρίων την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου σε 16,2 εκατομμύρια μέχρι την 11η Ιουλίου.

Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να απειληθεί από την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στο Νότο, τη Δύση και τις Κεντρικές πολιτείες. Η Φλόριντα, όπου παρατηρείται έξαρση, ήταν πρώτη σε αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ένα άλλο σημάδι ότι ο ιός θα μπορούσε να τραβήξει την οικονομία προς τα πίσω.

Ο Zandi πιστεύει ότι εάν το Κογκρέσο επιτρέψει τη λήξη των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας των 600 δολαρίων χωρίς επέκταση, θα μπορούσε να εμποδίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και να ωθήσει την οικονομία σε μια φοβερή διπλή ύφεση.

Πηγή: Fortune.com