Η «ανθρωπογεωγραφία» των επενδυτών στο έργο του Ελληνικού
- 03/08/2020, 10:10
- SHARE
Πέννυ Κούτρα
Είθισται στις μακροπρόθεσμου σκοπού και απόδοσης επενδύσεις να καταγράφονται συν τω χρόνω αλλαγές των προσώπων και των κεφαλαίων που τις υποστηρίζουν.
Κάπως έτσι και το project του Ελληνικού -πριν ακόμη υλοποιηθεί- έχει περάσει από διάφορες φάσεις όσον αφορά το ύφος του αλλά και τις δυνάμεις που πρόκειται να συνδράμουν στην προώθηση του.
Η μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε το 2019, όταν τα μέλη της κοινοπραξίας Global Investment Group (που είχε συνάψει τη σύμβαση με το δημόσιο για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού) πήραν ένα «βελούδινο διαζύγιο». Ο βασικός μέτοχος της εν λόγω κοινοπραξίας ήταν η εισηγμένη Lamda Development, η οποία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ.ευρώ που ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2019, πήρε πρακτικά όλο το έργο «πάνω της».
Η κίνηση σηματοδότησε αφενός την αποχώρηση της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills (με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) από αλλά και τη στρατηγική στροφή της Lamda Developments από τη θέση του project manager σε εκείνη του ιδιοκτήτη της επένδυσης. Έτσι, η οικογένεια Λάτση –ως βασικός μέτοχος της Lamda Development, κάλυψε το ποσοστό που αναλογούσε και η όλη υπόθεση πέρασε σε «ελληνικά χέρια».
Έως και την προηγούμενη εβδομάδα, η οικογένεια Λάτση ήλεγχε μέσω της Consolidated Lamda Holdings το 50,62% της Lamda Development. H απόφαση αποχώρησης της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση – η οποία πούλησε σε δύο δόσεις μέσω προσυμφωνημένου placement – το 8,43% των εν λόγω μετοχών, οδήγησε στη μείωση της συμμετοχής της οικογένειας Λάτση στο 42,2%, το οποίο παραμένει βεβαίως ποσοστό πλειοψηφίας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr