Το μεγάλο εμπόριο των ηλεκτρονικών σας δεδομένων
- 06/04/2014, 17:03
- SHARE
Μεγάλες εταιρείες αγοράζουν και πωλούν τα ηλεκτρονικά σας «ίχνη», χωρίς εσείς να έχετε ιδέα.
Σε αντίθεση με το ιατρικό μας ιστορικό, οι αγοραστικές μας συνήθειες δεν προστατεύονται από αυστηρούς νόμους. Οι εταιρείες που γνωρίζουν το εισόδημά μας, τις κινήσεις των καρτών μας, το πόσο μιλάμε στο τηλέφωνο, κάθε πότε αλλάζουμε δουλειά ή κάθε πότε αλλάζουμε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, δημιουργούν ένα «score» με βάση το οποίο μας χαρακτηρίζουν.
Και μας μετρούν για σκοπούς τόσο αθώους όσο ένα κουπόνι έκπτωσης ή τόσο σημαντικούς όσο το αν θα λάβουμε το δάνειο που ζητήσαμε ή αν θα μας προσλάβουν στη δουλειά που κυνηγάμε.
Το μη κερδοσκοπικό World Privacy Forum αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες τι είδους score κρατούν για εμάς χωρίς να το ξέρουμε. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν έχουμε καν πρόσβαση στα στοιχεία που μας αφορούν. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές «μετρώνται» με βάση το πόσο χρέος έχουν σε σχέση με το εισόδημά τους, έτσι ώστε να λάβουν στοχευμένες προσφορές. Όσο περισσότερα διαθέσιμα χρήματα για ξόδεμα υπάρχουν, τόσο πιο «κερδοφόρος» χαρακτηρίζεται ο πελάτης.
Άλλο παράδειγμα είναι το πόσο «επικίνδυνος» για φυγή είναι ο πελάτης. Εκείνοι που είναι πιο πιθανό να αλλάξουν εταιρεία (π.χ. κινητής) παίρνουν καλύτερες προσφορές. Οι πιστοί πελάτες πολλών ετών δεν λαμβάνουν καμία.
Υπάρχει εταιρεία που πωλεί στοιχεία με βάση το εργασιακό ιστορικό του πολίτη σε συνδυασμό με την ειδικότητά του και τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, έτσι ώστε να υπολογιστεί αν υπάρχει κίνδυνος να μείνει άνεργος και άρα να μην μπορεί να πληρώσει το δάνειό του. Για τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είναι πρόθυμες να πληρώσουν πολλά.
Η κάρτα πελάτη του σούπερ μάρκετ καταγράφει ακριβώς τι αγοράζετε και κάθε πότε. Υπολογίζοντας το ρυθμό κατανάλωσης, το αν έχετε παιδιά ή όχι, το μέσο ύψος λογαριασμού και δεκάδες άλλα στοιχεία, το σούπερ μάρκετ έχει μια υπερπολύτιμη βάση δεδομένων που αξίζει πολλά περισσότερα από την έκπτωση 5 € που σας δίνει κάθε τόσο.
Στις ΗΠΑ κάθε πολίτης χαρακτηρίζεται από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της κυβέρνησης με βάση το πόσο «ασφαλής» είναι, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για τον τρόπο κτήσης των στοιχείων, τον τρόπο υπολογισμού τους την ακριβή φύση τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η έρευνα του World Privacy Forum αφορά κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ, οι μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε στον κόσμο και οι πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν κανένα εμπόδιο να τις εφαρμόσουν για καταναλωτές σε κάθε μία από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
Διαβάστε περισσότερα: