Πώς μια ύψους 35 δισ. δολαρίων οικογενειακή περιουσία «έγινε καπνός» μέσα σε μια στιγμή
- 12/08/2020, 15:00
- SHARE
Στις αρχές του 2018, ο Georg Schaeffler έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γερμανίας όταν αυξήθηκε ραγδαία η τιμή της μετοχής της Continental AG, της εταιρείας κατασκευής ανταλλακτικών για αυτοκίνητα στην οποία αυτός και η μητέρα του, Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, κατέχουν σημαντικό μερίδιο. Εκείνη την εποχή, η περιουσία τους συνδυαστικά ανερχόταν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η περιουσία τους είναι το ένα τέταρτο αυτού του ποσού. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει επιβραδύνει την παραγωγή αυτοκινήτων και έχει μειώσει σημαντικά τις πωλήσεις, και εν μέρει στην ευρύτερη μετατόπιση του κλάδου προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι Schaeffler τελείωσαν κάθε ένα από τα τελευταία δύο χρόνια λιγότερο καλά απ’ ό,τι τα είχαν ξεκινήσει, και το 2020 μπορεί να συμβεί το ίδιο. Και οι δύο έχουν χάσει περίπου το ένα τέταρτο του πλούτου τους μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, μια λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Αν και εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πλούσιοι, η πτώση της περιουσίας του Schaeffler είναι από τις μεγαλύτερες στον δείκτη του Bloomberg και υπογραμμίζει την επιβράδυνση της παγκόσμιας παραγωγής οχημάτων. Ο 55χρονος Georg και η 78χρονη Maria-Elisabeth ελέγχουν επίσης τη Schaeffler AG, τον γερμανικό μηχανολογικό όμιλο που αντιμετώπισε παρόμοιες πιέσεις με την Continental. Οι μετοχές και στις δύο εταιρείες μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο φέτος.
Ένας εκπρόσωπος των Schaeffler αρνήθηκε να προβεί στο οποιοδήποτε σχόλιο.
Τέτοιες διακυμάνσεις είναι σπάνιες για οικογενειακές περιουσίες πολλαπλών γενεών αυτού του μεγέθους, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη διαφοροποίηση. Ενώ οι ιδρυτές μπορεί να είναι μονόπλευροι ως προς τις επιδιώξεις τους, οι κληρονόμοι τους συχνά προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους δημιουργώντας νέες επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα, η οικογένεια Mars ξεκίνησε ως εταιρεία που παρήγαγε γλυκά και καραμέλες, αλλά έκτοτε έχει εισέλθει στον κλάδο προϊόντων φροντίδας κατοικίδιων ζώων, απ’ όπου εξασφαλίζονται οι μισές ετήσιες πωλήσεις της επιχείρησης που βρίσκεται πίσω από την ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσία. Και η γερμανική οικογένεια Reimann διοχέτευσε τα έσοδα μιας εταιρείας χημικών προϊόντων σε μια αυτοκρατορία καταναλωτικών αγαθών που εκτείνεται από τα Krispy Kreme Doughnuts έως τα εστιατόρια Panera Bread.
Οι Schaeffler έχουν τώρα περιουσία ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, αν και η οικογένεια μπορεί να έχει σε ισχύ ρυθμίσεις για την προστασία της από την πτώση των τιμών των μετοχών.
Άλλες περιουσίες που συνδέονται με την αυτοκινητοβιομηχανία επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Susanne Klatten και Stefan Quandt, κύριοι μέτοχοι της Bayerische Motoren Werke AG, και ο πρόεδρος της Hyundai Motor Group, Chung Mong-Koo, είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται κατά περίπου 10% φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.