Τι γίνεται με την αναστολή εργασίας- Τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τις συνέπειες του κορωνοϊού
- 17/08/2020, 09:10
- SHARE
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπάει την πόρτα μας με τους αρμόδιους να ελέγχουν διαρκώς τα δεδομένα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσης του επικίνδυνου ιού.
Πολλά ερωτήματα υπάρχουν για την αναστολή εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος, εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος εξήγησε τι θα γίνει με τις αναστολές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ανά κλάδο. Παράλληλα ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στο θέμα του ετεροχρονισμού των πληρωμών. Η πληρωμή των επιδομάτων των 534 ευρώ γίνεται με καθυστέρηση δύο μηνών, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση.
Σχετικά με την πλατφόρμα για την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, μέχρι χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 28.000 αιτήσεις. Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα με τη βοήθεια του φορολογικού αναλυτή «Grant Τhornton» Κώστα Κουνάδη δόθηκαν οδηγίες της τελευταίας στιγμής για τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παίρνει και πάλι χαρτί και μολύβι προκειμένου να παράσχει στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν όψει ενός χειμώνα που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος.
Με στόχο να περιοριστούν τα λουκέτα και οι απολύσεις, η κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων, ειδικά για την εστίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο κλάδος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας κι όπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου αν δεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα δύσκολα θα επιβιώσουν. Ο τζίρος τους έπεσε κατά 59% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ακόμα και τον Ιούνιο που είχαν αρθεί οι περιορισμοί, οι απώλειες ξεπέρασαν το 42%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον χώρο των ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Ο αντίκτυπος της παραπάνω κατάστασης αναμένεται να διαχυθεί σε μεγάλο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας, οπότε η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο το φθινοπωρινό πακέτο να κινείται σε δύο άξονες:
1) παροχή ρευστότητας
2) κίνητρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας
Αυτό που διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι ότι οι Ευρωπαίοι παρότρυναν την ελληνική πλευρά να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια προς μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς η χαλάρωση των σχετικών κοινοτικών κανόνων δίνει την ευκαιρία για τέτοιες παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας «τρέχουν» κρατικές εγγυήσεις 1,5 + 1,5 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα πέσουν στην αγορά συνολικά 7 δισ. ευρώ.
Στο πακέτο του Σεπτεμβρίου θα αθροιστούν επίσης:
- η γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με διαθέσιμο κονδύλι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ
- η παροχή φτηνού χρήματος για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
- η πιθανή χρονική επέκταση του πλαισίου για το ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του έτους, αν και η ως τώρα η ανταπόκριση είναι «χλιαρή»
- η εξέταση της επέκτασης του πλαισίου για την αναστολή συμβάσεων και πέρα από το Σεπτέμβριο.
- η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για φόρους και εισφορές, που «πάγωσαν» στην περίοδο της καραντίνας και τελικά θα «απλωθούν» σε ορίζοντα ως και το τέλος του 2022
Αναφορικά με την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας προβλέπει δύο παράλληλες παρεμβάσεις, την οριζόντια μείωση των συνεισπραττόμενων εισφορών ως ποσοστό επί των μικτών αποδοχών, αλλά και την επιβολή ενός ενιαίου σταθερού ποσού ως εισφοράς υγείας για όλους τους μισθωτούς ή την επιβολή ενός ανώτατου πλαφόν στις ασφαλιστέες αποδοχές όσον αφορά τις εισφορές υγείας.