Τι θα σημαίνει η νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές για τις εταιρείες- Οι κλάδοι που θα ευδοκιμήσουν
- 17/08/2020, 15:00
- SHARE
της Anne Sraders
Με την ανακοίνωση του Joe Biden σχετικά με την επιλογή της αντιπροέδρου, Kamala Harris, οι επενδυτές έχουν τώρα μια σαφή εικόνα για το πρόγραμμα των Δημοκρατικών για το 2020. Και σύμφωνα με τον Sameer Samana, υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού της παγκόσμιας αγοράς στην Wells Fargo Investment Institute, αυτό βοήθησε να μειωθεί το ρίσκο.
Αν και ο διορισμός της Harris ως υποψηφίας αντιπροέδρου περιέχει το ενδεχόμενο μιας πολύ πιο προοδευτικής πολιτικής, γενικά, «οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι σπάνια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές», έγραψε την Τρίτη ο επικεφαλής της UBS Global Wealth Management στην Αμερική, Thomas McLoughlin. «Δεν περιμένουμε από τις αγορές μετοχών ή σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ να αντιδράσουν βίαια στην επιλογή, επειδή αυτή η επιλογή φημολογείτο αρκετά εδώ και εβδομάδες», γράφει.
Για μήνες οι αναλυτές εικάζουν τι μπορεί να σημαίνει ο Biden για τις αγορές (η JPMorgan ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι θετικός για τις αγορές). Αλλά ίσως η κύρια ανησυχία για τη Wall Street (και την εταιρική Αμερική) είναι η αποφασιστικότητα του Biden να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους.
Μεταξύ των κλάδων που ενδέχεται να επηρεαστούν από μια κυβέρνηση Biden-Harris, είναι οι φαρμακοβιομηχανίες. Εντωμεταξύ, παρόλο που ο τεχνολογικός κλάδος βρίσκεται στην επικαιρότητα, με συνεχείς εκκλήσεις για περισσότερη καταστολή σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη ρύθμιση, η επιλογή του Biden μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλή για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Εντωμεταξύ, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα (που αποτελεί μέρος του προγράμματος του Biden εδώ και καιρό) θα μπορούσε να είναι αρνητική στα μάτια της Wall Street, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει «πλήγμα για την εταιρική κερδοφορία» που «πιθανότατα θα τρόμαζε τις αγορές».
Και ενώ οι αναλυτές της JPMorgan έγραψαν ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός μπορεί να είναι «ουδέτερος προς θετικός» για τις εταιρείες στον δείκτη S&P 500, ειδικά για τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που είναι σε θέση να απορροφήσουν αύξηση των μισθών έναντι εκείνων που δεν μπορούν».