Η mobile πλευρά της διασκέδασης
- 08/04/2014, 08:59
- SHARE
Το Locish μας «ταξιδεύει» μεταξύ Αθήνας, Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο μέσα από τα ομορφότερα μυστικά της πόλης.
Τι είναι αυτό που ενώνει τη διασκέδαση στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό γεννήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια πάνω σε μια γραφική γέφυρα της Βουδαπέστης, όταν ο Αλέξης Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός μάταια αναζητούσαν μια ιδιαίτερη ιδέα προσαρμοσμένη στις προσωπικές τους συνήθειες και γούστα.
«Ψάχναμε μια εναλλακτική πρόταση η οποία θα αντικατοπτρίζει την τοπική φιλοσοφία της πόλης που δεν βρίσκεις στους κοινούς τουριστικούς οδηγούς. Τότε διαπιστώσαμε ότι είναι απίθανο να έχουμε τόσα τεχνολογικά μέσα στα χέρια μας και να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους όπου έχουν τις γνώσεις αλλά και τη διάθεση να μας παρέχουν χρήσιμες προτάσεις. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Locish», περιγράφουν οι δημιουργοί της πρώτης ολοκληρωμένης mobile πρότασης αφιερωμένης αποκλειστικά στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.
Το Locish δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει το προσωπικό του προφίλ βασισμένο στις συνήθειες και το γούστο του στην ψυχαγωγία. Αποτελεί το ψηφιακό βήμα σε μια κοινότητα, η οποία ζητά και λαμβάνει προτάσεις από άτομα με παρόμοιο στιλ διασκέδασης. «Κάθε ενδιαφερόμενος, είτε είναι επισκέπτης είτε ντόπιος, κάνει μια ερώτηση που αφορά την εστίαση ή τα θεάματα. Έχοντας δημιουργήσει ήδη το προσωπικό του προφίλ, ο αλγόριθμος που έχουμε δημιουργήσει τον συνδέει με όλους εκείνους οι οποίοι ταιριάζουν μαζί του. Οποιοσδήποτε από αυτούς, μπορεί να του δώσει την κατάλληλη πρόταση σε αυτό που αναζητεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους», εξηγούν οι δημιουργοί της εφαρμογής.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του Locish για τον Αλέξη και τον Γρηγόρη είναι «η δημιουργία του αισθήματος ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε μέλη μιας κοινότητας με στόχο να φέρουμε σε επαφή άτομα με τις ίδιες συνήθειες. Ανθρώπους τους οποίους κανονικά θα έπρεπε να ξέρεις, αλλά δεν έτυχε να γνωρίσεις!».
Στο Locish ο καθένας μπορεί να θέση μια ερώτηση και να λάβει την απάντηση που αναζητεί. Η ομάδα των εμπνευστών του εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 820.000 δολαρίων από τα Odyssey Jeremie Partners, Jeremie Openfund II και τρεις angel investors. «Η χρηματοδότηση αυτή μας δίνει μια πολύ σημαντική ώθηση για να επεκταθεί η επιχείρηση, να μεγαλώσει η ομάδα και να εργαστεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».
Η φιλοσοφία της εφαρμογής είναι γύρο από το mobile. Στην ιστοσελίδα της μπορεί κάποιος να πάρει βασικές πληροφορίες καθώς και να διαβάσει χρήσιμα tips στο blog, όμως η λειτουργία της αφορά αποκλειστικά τα smartphones. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, μιας και όπως λένε ο Αλέξης και ο Γρηγόρης, «η παγκόσμια τάση στο mobile ξεπερνά κατά πολύ αυτή των σταθερών υπολογιστών τα τελευταία χρόνια».
Το πρώτο βήμα είναι και για τους δύο το σημαντικότερο σημείο για να κάνεις πράξη τα σχέδιά σου. «Με το που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας, αφοσιωθήκαμε πλήρως σε αυτή. Παραιτηθήκαμε από τις δουλειές μας τον Οκτώβριο του 2012 και ξεκινήσαμε με ελάχιστους πόρους, με σκοπό να παρουσιάσουμε κάτι το οποίο θα προσέλκυε επενδυτές. Είχαμε πάρει όμως απόφαση ότι θα περάσουμε κάποιους μήνες ζώντας με ό,τι είχαμε, ακόμη κι αν πουλάγαμε προσωπικά μας αντικείμενα για να τα βγάλουμε πέρα. Ήταν πολύ καλό το ότι γνωριζόμασταν από παλιότερη συνεργασία μας όταν κατοικούσαμε στην Καλαμάτα, οπότε δουλέψαμε γρήγορα και αποτελεσματικά».
Το ξεκίνημα του Locish έγινε στην Αθήνα, ενώ πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο. «Αυτό το οποίο εξ αρχής είχαμε στο μυαλό μας ήταν η αμερικανική αγορά η οποία είναι πολύ πιο ομοιογενής σε σχέση με την Ευρώπη. Στην αρχή, βέβαια, απευθυνθήκαμε στον κόσμο της Αθήνας. Μέσα από πολλή δουλειά στα social media διαμορφώσαμε τη βάση μας. Αν όμως θες πραγματικά να δημιουργήσεις μια επεκτάσιμη startup πρέπει να στοχεύεις όσο πιο ψηλά γίνεται. Μπορεί να στήνεις κάτι στην Ελλάδα, αλλά αν την τεστάρεις μόνο σε μια πόλη τότε θα λάβεις περιορισμένα δεδομένα και δεν θα βρεις τις λύσεις για τις πραγματικές δυσκολίες του περιβάλλοντος που στοχεύεις».
Το αμερικανικό άνοιγμα του Locish αναμένεται πολύ σύντομα να συνεχιστεί. Στα άμεσα σχέδια της ομάδας είναι ένα ταξίδι στη Silicon Valley όπου θα ενισχύσουν την επαφή με τους επενδυτές με στόχευση στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης σε ένα χρόνο. Πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί η επόμενη έκδοση της εφαρμογής, η οποία δεν θα περιορίζεται πλέον σε ερωταπαντήσεις, αλλά θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να σχολιάσουν τις προτάσεις και να ενισχύσουν τη φιλοσοφία της διάδρασης.
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που έκαναν πράξη μια ιδέα βασισμένη πάνω στις λειτουργίες που η mobile τεχνολογία προσφέρει στην καθημερινότητά μας, τρία απλά βήματα συνιστούν το σωστό μονοπάτι προς μια επιτυχημένη πορεία:
«-Να μιλήσεις για την ιδέα σου σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και να ακούσεις την άποψή τους.
-Να δοκιμάζεις διαρκώς αυτό που θα φτιάξεις εκεί που πραγματικά στοχεύεις.
-Να το πάρεις πραγματικά απόφαση. Πολλοί είναι αναβλητικοί και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, τις σωστές προϋποθέσεις, τις τέλειες συνθήκες. Κάτι τέτοιο πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να έρθει ποτέ».
Πώς βλέπουν όμως οι άνθρωποι του Locish την «έκρηξη» των ελληνικών startup τα τελευταία τρία περίπου χρόνια; «Ήταν κάτι που ήδη άργησε. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές, κυρίως στις ΗΠΑ, όπως το χαμηλό κόστος αλλά και το πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Να ξέρετε ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη ελληνικών startup είναι υπερ-αρκετά. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την τάση στην Αμερική να δημιουργούνται τεχνολογικά hubs εκτός Silicon Valley και να έχουμε στο μυαλό ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο ως brand name, αλλά δεν πρόκειται από μόνο του να ανοίξει πόρτες. Χρειάζεται πολύ σκληρή προσπάθεια και αποφασιστικότητα από την πρώτη στιγμή».
Διαβάστε ακόμη:
Η νέα εφαρμογή για smartphones και tablets γίνεται ο καλύτερος ξεναγός