Κορωνοϊός: Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα

Κορωνοϊός: Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του Κορονιού, στο υπουργείο Υγείας, Αθήνα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαφής ήταν χθες η τοποθέτηση του καθηγητής Χαράλαμπου Γώγου: αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα σκληρό δεύτερο κύμα της επιδημίας κορωνοϊού, πρέπει τώρα να γίνουν πράξη τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Με τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί σε 2-3 μήνες αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα επιθετικό κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, ρισκάρει η Ελλάδα, εάν σήμερα δεν χρησιμοποιηθούν τα μέσα αναχαίτισης, σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η τρέχουσα περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη όχι λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά για την εφαρμογή των μέτρων ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Απαντώντας σε ερώτηση του news247.gr, για το τι αφορά αυτή η κρίσιμη κατάσταση η οποία υπάρχει σήμερα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι: “Η έννοια κρισιμότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή την στιγμή είναι κατάλληλη για να αναστραφεί το πρόβλημα. Δηλαδή, να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που μπορούν εύκολα, με τα κατάλληλα μέτρα, να σταματήσουν την διασπορά, που οφείλεται σίγουρα σε αυτό. Δηλαδή, με δεδομένο ότι πάει από τους νεαρούς στους μεγαλύτερης ηλικίας και ανεβαίνει”

Σχετικά με τις επισημάνσεις για την αντοχή του συστήματος υγείας και την κάλυψη τους 30% των κλινών για covid, σημείωσε ότι αυτό θεωρείται ένα καλό δεδομένο, δηλαδή ένα ασφαλές ποσοστό για τη μελλοντική ανάπτυξη και τη μελλοντική νοσηλεία ασθενών.

“Είναι όριο που θεωρούμε ότι είναι ασφαλές. Αφορά δε τις υπάρχουσες και όχι για τις συνολικές κλίνες που θα ανοίξουν όταν χρειαστεί να ανοίξουν. Δηλαδή μπορεί να είναι και χαμηλότερο ακόμα ιδιαίτερα για την Αττική που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης κλινών Covid αυτή τη στιγμή”, τόνισε.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ακόμη ότι “τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, για να περιορίσουμε αυτή την διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα”.

“Είναι κατάλληλος χρόνος για περιορισμό όλου αυτού του προβλήματος τώρα και εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα αυτή τη στιγμή. Και αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων, με το κατάλληλο testing το οποίο βλέπετε πόσο έχει αυξηθεί τελευταία. Έχουμε φτάσει να κάνουμε 14.000 με 17.000 τεστ την ημέρα, τα οποία βοηθούν πολύ στην ανεύρεση των κρουσμάτων, στην έγκαιρη αντιμετώπιση και τη σωστή νοσηλεία στα Νοσοκομεία μας, πράγμα το οποίο γίνεται πολύ οργανωμένα πια με κατάλληλους αλγόριθμους, έχουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στη διαχείριση των ασθενών αυτών. Και βέβαια, την καλή ιχνηλάτηση των επαφών ούτως ώστε να περιορίζονται και να ελαττώσουμε έτσι τη διασπορά τους” είπε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό, πρέπει να προσέξουμε τα Νοσοκομεία. Μέχρι τώρα τα πάμε νομίζω αρκετά καλά και ως προς τις κλίνες νοσηλείας και ως προς την περιφρούρηση του συστήματος μέσα στα νοσοκομεία μας. Έχουμε και την εμπειρία του χειμώνα και αυτό βοηθάει πάρα πολύ και την τωρινή περίοδο”.

Πηγή: News247.gr

font