Πέντε μέρες καραντίνας είναι επαρκείς, λέει ο κορυφαίος ιολόγος της Γερμανίας
- 05/09/2020, 15:00
- SHARE
του David Meyer
Ο κορυφαίος ιολόγος της Γερμανίας πιστεύει ότι η συνήθης περίοδος καραντίνας δύο εβδομάδων για τον κορονοϊό είναι πολύ μεγάλη.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μολυσματικοί μετά από πέντε ημέρες, οπότε αυτό πρέπει να είναι το όριο της περιόδου καραντίνας, δήλωσε ο Christian Drosten, επικεφαλής ιολογίας στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου. Ο επιστήμονας μίλησε σε ένα podcast την περασμένη Τρίτη που αναρτήθηκε από τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NDR.
Ο Drosten είπε ότι είναι σημαντικό οι καραντίνες να μην μετατραπούν πρακτικά σε lockdown. «Δεν βοηθάει σε κάτι να έχουμε τις σχολικές τάξεις και τους χώρους εργασίας σε καραντίνα διάρκειας εβδομάδων», είπε, εξηγώντας ότι οι μικρότερες καραντίνες θα είναι πιο αποδεκτές από το κοινό.
Το πρόσωπο-απάντηση της Γερμανίας στον Anthony Fauci των ΗΠΑ – τουλάχιστον, όσον αφορά τους celebrity της πανδημίας – έκανε τη σύσταση λίγο πριν ο υπουργός Υγείας Jens Spahn αποκλείσει δημοσίως την ανάγκη για ένα άλλο πανεθνικό lockdown όπως εκείνο που υπήρξε στα πρώτα στάδια της πανδημίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να απαιτηθούν νέα lockdown κάποιου τύπου – οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βαυαρία και στη Βρέμη – αλλά ο Spahn δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επιδημίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σε περιφερειακό επίπεδο.
«Μπορούμε να περάσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Spahn, προσθέτοντας ότι ο ιός είναι πολύ καλύτερα κατανοητός σήμερα απ’ ό,τι ήταν τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Drosten, η πενταήμερη περίοδος καραντίνας που ο ίδιος συνιστά δεν πρέπει να «σπαταλιέται» σε εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση για COVID-19. Αντ’ αυτού, είπε, θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις μετά την καραντίνα για να διαπιστωθεί εάν το άτομο είχε πράγματι μολυνθεί και κατά πόσο το άτομο εξακολουθεί να είναι μολυσματικό.
Τέλος, αναφορικά με τις μάσκες, ο Drosten είπε ότι όταν δεν φοριούνται σωστά, δεν περιορίζουν τη διάδοση του κορονοϊού μέσω του αέρα. Όμως, επέμεινε ότι οι μάσκες γενικά εμποδίζουν πράγματι την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα εάν φοριούνται ευρέως από τον πληθυσμό.
Πηγή: Fortune.com