Μια νέα, βιώσιμη πόλη σχεδιάζεται στην Κίνα- Ιδανική και για την περίπτωση ενός ακόμα lockdown

Μια νέα, βιώσιμη πόλη σχεδιάζεται στην Κίνα- Ιδανική και για την περίπτωση ενός ακόμα lockdown
Μια πρόταση σχεδιασμού μιας νέας πόλης στην Κίνα βρίσκεται στο τραπέζι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πια πράσινη πόλη που θα διευκολύνει την κοινωνική αποστασιοποίηση σε περίπτωση ενός ακόμα κύματος κορωνοϊού.

Ογδόντα μίλια νοτιοδυτικά του Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει μια καινούρια πόλη των πέντε εκατ. κατοίκων ως μοντέλο βιωσιμότητας- χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια, διαθέτει τεράστιους πράσινους χώρους και δεν έχει μολυνθεί από πολλά αυτοκίνητα. Ο νέος σχεδιασμός των γειτονιών της πόλης Xiong’an New Area δείχνει το πώς μπορούν να είναι οι πόλεις του μέλλοντος.

Οικοδομικά τετράγωνα περικυκλώνουν αυλές με ντόπια φυτά και κήπους. Διαμερίσματα, σχεδιασμένα για ανθρώπους όλων των οικονομικών καταστάσεων και ηλικιών έχουν μεγάλα μπαλκόνια με ενσωματωμένα κουτιά για κηπουρική. Θερμοκήπια με οριζόντιες φάρμες βρίσκονται στις ταράτσες, δίπλα σε διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου που διαθέτουν τους δικούς τους κήπους. Τα ξύλινα κτίρια, σχεδιασμένα έτσι ώστε να καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα τυπικά κτίρια, χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια. Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν προτεραιότητα σε ανθρώπους που κυκλοφορούν με τα πόδια ή ποδήλατα και όχι με αυτοκίνητα.

Αποκαλούμενη «αυτάρκης πόλη», το design της πόλης απαντά επίσης στην κατάσταση που βρίσκεται ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα διαμερίσματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να δουλεύουν από το σπίτι σε περίπτωση μιας μελλοντικής έξαρσης. Αν το lockdown δεν είναι τόσο αυστηρό, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους στο κάθε κτίριο διαμερισμάτων. Η αφθονία του φαγητού που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις παρέχει φρέσκα καθημερινά προϊόντα. Οι ταράτσες παρέχουν στο κάθε διαμέρισμα ιδιωτικό εξωτερικό χώρο, και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαθέτουν μια ζώνη προσγείωσης για μελλοντικές παραδόσεις με drone. Κατασκευαστικοί χώροι στο κτίριο παρέχουν στους κατοίκους πρόσβαση σε εκτυπωτές 3D και άλλα εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούν να φτιάχνουν εξαρτήματα για επισκευές στη μονάδα τους χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι τους.

«Πολεμάμε στον αγώνα για τη ζωή και το κλίμα την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Vicente Guallart, ο αρχιτέκτονας με έδρα τη Βαρκελώνη του οποίου το γραφείο σχεδίασε την κοινότητα πολλαπλών χρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως το design κέρδισε έναν διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του σχεδίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. «Αυτή η πανδημία απέδειξε τη σημασία των βασικών πόρων και υπηρεσιών, και πώς η εξωτερική εξάρτιση όσον αφορά την ενέργεια, το φαγητό, ή τα βιομηχανικά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους ανθρώπους σε περιόδους κρίσης».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Guallart Architects designs post-covid housing for new city! . #lifestyo #architecture #design #build #creation #guallartarchitects #postcovid19 #house #newcity #interior #lifestyle

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LifestyO.com (@lifestyo) στις

Αν και τα θερμοκήπια και οι κήποι που βρίσκονται στον χώρο δεν μπορούν να παράξουν όλο το φαγητό που χρειάζονται οι κάτοικοι, οι αρχιτέκτονες εκτιμούν ότι μπορούν να καλλιεργήσουν το 40% του φαγητού που χρειάζεται κανείς στο πλαίσιο μιας vegan δίαιτας.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να ενδυναμώσουμε τις ντόπιες κοινότητες και τους ανθρώπους και να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει η παγκοσμιοποίηση. Να μεταβούμε από ένα μοντέλο συγκεντρωτικών πόλεων της βιομηχανικής εποχής σε ένα μοντέλο κατανεμημένων πόλεων χαρακτηριστικό της εποχής του διαδικτύου», δήλωσε ο Guallart. «Δεδομένου ότι το οικολογικό στοιχείο είναι κεντρικό στην πρόταση, πιστεύουμε ότι προχωράμε προς ένα τύπο πόλεων που προωθεί τη ζωή, τον οποίο θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε βιο-πόλεις: Ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να μάθει περισσότερα από τη φύση και να αναπτυχθεί σε αρμονία με αυτή», καταλήγει.

Φωτογραφία: Screenshot/ Youtube

Πηγή: Fast Company