Στη φυλακή Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Το χρονικό της υπόθεσης Folli Follie
- 10/09/2020, 12:07
- SHARE
Στην φυλακή οδηγήθηκαν χθες ο Δημήτρης και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος , ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής της Folli Follie αντίστοιχα , μετά την πολύωρη διαδικασία των απολογιών τους στην 35η Τακτική Ανακρίτρια για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών ο Όμιλος προκειμένου να εμφανίζει εύρωστη οικονομική εικόνα.
Σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα κρατούνται οι δύο μέχρι πρότινος ισχυροί άνδρες της Folli Follie, που χθες το βράδυ κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών ο Όμιλος. Ήδη από το πρωί ο ιδρυτής της επιχείρησης Δημήτρης Κουτσολιούτσος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, ενώ ο γιος του, Τζώρτζης, μετήχθη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας, μετά την πολύωρη απολογητική διαδικασία χθες, δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς που προέβαλαν πατέρας και γιος, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο που περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, χειραγώγησης αγοράς, εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφίας, κρίνοντας πως οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή. Άλλη γνώμη ωστόσο είχαν για την τύχη της Καίτης Κουτσολιούτσου, που επίσης απολογήθηκε χθες, μετά τον σύζυγο και τον γιο της, την οποία έκριναν προσωρινά ελεύθερη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος φαίνεται στην απολογία του να δήλωσε πως αποδέχεται μέρος όσων του καταλογίζονται σχετικά με εικονικά οικονομικά στοιχεία που εμφάνιζε επί σειρά ετών η εταιρεία, ισχυριζόμενος πως οι ενέργειες αυτές είχαν αφετηρία μία δύσκολη συγκυρία του Ομίλου που ο ίδιος πίστευε πως σύντομα θα εξομαλυνθεί, κάτι ωστόσο που δεν πέτυχε λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που διαμορφώθηκε παγκόσμια από το 2007 και μετά. Ο κατηγορούμενος ωστόσο φέρεται να τόνισε στην ανακρίτρια πως ο ίδιος δεν είχε όφελος από τις επίμαχες ενέργειες του και υποστήριξε πως χρηματοδότησε πολλές φορές με προσωπικά δάνεια την εταιρεία, την οποία οραματιζόταν ως ένα πολυεθνικό όμιλο «στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
Στις δικές τους απολογίες τόσο ο γιος όσο και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου δήλωσαν πως δεν γνώριζαν τίποτε για τα αλλοιωμένα στοιχεία, που είχαν αφετηρία την ασιατική θυγατρική εταιρεία του Ομίλου. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την μητρική ελληνική εταιρεία, ενώ η μητέρα του δήλωσε πως ασχολούταν αποκλειστικά με τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας και την σχεδίαση προϊόντων.
Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που κρίθηκαν προφυλακιστέοι με απόφαση ανακρίτριας και Εισαγγελέα βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία ,κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων.
Η Καίτη Κουτσολιούτσου βαρύνεται με τις κατηγορίες της απάτης, νομιμοποίησης παράνομου χρήματος και χειραγώγησης μετοχών.
Τον Μάιο του 2018, «σεισμό» προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι ένα fund, με συμμετοχή στη Folli Follie, αμφισβητούσε τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής εταιρείας και υποστήριζε ότι είναι κατασκευασμένα. Το αμερικανικό hedge fund QCM αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στο limit down.
Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εισηγμένη πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία αλλά και αναλυτική επεξήγηση από το fund που «επιτέθηκε» στη Folli Follie.
Στη συνέχεια η διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε σφοδρή ανακοίνωση κατηγορώντας το fund για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της και τόνισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι ότι, όπως παραδέχθηκε το εν λόγω fund, είχε σορτάρει τη μετοχή, δηλαδή -σε απλά ελληνικά- είχε στοιχηματίσει στην πτώση της τιμής της.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, η QCM ισχυρίστηκε πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας, αλλά δεν τα βρήκε. Παράλληλα είχε αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και αναρωτιόταν γιατί δεν είχαν τοποθετηθεί ορκωτοί λογιστές.
Η Folli Follie στην απάντησή της αναφερόταν στα καταστήματα στις ΗΠΑ και στην υποκατάσταση δύο σημείων, από, ένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ωστόσο στην έκθεση της QCM υπήρχαν ερωτήματα για αρκετά σημεία πώλησης στην Ασία και ειδικότερα σε Κίνα και Ιαπωνία.
Μάλιστα η QCM είχε συνεχίσει την επίθεσή της, απαντώντας εκ νέου στην εταιρεία. «Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως “σημεία πώλησης”, όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώλησης που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF. Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης», ανέφερε.