Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Φον ντερ Λάιεν και Μέρκελ για το προσφυγικό
- 18/09/2020, 13:52
- SHARE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι τρόποι επιχειρησιακής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα μόνιμη δομή που θα δημιουργηθεί στη Λέσβο.
O πρωθυπουργός μάλιστα παρουσίασε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης βίντεο από τη δομή που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες στο Καρά Τεπέ, αντιπαραβάλλοντάς την με την κατάσταση που παρέλαβε στη Μόρια.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποιώντας την επικοινωνία που θα έχει σήμερα με την Άνγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει:
«Ο Πρωθυπουργός μιλάει συχνά με όλους τους εμπλεκόμενους. Με την Καγκελάριο Μέρκελ, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το διάστημα, έχει συχνές επαφές. Θα έχει επικοινωνία και σήμερα το μεσημέρι με την κυρία Μέρκελ και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το προσφυγικό. Έχει συνεχείς επικοινωνίες για όλα τα θέματα, όσο πλησιάζουμε προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν οι συνολικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία».
Μιλώντας στο Open ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τόνισε ότι «το πλαίσιο του Δουβλίνου δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Πάμε προς μία αλλαγή. Είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εδώ και κάποιους μήνες, αλλά το θέμα του κορωνοϊού έφερε πίσω αυτές τις εξελίξεις. Ευτυχώς, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεπαγώνει το θέμα».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει ένα πολύ θετικό στοιχείο ότι η Καγκελαρία έχει ανακοινώσει επισήμως πως 1.533 άτομα, οικογένειες με προσφυγικό προφίλ, στα οποία έχει απονεμηθεί άσυλο, θα μετακινηθούν προς τη Γερμανία. Και είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχώς δηλώσεις περί δίκαιου καταμερισμού των βαρών από το προσφυγικό -μεταναστευτικό.
Περιμένουμε να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα πώς θα γίνει αυτό. Το μείζον θέμα, όμως, είναι να αναθεωρηθεί η διαδικασία του Δουβλίνου, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά στάνταρς».