Πόσο θα κοστίσει στην οικονομία ένα lockdown στην Αττική για 15 ημέρες
- 21/09/2020, 10:37
- SHARE
Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.
Επανέρχεται- δυστυχώς- το σενάριο ενός δεύτερου lockdown στην Αττική με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι πιέσεις που ασκούνται σε δημοσιονομικό πεδίο. Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.
Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές επιδημιολόγων που τάσσονται υπέρ του τοπικού lockdown στο Λεκανοπέδιο, που είναι άλλωστε και η περιοχή στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.
Ωστόσο, ένα ενδεχόμενο 15ήμερο lockdown στην Αττική θα έχει κόστος στην οικονομία 500- 600 εκατ. ευρώ. Οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου έχουν «γονατίσει», ενώ όλες οι επιχειρήσεις ζορίζονται αρκετά.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτουν ότι η ύφεση με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κλείσει κοντά στα επίπεδα του 8%, ωστόσο αν η κατάσταση επιδεινωθεί τότε η ύφεση μπορεί να οδηγηθεί σε διψήφιο νούμερο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αναφέρει ότι «αν φτάναμε σε νέο lockdown η ζημιά στην οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να αποφύγουμε ένα νέο lockdown».
Πάντως ήδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα φανεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι αισιοδοξώντας από το γεγονός ότι η ύφεση στο τρίμηνο του καλοκαιριού, που είναι η καρδιά των ταξιδιωτικών εισπράξεων.
Δυσοίωνα μηνύματα για τις επιχειρήσεις
Βαθύ είναι το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται απότομα, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση στο προηγούμενο εξάμηνο, αναφέροντας παράλληλα μείωση του τζίρου και ρευστότητας. Δυσοίωνα τα μηνύματα και στο μέτωπο της απασχόλησης, με μία στις έξι επιχειρήσεις να μειώνουν θέσεις εργασίας.
Μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο επόμενο εξάμηνο και μία στις τρεις εκφράζει φόβο για ενδεχόμενη διακοπή δραστηριότητας κατά το επόμενο διάστημα.
Σε ύφεση 15,2% η Ελλάδα το 2o τρίμηνο της καραντίνας
Σημειώνεται ότι κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.
Το πιο μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στις εξαγωγές της τάξης του 32,1% και ειδικά στις υπηρεσίες (σ.σ. κυρίως τουρισμός) με την πτώση να προσεγγίζει το 50%.
Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1%, οι επενδύσεις κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.