Κορωνοϊός: Τι είναι το «μοντέλο Μαδρίτης» που ίσως εφαρμοστεί στην Αθήνα
- 22/09/2020, 10:12
- SHARE
Τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων για την Αττική εξετάζει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των453 κρουσμάτων (με το Λεκανοπέδιο Αττικής να καταγράφει τα 174 εξ αυτών).
Τα δραματικά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στην κοινότητα και των σοβαρά ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για γενικευμένο lockdown -τουλάχιστον- σε επίπεδο Περιφερειών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο είναι οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα: Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες. Η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Σε αυτή την ομάδα το πρόβλημα προκύπτει από τους οικείους τους, καθώς κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους.
Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του λεγόμενου “μοντέλου της Μαδρίτης” στην Αττική.
Τι είναι το Μοντέλο της Μαδρίτης
Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.
Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.
Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.
Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.
Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.
Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.
Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.
Μετακινήσεις με SMS
Σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία υπάρχουν: Πρόκειται για τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ, κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: Τα καταστήματα κλείνουν στις 10 το βράδυ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 21/9, ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 453 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 2 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στα 27.
Για ακόμη μια μέρα η Αττική φλέγεται με 174 κρούσματα, ωστόσο για πρώτη φορά δεν είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, αφού 184 μετράει η Λέσβος, όλα από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.
Πολύ ψηλά, με 18 κρούσματα, βρίσκονται τα Τρίκαλα.
Αναλυτικά:
25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες, ενώ 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, οι θάνατοι στη χώρα μας ανέρχονται 347, αφού στους 344 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν και 3 ακόμα νεκροί. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη, έναν 25χρονο από το Μπαγκλαντές και έναν 59χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε ακόμα:
Επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο ενός νέου lockdown- Ποιες οι κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία
Νέα προειδοποίηση Σύψα: Ένα βήμα πριν το lockdown η Αττική- Έτσι θα εφαρμοστεί
Πηγή: www.news247.gr