Κικίλιας: Όσο προσέχουμε, δεν χρειάζονται νέα μέτρα- Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα lockdown
- 27/09/2020, 12:14
- SHARE
«Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία, που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό», ανέφερε το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι από τη μία η οργανωμένη πολιτεία, η κοινωνία, η Πολιτική Προστασία, η ΕΛΑΣ θα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά από την άλλη πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε και πρόσθεσε: «Προσωπικά, αξιολογώ πολύ πάνω από όλα τα άλλα την ανθρώπινη ζωή και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».
Στη συνέχεια τόνισε πως είναι ιερή υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως «η μάσκα έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι προστατεύει από τους ιούς και σίγουρα από τον κορωνοϊό. Η χρήση της μάσκας, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υγιεινή των χεριών μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα ανασχέσουμε την επιδημία. Ακούω για τους 65 άνω, σαν να είναι δημοσκόπηση, σαν είναι καταναλωτική μέτρηση. Δεν το δέχομαι. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως την επιχείρησή τους, είναι μάχιμοι, δουλεύουν ακόμα ή είναι συνταξιούχοι. Προφανώς και πρέπει να προσέξουν περισσότερο γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 69 ετών, έχουμε 68 διασωληνωμένους συμπολίτες μας από τον κορωνοϊό αυτήν τη στιγμή. Και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι, συνολικά, από τον κορωνοϊό στη χώρα και η μέση ηλικία αυτών που έφυγαν είναι τα 78 έτη. Νομίζω ότι είναι ιερή υποχρέωση όλη της ελληνικής κοινωνίας, ως συνέχεια και αλληλεγγύη των γενεών, να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μόχθησαν για μια ολόκληρη ζωή».
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε τι συμβούλευσε τους γονείς του και είπε ότι αυτό συμβουλεύει όλους τους πολίτες: «Τους είπα ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο -σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται- τις κοινωνικές τους συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. Ξέρω ότι έχουν την ανάγκη να δουν τα παιδιά τους, να δουν την οικογένειά τους, να δουν προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει με τόσο μεγάλη προσοχή και όσο πιο λίγο γίνεται αυτούς τους δύσκολους μήνες, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Νομίζω ότι μπορούμε. Έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ξέρω ότι όλοι θέλουμε να τα πάμε καλά. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η επιστήμη προχωράει. Θα έχουμε τη δυνατότητα σε κάποιους μήνες να έχουμε και εμβόλια, ενδεχομένως και άλλες φαρμακευτικές λύσεις. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτόν τον χειμώνα και να ενώσουμε την κοινωνία σε αυτήν την προσπάθεια».
Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όσο προσέχουμε δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως «όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα». Όπως παρατήρησε, εάν και εφόσον δεν προσέχουμε, εάν παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια, τα οποία λειτουργούν ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προφανώς και η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει.
«Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε: «Ο πρώτος κύκλος του κορωνοϊού μάς γέμισε εμπειρίες. Έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης, παγκοσμίως και εμείς στη χώρα μας, στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει “κλείστε όλοι”. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτήν τη στιγμή. Και εμείς θα προσπαθήσουμε, με βάση τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν, να προστατέψουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά. Υπάρχει η κοινωνική συναίσθηση και η κοινωνική ευθύνη, η ευθύνη τού ενός να στηρίξει τον άλλον».